Художествено определение ли е дупката от 4,2 млрд. в КТБ?

Експерти: Решението за съдбата на банката е в ръцете на БНБ
Обновена: 24 окт 2014 14:14 | 24 окт 2014 11:57, Екип на Investor.bg
36
Художествено определение ли е дупката от 4,2 млрд. в КТБ?
Снимка: Reuters

Решението за съдбата на Корпоративна търговска банка е на БНБ. Това заявиха проф. Христина Вучева и проф. Валери Димитров пред БНТ. Според експертите Управителният съвет на централната банка и правителството трябва да обсъдят ползите и възможните загуби и въз основата на одиторския доклад да се изчисли капиталовата адекватност на КТБ.

Тогава при отрицателна капиталова адекватност УС на БНБ трябва незабавно да подложи банката на ликвидация, обясниха финансистите.

Проф. Христина Вучева напомни, че още от поставянето на КТБ под особен надзор е била „за" нейното оздравяване по време на специалния надзор. "Аз винаги бях на позиция, че оздравяването на КТБ е най-добрият вариант", каза тя и припомни, че още тогава е имало хора, които са казали, че става дума за 3,4 млрд. лв. лоши кредити.

Според нея обяснението за случващото се сега е, че има един счетоводен стандарт за оценки на кредити, който е бил преразгледан след световната финансова криза и има нов допълнен, който се прилага едва от 2013 г. "Оценката на риска, на загубата, на лошия кредит, е твърде субективно нещо от този, който прави правилата", каза проф. Вучева.

Тя уточни, че говоренето за дупка от 4,2 млрд. лв. е „малко художествено определение”. И напомни, че на 31 юли в съобщението на БНБ, с което се прие отчетът на квесторите, се посочва, че има загуби от около 60 млн. лв. След това обаче от тях се е искало да се променят правилата и с днешна дата въз основа на новите правила излиза сумата от 4,2 млрд. лв. Не е ясно кой е направил тези правила, но не са одиторските фирми, уточни експертът.

Според нея Управителният съвет на банката и правителството трябва да преценят и да обсъдят ползите и възможните загуби. Тя каза, че ако има някаква възможност да влияе на решението, би се опитала да направи така, че да не се ликвидира тази банка.

Вучева коментира, че сега може да се мисли за вариант да затворят КТБ и да спасят банка "Виктория". Тогава може по закон да се прехвърлят всички пасиви на КТБ във "Виктория", а ликвидаторът да събира дълговете.

Според проф. Валери Димитров БНБ е пропуснала възможността за прилагане на оздравителни мерки по време на специалния надзор. Той каза, че винаги е бил привърженик на това, че банка трябва да се спасява, но в момента ситуацията е такава, че марката КТБ е непоправимо дискредитирана, увредена е нейната репутация. Професорът смята, че едва ли тази банка ще може да бъде спасена, ако в нея се налеят каквито и да е средства, защото това няма да предотврати банковата паника.

Обещанието за ликвидност, което ще спаси банката, трябва да бъде дадено от лице, което да успокои вложителите и да им каже, че няма смисъл да си теглят парите, защото влоговете им са на сигурно място. Такова обещание може да даде само държавата или някоя голяма банка, която да погълне КТБ, което обаче не се очертава, добави той.

Решението тежи върху плещите на УС на БНБ. На основата на одиторския доклад квесторите трябва да изчислят капиталовата адекватност и тогава при отрицателна капиталова адекватност УС на БНБ трябва незабавно да подложи банката на ликвидация, каза експертът.

Според Димитров в момента най-важно е как ще се попълни Фондът за гарантиране на влоговете. Той трябва да бъде попълнен незабавно от тези, които имат интерес от стабилност – това е банковата общност, не само държавата, подчерта той. По думите му вложителите с негарантирани депозити ще претърпят загуби.

Според националния омбудсман Константин Пенчев обаче КТБ се е оказала "не банка, а черна дупка" и лицензът й трябва да бъде отнет незабавно. Пред БНР той припомни, че първите доклади на одиторите са били обнадеждаващи, но последвалата проверка на кредитните досиета е показала, че голяма част от тях не са обезпечени.

Според Пенчев има правна възможност БНБ да реши проблема с поставената под особен надзор банка и без да е сформирано Народно събрание и ново правителство.

„Член 36 от Закона за кредитните институции казва, че ако една банка пет дни не си плаща изискуемите задължения поради проблеми в ликвидността й и въобще капиталови проблеми, и БНБ прецени, че в близко бъдеще тези проблеми няма да бъдат решени, тя е длъжна, не става въпрос за преценка, да отнеме лиценза й“, категоричен беше омбудсманът.

Няма вариант вложителите да не получат гарантираните си депозити, но това ще стане с „огромно закъснение“, коментира още той. Според Пенчев дори и да се наложи държавата да взима нов заем, парите на хората ще бъдат възстановени.

Омбудсманът обаче предупреди, че влоговете с преференциални лихви, дори и да са в размер под 100 хил. евро, не подлежат на обезщетяване, според записаното в закона. Техният брой все още не е изяснен. Според Пенчев ще има съдебни спорове по отношение на тези депозити, когато се окаже, че те няма да бъдат възстановени.

Развитието на темата за КТБ можете да следите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Бойкот преди 9 години
Още помня как Искров обеща ,че на 9 юли в 9 часа КТБ щяла да отвори.Тоя трябваше отдавна да си е подал оставката и живота.Може от цялата тази работа да излезе нещо хубаво-един път да се обеденим и да извършим метеж.Стига сме слушали политици,финансисти,прокурори,журналисти,социолози просто е Гражданска война
27
1
 
4
 
! Отговори
ДОБРЕ ЗАМИСЛЕНА преди 9 години
ПРИКАНВАМ ДА РАЗСЛЕДВАТ КОЛКО ПРИБРА БОКО ОТ БАНКЯ ОТ ДАЛАВЕРАТА С КТБ ПО ВРЕМЕ НА НЕГОВОТО УПРАВЛЕНИЕ, КОГАТО ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ПАРИ БЯХА В КТБ НА МИНИМАЛНА ЛИХВА, А ЧАСТНИТЕ ПАРИ - НА ВИСОКА. ПОМНИТЕ ГО НАЛИ? ТОГАВА КТБ РАЗДАВАШЕ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ С ДОСТА ПО-ВИСОКИ ЛИХВИ ЗА КРЕДИТ. И КЪДЕ ОТИВАШЕ РАЗЛИКАТА? ДА КАЖЕ БОКО. И ПАЗЕТЕ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ДА НЕ СВЪРШИ КАТО МИШО БИРАТА. А ДРУГАТА ВРЪТКА С ЛОШИТЕ КРЕДИТОРИ И ДЕПОЗИТАРИТЕ,КОЯТО ЩЕ ЗАВЪРШИ С 0% ЗАГУБА И ЗА ЕДНИТЕ И ЗА ДРУГИТЕ.АФЕРАТА Е ТВЪРДЕ
26
0
 
6
 
! Отговори
Дали е истина ? преди 9 години
4,2 милиарда лева са сташно много пари. Не е нормално за имоти , дейност на Бареков и др.разни да ги похарчиш ! Руснаците купиха БУЛГАРТАБАК за 200мил.лв ! Нещо много е гнила цялата работа. Смятам, че трябва да се потърсят други одитори и "търсачи" на дългове.
25
2
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Банката...отличник е източена -окрадена до...дупка.Останали са само...кратерите,както в Долни Лом,на взривеният барутен цех.Оздравяването на...банката е заложено в програмата на Боковото правителство.Все едно Боко да съживи...мъртвец.Парите ще ги плащаме всички ние и са за сметка на пенсии,социални програми и мижави заплати.А бе тези хептен ни взеха за...балъци.Докато няма линчувани управници,съдии,прокурори и банкери,няма да се...оправим.
24
3
 
8
 
! Отговори
Demos преди 9 години
Не, напълно реална си е. Това са откраднатите пари от Бойко Борисов, Цветан Василев и Делян Пеевски. Ще ги плащате вие ***, които отново избрахте да дойде на власт посоченото престъпно трио!!! Това нашето не е народ, а тъпо, гладно и пропаднало стадо от ***!!!
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва вече да се надигнем и да избием всички крадливи олигарси ПОГОЛОВНО И БРУТАЛНО.
22
3
 
11
 
! Отговори
2 преди 9 години
откога "дупка"е банков термин
21
2
 
20
 
! Отговори
Омръзна ми преди 9 години
Омръзна ми от мръсни далавери.Омръзна ми от корумпирани държавни чиновници"слуги нанарода"служещи само на собствените интереси.Омръзна ми от долна проба демагогиязаливаща ни от продажни медии.Омръзна ми да няма виновни и да не се търси пълна -законова,материална и морална отговорност от никого за далаверите.Чувствам,че не самона мен ми е омръзнало.Рано или късно(по-добре рано) заспалият народ ще се събуди и тогава ще стане страшно.Ще хвърчат глави,покрай сухото ще гори и суровото!Нужно е!
20
4
 
9
 
! Отговори
60082 преди 9 години
Като ви мързи да си припомните какво се случи с най-богатата и уредена страна от Източна Европа - Словения и "обезкостяването" на нейната банкова система, като отказвате да си припомните какво се случи с "подстригването" на банковите влогове в Кипър, Гърция и т.н., като отказвате да си припомните за банковия колапс на Унгария преди радикалната намеса на Виктор Орбан, сега ще ви свалят, не две от овчите ви кожи, а точно 20, като в добрите времена на Третия райх, когато сателитна България беше обрана така от германските си съюзници, както и турските "поробители" не я бяха обирали. Ето това се сл
19
5
 
16
 
! Отговори
alexandar преди 9 години
Тук има хора които просто са празноглави. Сащ русия били фалирали банката. при 13% покритие на кредитите вече само на един абсолютен *** може да не сети че говорим за пирамида. А който си мисли че тази банка ако се спаси ще я чака опашка от вложители го сьветвам да се прегледа
18
2
 
17
 
! Отговори
Одитор Пеевски преди 9 години
БНБ да изпрати тези одитори със същите методики във всички други банки !!! Искам резултатите по проверките на другите банки по тази методика и от тези хора да бъдат публикувани за да се променят или методиките на БНБ, или КПМГ България ООД да си докажат техните методологии ??? После Европейските Прокурори и Банковите власти на Европа да кажат кое е верното...Некой трябва да подлежи под отговорност а не да се прави политика и нови закони и България да плаща за харчовете на Цв.Василев, Пеевски .
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парадоска с КТБ е, че е банката е "подпомагала" политици и от опозицията и от управляващите. КТБ е плащала и за протести и за контрапротести, даже и ваньо със семейството си е бил храненик там. Затова всички дружно плачат за прекрасната банка, която зли сили са катурнали.
16
3
 
14
 
! Отговори
макето преди 9 години
хи хи хи фонда за обезпечаване на гарантираните влогове е във вид на ДЦК с никакво покритиефонда не мое да плати и по 5 лв от гарантираните
15
2
 
21
 
! Отговори
11 преди 9 години
Всички изглеждат загрижени за една бандитска банка.Защо? А знаете ли как обикновеният българин тегли кредити? Трябват му поне двама гаранти/ако той спре да плаща,хакват другите/, или залага имота си на безценица, или друг вид обезпечение - във всички случаи банката е застрахована.А сега тарикатите - били те политици, интелектуалци и не знам какви още, докато са имали висока,нелогична лихва на влоговете са си мълчали, и сега всички ние трябва да им върнем парите.Просто арестувайте виновните и ги
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако съм спечелил с честен труд 200 хиляди евро и загубя половината от тях заради шепа бандити ще последва саморазправа.
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никъде по света не се е случавало такова чудо - банка която не е работила три месеца да не фалира. Иначе няма нищо против за заспиване да слушам сладките приказки на хърсев как ще спасява банката вадейки я от блатото подобно на един барон сладкодумец.
12
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КТБ е частна банка и на никой не трябва да му пука. Важен е въпросът, къде са парите от фонда за защита на влоговете?
11
4
 
25
 
! Отговори
Бо преди 9 години
Взе да ми писва вече от празни приказки на професори, банкери и други обикновени - какво оздравяване, какво спасяване на КТБ - и за кокошките стана ясно, че банката е тотално дискредитирана, във формален фалит и какъвто и да е инвеститор няма да налее 4-5 млд. уж да я спасява. Ликвидация, връщане на влоговете до 100000 EUR до 20 дни и точка. Егати държавата!
10
2
 
18
 
! Отговори
Искам да знам преди 9 години
От къде на къде държавата ще спасява КТБ. Нали си има закон за банките защо не се действа по него. Ако още малко продължат да бистрят КТБ дупката може да стане 10 милиарда, да започнат да изчезват кредитни досиета, шефове на БНБ и т.н. Ако БНБ не е упражнявала контрол до сега или си е затваряла очите нарочно да си носи последвствията. Били подведени - от миналата години в икономическите форуми се коментира КТБ.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ - ЦРУ ограбиха КТБ за плащат на Фашистите в Украйна.. Както Ограбиха Кадафи и Либия - Либия притежаваше 20% от Уникредит.. Ограбиха ги..

Спонсорирани публикации