Русия да плати на акционерите на ЮКОС ?1,9 млрд., реши ЕСПЧ

Искът е бил за неправомерно изземане на собствеността на компанията
Обновена: 31 юли 2014 14:10 | 31 юли 2014 12:40, Миглена Иванова
40
Русия да плати на акционерите на ЮКОС ?1,9 млрд., реши ЕСПЧ
Снимка: архив, Reuters

Русия трябва да плати по делото ЮКОС близо 1,9 млрд. евро компенсации на акционерите плюс таксите, постанови Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Компенсациите се присъждат по иска на акционерите срещу Русия за неправомерно изземане на собствеността на компанията чрез налагане на фиктивни данъци и манипулиран търг на ключовите й активи.

Припомняме, че Арбитражният съд в Хага присъди в понеделник обезщетение от над 50 млрд. долара заради национализирането на активи на компанията. Русия обяви, че ще обжалва решението.

Решението на ЕСПЧ за обезщетението е прието с пет гласа за и два против. То не е окончателно и може да бъде обжалвано от страните във Великата камара на ЕСПЧ в тримесечен срок.

Още по темата

Съдът е постановил, че държавата-ответник по делото трябва в шестмесечен срок да представи цялостен план и времева рамка за изплащането на обезщетението.

Акционерите в нефтената компания ЮКОС заведоха дело срещу Русия в ЕСПЧ през 2004 г. отделно от делото в Арбитражния съд в Хага. Европейският съд излезе с предварително решение през 2011 г., в което постанови, че на фирмата не е било дадено достатъчно време за подготовка по съдебните дела срещу нея, както и че санкциите, които Москва и е наложила през 2000 и 2001 г., са незаконни.

След това решение ЮКОС потърси обезщетение в размер на почти 38 млрд. евро заради нанесени имуществени щети, като признава, че решението от септември 2011 г. представлява достатъчно справедливо удовлетворение по отношение на неимуществените вреди. Съдът обаче отхвърля претенциите над 1,9 млрд. евро.

Руското правителство е поискало през 2012 г. Съдът да отхвърли жалбата на дружеството в пълен размер. Според обясненията на Кремъл продажбата на активите на компанията е била наложителна дори и ако държавата е използвала по-гъвкав подход спрямо нея.

Съдът счита, че Русия е нарушила закона по отношение на бързината, с която националните съдилища са провели производството срещу ЮКОС за укрити данъци. Съдът отбелязва, че санкциите, наложени на дружеството през 2000 и 2001 г., са били незаконни и трябва да бъдат компенсирани. Таксите, които фирмата е платила във връзка с делата, също са обявени за незаконни.

„Националните власти не са успели да се постигнат справедлив баланс между легитимната цел на изпълнителното производство по отношение на дружеството заявител и мерките, които са предприети срещу него“, посочва се в решението на ЕСПЧ.

Съдебните битки между ЮКОС и Русия започнаха преди десет години, след като през 2003 г. Москва обвини компанията в неплащане на данъци и арестува основния акционер Михаил Ходорковски. В края на 2004 година на търг за 263 милиарда рубли (9,3 милиарда долара към момента) бе продаден основният актив на ЮКОС - Юганскнефтегаз, който сега принадлежи на Роснефт.

През 2005 година Ходорковски продаде на партньорите си дела си в Group Menatep Limited (GML), чрез която притежаваше 70,5 процента в ЮКОС.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 9 години
Chervenata Armia e vinovna za iztrebvaneto na evreite.Ako ne e napadala svobodna Germania,humanista *** e shtel da dade amnistia na vsi4ki evrei v konclagerite.
28
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 9 години
ot FBI sa vinovni za srutvaneto na piramidata na Bernard Madoff.Ako ne go beha zaka4ali toi shteshe da produlji da si raboti.
27
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 9 години
FBI da plati obeshtetenie na investitorite na Bernard Madoff.Bernard Madoff ne e vinoven,vinovno e FBI zashtoto go e razkrilo.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как ще накарат русия да ги плати? Ще и обявят война ли? съмнявам се дълбоко. Такива съдилища, които нямат начин да приведат присъдите си, които са доста съмнителни в действие за чиста публична показност и нямат реална сила. Много ми е интересно да видя как русия ще плати 50 милиарда на тия тапуци от юкоси още един смешни сте. ама така е казал конфуции - тежко на родените от малки народи!!!
25
4
 
1
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
Ниско ръстовата горила *** се тупа по гърдите и реве: Руснак, Руснак, но с това си агресивно държане настрои против Русия целия свят изключая Северна Корея. Много скоро ще почне да ака кръв! Жалко за вечно мачканите мужици...
24
1
 
0
 
! Отговори
мос преди 9 години
Добре ще плати 1,9 млрд. евро но не евро а донги :)
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако КГБ се вземе в ръце - до месец няма да има кой да ги иска тези пари. А адвокатите даже ще дават!
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПОСТАНОВКАи ние трябва да вярваме?
21
3
 
5
 
! Отговори
men преди 9 години
***, трябваше да го обесиш на червата му този *** от юкос... пускай бомбите и да ги няма юдеите, останалите ще му мислим след това.
20
2
 
13
 
! Отговори
Мда преди 9 години
Аз не разбирам защо ЕСПЧ и Арбитражния съд в Хага си позволяват да се месят във вътрешните работи и вътрешноикономическата дейност на независима и суверенна държава?! И защо са тръгнали да защитават един престъпник, заслужено осъден за икономически престъпления?
19
20
 
1
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Сегa aко не плaтят ***, ще плaтят след кaто зaгубят окончaтелно войнaтa със Зaпaдa, тогaвa ще сa трилиони, претенции към русия ще предявят хиляди фирми и фирмички, a и цели държaви, кaто Укрaйнa, Грузия, Чечения...Бъдете търпеливи
18
9
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До soulburnerПроцеса е политически мотивиран. 10 г. нищо не беше решавано и точно сега когато САЩ и пуделите от ЕС налагат престъпни санкции.--------------- Надявали са се хората да не се стига до такива глоби, за да не наказват руския народ, но...тия дебилисе оказаха 80% фашисти.
17
3
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До Ей така Алекс 18За съжаление това не е опция. Когато тръгва дело и двете страни признават решението като обързващо иначе делото въобще не тръгва.Съжалявам че го пренасям на лична основа, обаче изказването ти звучи като кръчмарско перчене пред аверите, вместо като логично обосновано твърдение. Реално казваш "Слушай ме какво ти казвам и не ми обяснявай какви са правилата". Пълна глупост.
16
0
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Нямаш си на идея колко си прав. Единствено може би срокът ще по-кратък.
15
2
 
4
 
! Отговори
U2 преди 9 години
Да ви кажа ли, ще ми ядът *** и така на татък.
14
4
 
9
 
! Отговори
Ей така Алекс преди 9 години
Лесно бате утре казват,че не признават решенията на този съд и готово.Същото е и както могат да слагат едностранно вето в ООН и те така.
13
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** какъв е тоя измислен съд по правата на човека с тия двойни стандарти ,ще има да го чакат искът травеститити и гейовете от ЕС
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, като чета коментарите фобчетата са навирили дирници сякаш лично са отпрали шамар на Путин. Смешковци.
11
12
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Осъзнавате ли колко детски звучи аргумента "ти си ме съди, аз пак няма да платя". Ако не постигнат нищо по съдедбен път ще си платят като попове. До колко е правилно или политически мотивирано решението е съвсем друг въпрос, но с изключение на открита война или 100% търговско изолиране, какъв друг начин има да не плати глобата от това решение?
10
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама дайте банковата сметка, да им преведа един чепат на еврогейзерите. Ах как ще лапат плутония, та и цирконий ще искат западналяците скапани!

Спонсорирани публикации