Рисковете пред безплатното саниране

От проекта има нужда, но крие безброй капани
Обновена: 11 фев 2015 14:00 | 11 фев 2015 10:48, Миглена Иванова
50
Рисковете пред безплатното саниране
Снимка: Reuters

Акция „безплатно саниране“ и мантра „енергийна ефективност“. Шумната реклама на новата национална програма и учудващата ловкост, с която политиците гастролират из населени места и медии, не успяват да заглушат съмненията за ефектите от нея. Или по-скоро дефектите. И факта, че понятието за енергийна ефективност е силно изкривено в България и продължава да се приравнява с “опаковането” на сградите с топлоизолация.

В случая няма спор за едно: санирането на блоковете, строени по индустриален способ, е въпрос от ранга „на живот и смърт“, защото няма как над 1 млн. жилища, в които живее повече от половината население на страната, да бъдат сринати до основи и заменени с нови. Панелките често се определят от експерти като източник на системен риск не само за живеещите в тях, но и за цялата държава, именно заради мащабите на строителството по индустриален способ.

Това е и първата реална инициатива за наистина мащабна рехабилитация на панелния сграден фонд, от която той наистина спешно се нуждае и за която се говори от поне десетилетие. Закъсняла реакция, но все пак реакция.

Подобна програба беше обявена по време на управлението на Симеон Сакскобургготски, но тя така и не се реализира. Но вместо тази програма да се превърне в една наистина пилотна, качествена примерна схема за действие, щетите от нея въпреки социалните ѝ претенции може да се окажат тежко поносими и поправими за много домакинства.

Критериите за достъп до финансиране (по-точно – липсата на критерии) са най-малкият проблем. Обществените поръчки с водеща мярка „най-ниска цена“, целта за енергиен клас „С“ на сградите и отнетата възможност за контрол на собствениците са разковничето към голямата вероятност за неудачите. Властта пък вместо да се вслуша в градивната критика и да игнорира откровените манипулации, от които все пак се опитват да се възползват някои политически субекти в страната, се разсърди, че срещу новата програма върви едва ли не кампания за очернянето ѝ.

Държавите от Източна Европа отдавна дадоха пример как се санират панелни сгради. Опит у нас също има – демонстрационната програма на ПРООН приключи успешно с обновени повече от 50 блока. Дизайнът на новата програма обаче показва, че България не се е поучила особено от практиката. Заради пропуските и бързането програмата да стартира има голяма вероятност "вместо да изпишем вежди, да си извадим очите". Както впрочем стана с предишния проект, финансиран с пари от програмата “Регионално развитие” (2007-2013 г.). Срокът за приключване на дейностите изтича в края на годината, а досега по този проект са финансирани само два блока. Работите по останалите одобрени сгради се забави много заради обжалвания на обществени поръчки и предстои да видим дали това забавяне в крайна сметка няма да се окаже фатално.

Кой и как ще се санира?

Безвъзмездна финансова помощ на стойност 100% със средства от програмата е предвидена за сдруженията на собствениците във всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ – едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигани плочи, едроплощен кофраж, с минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение. Ако в сградите има обекти, в които се упражнява стопанска дейност, собствениците им ще получават безвъзмездно финансиране за реновиране на прилежещите им общи части, но ще плащат за ремонтите в самите обекти.

Предвижда се от 2016 г. финансиране по програмата да се отпуска и за сгради, които през 2015 г. не са попаднали в обхвата ѝ – блокове с до 36 апартамента в тях, намиращи се в общини, които не са бенефициенти по новата оперативна програма „Региони в растеж“ (2014 – 2020 г.).

Програмата ще финансира дейности по конструктивното укрепване на блоковете, ако е необходимо, както и ремонтни дейности на общите части на блоковете - покриви, фасади, стълбищни и асансьорни клетки и др., и мерки за енергийна ефективност – топлоизолация, смяна на дограма, локални инсталации за отопление и т. н.

За да кандидатстват по програмата, живущите в блоковете трябва да проведат общо събрание, да учредят сдружение на собствениците в общината и да го регистрират в Агенцията по вписванията като юридическо лице. След това се подават документи по образец в местната администрация. Ако общината одобри сградата, собствениците подписват споразумение с нея, с което ѝ делегират правото да ги представлява пред Българската банка за развитие, чрез която се разпределя бюджетът на програмата (1 млрд. евро).

Общината има ангажимент да проведе всички тръжни процедури и да организира ремонтите по сградите съгласно методическите указания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Добра идея, слаба рамка – предпоставки за лошо изпълнение

Програмата стартира скоростно точно в навечерието на подготовката за местните избори. От декември насам на обществеността се обявява с фанфари информация за инициативата „на час по лъжичка“. Няма количествени сметки, няма заложени конкретни очаквания под формата на енергийни спестявания.

Оставяме настрана спора доколко е редно и оправдано рехабилитация на частни жилища да се осъществява с държавна помощ, с което се нарушава основното изискване държавата да е равноотдалечена от всички свои граждани. Повечето държави от бившия източен блок отдавна реализираха подобни програми с висок дял на безвъзмездното финансиране, но като пилотни, демонстрационни проекти. В последствие грантовете постепенно намаляха до около 35%. Пълното покриване на разходите може освен това да се разгледа и като незаконна държавна помощ и да подлежи на санкция, която също ще се плати с пари от данъци.

На първо място прави впечатление критерият за допустимост по програмата – първи по ред, първи по право. Как обаче ще се определи кой е бил първи, като няма общ регистър на подадените заявления? Подобна електронна система вече беше поискана от местните администрации в лицето на Националното сдружение на общините в България, но едва ли ще бъде изградена.

Търговете за инженеринг – т. е. едновременно за проектиране, строителство и надзор, с критерий най-ниска цена, са предпоставка, от една страна, за злоупотреби със средствата, а от друга – за некачествено строителство, още повече, че капацитетът на общините да контролират процеса е силно ограничен. За това вече предупредиха редица организации, включително и Камарата на архитектите в България.

Заради липсата на индикативни сметки фирмите, които ще се включат в обществените поръчки, няма как да знаят каква цена да дадат. Много от тях, за да минимизират риска от евентуални преразходи и непредвидени разходи, вероятно ще завишат офертите си. От друга страна, критерият "най-ниска цена" е предпоставка за влагането на по-евтини и некачествени материали. Така ремонтът може да постигне точно обратен ефект – вместо да подобри комфорта на обитателите на жилищата, да го влоши.

Същевременно собствениците на имотите, които биха попаднал в обхвата на финансиране на програмата, са изключени от процеса по вземане на решения за проектите и дори за контрол на изпълнението чрез заличаването им като страна по сключените договори между общините и Банката за развитие. Какво ще стане, ако собственици от одобрени за включване в програмата сдружения изразят несъгласието си да им се монтират най-евтините дограма и изолация?

Как ще се процедира, ако собствениците искат да изградят възобновяем източник на енергия – например да монтират соларни панели на покрива или пък котли и бойлери на биомаса за отопление, и съответните инсталации, а и проектантите, не заложат това в проектите, защото са спечелили поръчката на инженеринг при водещ критерий най-ниска цена? И какво би станало, ако се появи сдружение, което да настоява да се проверят все пак връзките на панелите, а в заключенията от конструктивното обследване се посочи, че това не е необходимо?

Отговор на тези въпроси засега не е даден. Единствено стана ясно, че при собственици на сгради, за които се препоръча преглед и ремонт на връзките, а те откажат, ще отпадат от финансирането, а сдружението ще плати за техническия паспорт на блока.

 За останалите рискове пред проекта четете в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: саниране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Advocati.org преди 9 години
Премълчаването на някои особености и концентрирането в подвеждащото понятие безплатно може да доведе до редица негативни последици, тъй като както стана дума по-горе цената на безплатните неща в крайна сметка почти винаги се плаща от икономически по-слабата страна. Още по темата в нашата статия Рисковете от безплатното саниране пред Сдруженията на етажните собственици от 20.02.2015 г. на този адрес: advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=6#150220
39
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Българските политици подаръци не правят,те само вземат такива.
38
0
 
0
 
! Отговори
До Племе преди 9 години
Подобна ще е ситуацията и при смяната на вътрешните инсталации - ВиК, електро, парно ... Като тръгнат да сменят тръбите ще има римейк на филма "Топло" ... Като цяло собствениците ще трябва да платят от джоба си един 100 процентов вътрешен ремонт. А къде ще живеят по време на санирането? На квартира най-вероятно и то не безвъзмездно ...
37
0
 
0
 
! Отговори
До Племе преди 9 години
Чети и не вярвай. Санирането може да е положително, но в никакъв случай няма да е безвъзмездно. Пример-наложи се да се укрепват заварки в апартамент, а 100% ще се наложи. Отвън няма как-трябва да е отвътре. Обачеее... фугите са запълнени и измазани, изолация има с гипскартон и вата, боядисано е, паркет има... Влизат другарите с къртача, отварят всички възможни ъгли, опъват шевовете с електрожена и си тръгват. За теб остава за развършеш кесията за да си оправиш жилището както е било ...
36
0
 
4
 
! Отговори
неравноправие преди 9 години
До ПлемеАз живея в тухлен апартамент но искам да си сложа ПВЦ дограма по същата тази програма, но не мога. С какво собствениците на панелки са по добри от мен та за тях отпускат 100% а на мен ми показват среден пръст? Данъкът на моят апартамент е двойно по голям отколкото на панел същите квадрати. Къде тук е справедливостта? А и по другите точки авторът на статията е напълно прав.
35
7
 
2
 
! Отговори
Племе преди 9 години
Боже боже, чета и не вярвам на очите си. Едно положително и безвъзмездно нещо да се прави и то е оплювано, очерняно и атакувано от всички посоки и с всички сили. Ако кампания за очерняне се правеше за корупцията, шуробаджанащината и потискането на свободата на медиите България щеше да е едно много по добро място за живеене но уви реагира се само срещу положителните неща.
34
6
 
0
 
! Отговори
az преди 9 години
чакайте малко, какво ще рече ако някой не е съгласен да му монтират евтина дограма и изолация ?той ако има дограма или изолация никой няма да му я пипне ... ако няма и е с стара дървена на какво отгоре може да възразява ? не стига че нямаш ами и претенции ще имаш.много *** констатация
33
0
 
5
 
! Отговори
Цецо преди 9 години
Имам шест апартамента за саниране ама тази програма не може ли да почака поне четри години?
32
1
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Заради пустото му саниране Бате ви Бойко пак се завърна на власт обирът ще е огромен всики ще сме съдружници и длъжници!!!Те тава ще е баш комунизъм!
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
който го е страх от мечки да не ходи в гората.
30
5
 
1
 
! Отговори
тома неверни преди 9 години
Толкова ли са ни лъгали че вече нямаме и грам доверие на никой.Всички в бившият источен блок го направиха сега е ред на нас и Ромъния.И ще стане.
29
0
 
9
 
! Отговори
безпартиен преди 9 години
Не може бившите комунисти, станали капиталисти, да проповядват с комсомолски плам в условията на пазарно стопанство безплатно саниране, ако те не откраднат "законно" поне половината от предвидения 1 милиард лева. А народът? - той не е толкова важен!!!
28
0
 
24
 
! Отговори
Той е преди 9 години
До Рунтьо Сдруженията се регистрират,за да станат хората юридическо лице с нестопанска цел,разбирай,като стане нещо,да ти причопат жилището!Защото,излизане от това сдружение има по два начина - като хвърлиш топа,или го обявят в несъстоятелност,и в двата случая губиш жилището си! Общото събрание на собствениците има същите правомощия,но не могат да ти вземат нищо,затуй ти искат сдружение!Ако има будали, нека се връзват,аз няма да вляза в сдружение!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САНИРАНЕТО Е ДОБРА ИДЕЯ. НО ПЪРВО ТОПЛОФИКАЦИЯ ДА СИ ОПРАВИ БЕЗУМНИТЕ ЗАГУБИ ПО ТРАСЕТАТА. ТОГАВА НАИСТИНА ЩЕ ИМА ЕФЕКТ.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А то новото строителство да не би да е безопасно !??????? Да ама не !
25
1
 
19
 
! Отговори
me преди 9 години
Не мога да разбера, защо се пишат такива огромни статии, за да се скрии най-важното. Тази програма не е насочена към саниране, а към топлоизолация. Санирането е предвидено само в случай, че се прецени че е необходимо, което, предвид търсената минимална цена, вероятно ще се прави само за блокове пред срутване. При останалите, просто ще се опакова всичко, и животът на блока няма да бъде удължен. А блокът ще си бъде все така потенциално опасен, защото проверката е направена на око и на хартия.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не си ли свърша сам работата ........ другото е умряла работа или както казва народа: "надай се уйче на пияна жена"
23
9
 
4
 
! Отговори
кирил преди 9 години
няма как да успее народ който е негативно настроен. така беше за метрото,дунав мост-2,магистралите. нещата трябва да се случват.вижте цифрата- 1 милион панелни жилища, това е страшно.санираш си своето и се спасяваш сам,да ама не,какво става с покрива,общите части,фугите между панелите. естествено че ще има проблеми такава мащабна програма,обаче трябва да се започне. за това статията е полезна
22
3
 
7
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Аз си направих санирането с материали на Шулер и съм много доволен. Излезе ми евтино.
21
0
 
13
 
! Отговори
гост преди 9 години
До Анонимен 24Хубаво, че си сменил дограмата и изолирал, ние сме направили същото, но докато стигнем до апартамента си минаваме през гето - стълбища, площадки, асансьор, кабели висят отвсякъде. Дано и това поне малко да се оправи, че ме е срам да живея в тази ***, а няма разбирателство между съседите за обща дейност по блока. Дори и кабелните оператори правят каквото си искат, няма пред кого да отговарят!

Спонсорирани публикации