Преправят такса "Смет" на местен данък за чистота

Ще се заплаща според обема на кофите за боклук или използваното количество вода
Обновена: 25 юни 2014 14:29 | 25 юни 2014 10:21, Надежда Бочева
5
Преправят такса "Смет" на местен данък за чистота
Снимка: Reuters, архив

Въвеждането на двукомпонентна такса за чистотата в общините се предлага с промени в Закона за местните данъци и такси. Проектът е публикуван за обществено обсъждане. Новият налог ще има два компонента: такса за битови отпадъци и такса за чистотата на обществените територии.

Съгласие за двукомпонентната такса е било постигнато в работната група, която се занимава с новата методика за определяне на такса "Смет", заяви Илияна Павлова от БСК.

Припомняме, че от 1 януари 2015 г. масово използваният сега метод - определяне на таксата за битови отпадъци на база на данъчната оценка на имота, няма да е възможен за ползване. За промяната от години упорито настояват от БСК, защото данъчната оценка няма връзка с количеството отпадъци, изхвърляно от фирмите.

Един от спорните моменти при промените беше дали такса "Смет" трябва да включва дейности като поддържане на улици и паркове, косене на трева, почистване на сняг и други. Според представителите на бизнеса тези дейности не трябва да се заплащат с таксата.

След няколко заседания на работната група вече е публикувана за обществено обсъждане новата методика, по която ще се изчислява такса "Битови отпадъци".

Предлагат се три различни основи:

Индивидуално измерено количество битови отпадъци за имота – чрез торби с определена вместимост, предоставени от общината, или чрез стикери, залепени на видно място върху торби на лицата, или по друг начин – в европейските страни, където е въведен този метод, таксата се плаща чрез закупуването на специални торби.

Размерът на таксата за битови отпадъци, според количеството, измерено със стикери, се заплаща, като гражданите закупуват стикерите.

Според предложената методика видовете торби и стикери, редът за тяхното разпространение, както и местата, от които ще се събират торбите, се определят от общинския съвет.

Количество битови отпадъци, изхвърляни от имота, определено според броя и обема на кофите, при определена честота на сметоизвозване. Таксата ще се определя като количеството на отпадъците в съдовете се умножи по броя на курсовете за депониране.

Брой ползватели на услугата в имота или натурален показател - използвано количество вода в имота.

При определянето на броя на ползвателите се включват всички лица, които използват недвижимия имот: собственици, ползватели, наематели, лица с настоящ адрес в недвижимия имот, обитатели. За фирмите ще се отчитат собственици, ползватели, концесионери, наематели, лица, на които имотите са предоставени за управление, наети от предприятията работници.

Показателят използвана вода се определя като размерът на разходите за сметоизвозване се умножи по съотношението между използвано количество вода в имота към общото използвано количество вода в съответното населено място. Този метод ще се използва само при обективни обстоятелства, които възпрепятстват прилагането на друга основа.

Новата методика позволява и използването на комбиниран подход при определянето на такса „Смет“.

Очаква се промяната да влезе в сила от 1 януари 2015 г.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: такса смет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
Най-после опит за преминаване на пазарен принцип! Колкото "цапаш"-толкова да плащаш! Щото досега нарочно поддържаха несправедливото определяне на такса "СМЕТ"! В апартамента под мен живеят 5 човека,а досега плащаха колкото моя милост!? Де факто ги субсидирах!? А казват, че нямало "ергенски данък"!? ; )
4
2
 
3
 
! Отговори
Elle преди 9 години
Как ще задължиш дивия селянин да не си изхвърля *** през нощта в обикновени пликове???? Някой ще патрулира около всяка кофа, за да следи кой в какви пликчета изхвърля? Кой ще слага водомери на незаконните постройки на ***, за му следи разхода на вода????? Този проект е пред провал още в зародиш. Колко милиона ще се изхарчат за тъпите пликчета докато се види, че няма да подейства системата? Въпроси, въпроси, въпроси .....
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A кой ще пази торбите да не се разкъсват? В тая дива обстановка само тояга за тия дето уж живеят отделно а пък за облагите ни пререждат
2
1
 
3
 
! Отговори
go60 преди 9 години
Сигурно на тях ще им се плаща, понеже те не изхвърлят а събират ***
1
2
 
8
 
! Отговори
Сиганин преди 9 години
Тоя нов данък отнаса ли се за ***?

Спонсорирани публикации