Колко ще струва реакторът на "Уестингхаус"?

Шефът на компанията: Разбираме, че трябва да е безопасен и на ниска цена
Обновена: 13 дек 2013 14:08 | 13 дек 2013 10:56, Веселина Йорданова
23
Колко ще струва реакторът на "Уестингхаус"?
Дани Родерик. Снимка: БТА

Шефът на американската ядрена компания „Уестингхаус” Дани Родерик не се ангажира колко ще струва новият реактор в АЕЦ „Козлодуй“. Условията за строежа на новата ядрена мощност ще бъдат уговорени до края на лятото на 2014 г.

Събитията около проекта се развиха буквално за два дни – в сряда правителството даде мандат за преговори на енергийния министър Драгомир Стойнев, в който се предвижда той да разреши на Българския енергиен холдинг да преговаря с японската „Тошиба Корпорейшън“ за стратегически инвеститор за изграждане на новата ядрена мощност.

Същевременно стана ясно, че технологията ще бъде на американската „Уестингхаус“ - реактор с вода под налягане АP 1000. Вчера БЕХ и „Уестингхаус“ сключиха споразумение за съгласуване на параметрите по 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Родерик заяви пред bTV, че „Уестингхаус“ разбира необходимостта блокът да бъде разходоефективен и на най-ниската цена. “Освен че трябва да е безопасен - бъдете сигурни, това е първият ни приоритет, реакторът, разбира се, ще трябва да произвежда електричество, което хората могат да си позволят да купуват. Първият ни такъв изцяло нов модел реактор ще бъде пуснат да работи догодина в Китай”, допълни той.

Според Родерик ядрената мощност ще служи на България и като преграда да ограничим поскъпването на тока в дългосрочен план от други централи като въглищните и газовите. “Ако гледате разходите за електричество, които ще имате 60 години, това ще е най-стабилната и предвидима цена на тока, която можете да имате”, изтъкна той.
По думите му има два елемента на диверсификация. Единият е, че „Уестингхаус” може да доставя горивото не само за бъдещия, а и за съществуващите ни руски реактори.

Още по темата

“Вторият елемент е, че ще имате повече от един вид атомен реактор като технология, което също си има своето голямо предимство. Защото при проблем с едната технология реактори например, няма да ви се налага да изключвате цялата си ядрена енергетика”, обясни той.

Според него тази диверсификация ще пасне идеално и на 60-годишната енергийна стратегия на България, защото този реактор ще работи толкова време.

Родерик уточни, че само до преди няколко години повечето централи бяха проектирани да работят по 40 години, но реакторът AP1000 е проектиран да работи 60 години.

“Надяваме се до средата на следващата година да приключим с всички преговори. Графикът ни е дотогава да сме подписали както акционерното споразумение, така и самия договор за проектиране и строителство на централата. Даваме си и сметка колко сложна е процедура по одобряването му от регулаторите. Така че да приемем предизвикателството да започнем строителството в началото на 2016 г.”, каза директорът на "Уестингхаус".

По думите му с напредналите методи на строителство такава централа може да бъде построена за пет години, а и по-малко, което дава основание да се заложи пускането й в експлоатация за 2020-2021 г.

Родерик заяви, че проектът за реактора AP 1000 е един от най-оценяваните и коментираните от регулаторите по целия свят.

“Преминали сме оценките през Съединените щати, Канада, през Китай, през Великобритания, дори и в Чехия вече сме минали първата фаза на оценка. И всичко това е изградило правдоспособността на реактора AP1000”, каза шефът на „Уестингхаус“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации