Как Градът на самоубийствата стана Градът на усмивката

След Първата световна война в Будапеща пламва зловеща епидемия
Обновена: 27 ное 2014 18:45 | 27 ное 2014 18:45,
16

Снимка: imgur

Определят Първата световна война като първата модерна война в историята. Тя също така е и най-разрушителната за всички времена.

Много от оцелелите са страдали от посттравматичен стрес и депресия.

За столицата на Унгария - Будапеща. проблемът обаче не е само при върналите се от фронта войници. Целият град страдал от депресия. 30-те години на 20-и век са белязани от епидемия от самоубийства. Затова градът получил прякора „Градът на самоубийствата“.

Най-популярният метод по това време е удавянето. Патрулирали дори кораби по Дунава, чиято цел била да спаси колкото се може повече удавници.

Някои вярват, че вълната от самоубийства е причинена от унгарска песен от 1933 г., наречена „Мрачна неделя“ (по-надолу може да чуете и самата песен).

Заради мащабите на трагедията властите излизат със странна идея. Те създават клуб на усмивката. Идеята била проста – трябвало да се научат хората да се усмихват. Нещо повече - „Градът на самоубийствата“ трябвало да се превърне в „Градът на усмивките“.

В Будапеща отворили училища за усмивки, където хората...били учени как да се усмихват. Там можело да се възприеме усмивката на президента Рузвелт, на Мона Лиза, на Дик Пауър или Лорета Янг. Сложността при всяка усмивка е различна, но въпреки това резултатите винаги са гарантирани.

Усилията да се усмихне всеки отишли и по-далеч: предлагали се специални лепенки, които помагат на лицевите мускули да заемат подходящата за усмивка форма.

И въпреки че идеята за такава кампания изглежда странна, в града се постига успех с тази кампания. Самоубийствата намаляват, а бизнес климатът се подобрява.

Ето и песента, за която се твърди, че е подтиквала хората към самоубийство. Тук може да чуете и английската версия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Я, преди 9 години
каква веселба при нас в БГ. Как само ни натрапват Азис и Китаеца, защото ги забравихме как се целуват.Възпитание за най-младото поколение. А само какво шоу, викове, крясъци, закани, нецензурни думи. Просто отврат от този БИГ БРАДЪР. То както е тръгнало май ще започнем масово да се самоубиваме. Нищо положително , нищо възпитателно в БГ. Затова даже и децата се пребиват, Отврат!
8
0
 
0
 
! Отговори
Предполагам преди 9 години
Че наистина е препечатка, както пишат по-долу от преди ВСВ. От там насетне вече съжалих, че си загубих времето в четене. Или тук редакторите са за максимата, че "всичко ново е добре забравено старо".
7
0
 
1
 
! Отговори
Райна преди 9 години
Ехххх...Това остави, че фабриките на митове винаги са били на мода и действително около тази (иначе любовна) песен наистина се е вдигало прах, като не се изключва вариант за нарочно поставяне на текста й до телата на самоубийците- главно простреляли се,а не удавници. Но все се надявах,че има някакаква еволюция в журналистиката.Тц! Няма!Щом една анонимна статия на The Sunday Times от 1937 година живее нов живот през 2014,без самите унгарци да знаят за клуба на усмивката... нямам повече въпроси
6
1
 
1
 
! Отговори
дд преди 9 години
Хех, Унгария, голямата неразбрана държава. Ай ем фром Хангри. Гладен ли си нещо?Имат традиции, безспорно, но 50те години под руския ботуш не са им се отразили добре, още си мечтаят за лидера (ботуша), мисля, че орбан се казваше последната итерация.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много интересно !Макар и в тази съвсем къса статия,авторката успява цели два пъти в нея, да ни препоръча песента за самоубийства. Уникални !!!Пък откъде да знаеш, може да окаже влияние върху нас, самоубийствата да се увеличат и после, хоп - нова сензация и нова тема върху която да излее журналистическите си умения.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма по лошо от това да се свиква с лошото
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Унгарска рапсодия. На цигулка много ме кефи
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мрачна неделяМрачна е мачна е мрачна неделямрачен и тъжен е моя живот...още по тъжна е мойта раздяла от любовтаЗнам я тази песен, едно време дядо я пееше и ние всички слушахме. Сега ние я пеем а дядо от оня свят ни гледа. Усмивката днес и в България е кът.
1
5
 
14
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Хм ,какво искате с тази песен да възродите и самоубийства и в България ли ?(

Спонсорирани публикации