Турция няма да праща войски за сухоземна операция в Сирия

Анкара е договорила със САЩ въздушна подкрепа в Сирия, заяви Давутоглу
Обновена: 27 юли 2015 14:28 | 27 юли 2015 08:28, Елка Василева
23
Турция няма да праща войски за сухоземна операция в Сирия
Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters

Турция няма планове да праща войски за сухоземна операция в Сирия, но се е договорила със САЩ за предоставяне на въздушна подкрепа за умерената сирийска опозиция, която се бие срещу отредите на джихадистите от "Ислямска държава", е заявил премиерът Ахмет Давутоглу, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Той е говорил на съвещание с главните редактори на водещите турски вестници, състояло се в събота.

Още по темата

Вестник "Хюриет" съобщава в днешния си брой, че премиерът е бил помолен на разясни отказа на Анкара да участва със своите ВВС в борбата срещу ИД и съгласието й да предостави своя база за нуждите на американската бойна авиация. "Постигнатата договореност (с американците) сне нашето безпокойство и удовлетвори нашите очаквания до определено равнище. Но важен момент е предоставянето на подкрепа от въздуха за Свободната сирийска армия и за другите умерени сили (на сирийската опозиция), сражаващи се срещу ИД, - казал Давутоглу, цитиран от вестника. - Ако ние не се каним да изпращаме сухопътни войски (в Сирия), а ние няма да направим това, тогава тези сили, които действат като сухопътни части съвместно с нас, се нуждаят от защита."

Давутоглу казал също, че сирийската кюрдска партия "Демократически съюз" (ПИД) може "да има място в нова Сирия", ако не пречи на Турция и ако скъса всички връзки с режима на президента Башар Асад и сътрудничи с опозиционните сили. Ройтерс припомня, че ПИД  е свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води от 30 години партизанска война срещу турската държава, настоявайки за повече права за кюрдите, и е обявена за терористична организация от САЩ, ЕС и Турция.

Снощи турски изтребители за втора поредна вечер нанесоха въздушни удари по лагери на ПКК в планините на Северен Ирак. Телевизия ТРТ съобщи, че 4 изтребителя F-16 са излетели от базата в Диарбекир в Югоизточна Турция и са нанесли удари по позиции на ПКК в района на Хакурк. Според Ройтерс тези действия на Анкара поставят на сериозно изпитание мирния процес, който имаше за цел да прекрати кюрдската партизанска война срещу Турция, коствала живота на 40 000 души от 1984 г. насам.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 8 години
"Умерените" джихадисти се бият срещу Правителството.
10
3
 
6
 
! Отговори
Рачко Пръдлето преди 8 години
Турците си спечелиха смъртни врагове в лицето на кюрдите и ИД! Сами са си виновни. Сега ще има вълна от атентати из цяла Турция. После да не реват. Мислех ги за по тарикати в политиката и военните дела. Явно съм се залъгвал.
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците са готини хора, трудолюбиви, обичливи, красиви, еВливи, НО имат кофти религия! Турция е поела необратимо пътя на ислямизиране и е въпрос на време нейната радикализация! Но Турция ще стане крайна ислямистка държава и ще се бие рамо до рамо с ИД срещу неверниците, како ни наричат! Това ще доведе до нейния окончателен край, както и края на исляма като световна религия! Третата Световна вече е започнала дами господа! Само трябва още малко на Иран да довърши атомната бомба и да нападне Израел
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи турчулята използват ситуацията с ИД за да нападат кюрдите които най много пострадаха от ИД. Ъред кюрдите има и много християни. Аааа комшу, аркадаш, дур бакалам бре. Само балама няма да разбере че туците помагат на ислямистите. Асад си живее богато и охолно а народа му се избива.Това може да се случи и в България. Не е далече деня в който българи и ро**ми ще започнат да се трепят, а бойко пуснал асфалтовия параван ще оглавява тънещата в богатства мафиотска класа.Да гледаме и да се учим
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция лесно ще прати войска в Сирия, проБлемът е как ще изтегли низамите отбратно. Анкара бе пратила смело една дивизия в Северна Корея, бай Ким с помощта на Мао им съдра кожухчетата от кютек- десет хиляди отидоха, стотина се върнаха обратно...
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 7Велик си! Има ли начин да те назначим за министър на отбраната на България? :-))
5
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BALGARSKATA ARMIA E 100 PATI PO-SILNA OT TURSKATA.VSEKI BALGARSKI VOINIK VLADEE NAI- MALKO PO DVA ZAPADNI EZIKA,A BALGARSKITE OFIZERI SE UCAT V AMERIKANSKI VOENNI AKADEMII.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз вече трудно се ориентирам какво става. Сирийската държавна армия се сражава с бунтовниците-терористи т.е. така наречената опозиция, а от друга страна ИД се сражава с тях. Всеки се бие с другите два противника едновременно :)
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1Много правилна констатация! Турският аскер е въоръжен с пушки кремъклийки и се пада по едно пушкало на три войника! И храна нямат, затова ядат по една консерва на всеки три дена, които са останали още от американския план "Маршал"! Така ме разсмя, че се почувствах задължен да ти щъкна един плюс!! :-))))
2
3
 
14
 
! Отговори
Христов преди 8 години
Не мога да си обясня защо никой не праща там сухопътни войски. Според мен ги е страх.
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TURZIA NE MOGE DA IZPRATI VOISKI,ZASHTOTO NIAMA TAKIVA--IMA VOINIZI,NO TE SA GLADNI--HRANIAT SE PO EDIN PAT NA DEN S RAZVALENA HRANA PODARENA IM OT AMERIKANSKATA ARMIA.VAORAGENIETO IM E OSTANALO OT KRIMSKATA VOINA.

Спонсорирани публикации