Петролът по борсите се срива, горивата у нас – не

Заради ниските акцизи плащаме по-малко на бензиностанциите
Обновена: 18 авг 2015 14:14 | 18 авг 2015 09:04,
121
Петролът по борсите се срива, горивата у нас – не
Снимка: Булфото, ахрив

Дизелът в България е най-скъп в целия Европейски съюз преди облагането му с акциз и ДДС. Такива са данните на сайта energy.eu, който обобщава информация за горивата от всички страни членки. Заради по-високите данъци и такси обаче в 11 държави от ЕС дизелът по бензиностанциите е по-скъп, отколкото у нас.

Според европейския сайт към 12 август стойността на дизела, включваща цената на производител или вносител, плюс търговската надценка по бензиностанциите е била 0,658 евро. Това е с цели 23,92% над средната цена в общността от 0,531 евро, сочи проверка на в. "Труд".

При масовия бензин А95 положението е подобно - стойността без данъци и такси в България е петата най-висока в целия ЕС. При добавяне на налозите обаче цената се оказва сред най-ниските по бензиностанциите в Европа.

От Българската петролна и газова асоциация коментираха, че не могат да дадат никаква информация, тъй като в момента Комисията за защита на конкуренцията прави секторен анализ. Големите вериги бензиностанции също отказаха да коментират.

Нафтата у нас е сред най-скъпите в ЕС още от март тази година. Тогава цената беше четвъртата най-висока в общността и заради това вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев поиска спешна проверка от КЗК. Резултатите от нея така и не бяха огласени.

От КЗК коментираха, че са предали резултатите от проверката на 31 март на вицепремиера и само той може да ги огласи.

В резултат на проверката обаче антимонополистите са започнали пълно разследване на пазара. Те проверяват дали няма картел между участниците или злоупотреба с господстващо положение.

През последните две седмици цената на бензина и дизела у нас непрекъснато се променя, като ту пада с 2 до 4 стотинки, ту се вдига с толкова. На международните пазари ситуацията с петрола е коренно различна - цената му продължава да пада вече седма поредна седмица, като американският лек петрол се смъкна до 42,09 долара за барел с доставка през септември.

Анализаторите твърдят, че тенденцията ще е устойчива. По данни на експерти, ако това падане на цените продължи, макар и със закъснение това ще се отрази и на цените на едро и дребно у нас.

По-голяма част от българските бензиностанции купуват горивата си от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", останалите внасят количества от Румъния и Гърция. Цената в Гърция обаче е третата най-скъпа в ЕС, Румъния е по средата в класацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народа до като дреме и не се вдигне така ще е при 134 долара за барел нафтата струваше 2.67лв днес е 40 долара за барел нафтата струва 2.26лв е сега я гледах а кажете какво става в тая пропаднала държава НАРОДЕ ДИГАЙ СЕ ВРЕМЕ Е
89
1
 
4
 
! Отговори
mislizadurjavata преди 8 години
А ние докато не се дигнем няма да стане чакайте още чакайте да видим децата като ви пораснат и те ще мизерстват подиграват се със нашия труд младите кво чакаме не знам ние трябва да оправим България всички ги е страх че ще останат без работа а никой не мисли че без нас работа няма да стане кво да не викат хора от евро-съюза колкото повече чакаме толкова ще страдаме не се оплаквайте а Дествайте !!! И не се страхувайте време е ние да командваме
88
1
 
11
 
! Отговори
dp преди 8 години
Ей по такива неща се вижда, че в БГ имаме само имитация на пазарна икономика и многопартийна система.Очевидната реалност е, че съветската агентура контролира всичко от 1944 досега.Цялата си сила медиите им влагат в това да накарат хората да повярват, че не е така;не че някой им вярва но тук хората докато не огладнеят истински предпочитаттихичко да си хленчат пред това да се замислят какво могат да направят за себе си.
87
1
 
21
 
! Отговори
дви преди 8 години
Златев и Боко са за въжето
86
6
 
6
 
! Отговори
Бисер преди 8 години
Те знаят, че в България се кара на газ и затова не го свалят :)
85
1
 
15
 
! Отговори
Mafia преди 8 години
Картела само политиците не го виждат. Къде е сега комисията за защита на конкуренцията? Ужким щяха да се борят с монополите, а то положението става много по-лошо. Защо ншкой да се бори с тези картели, след като тези от които зависи са част от тях.
84
2
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Путин нямало да изостави България,естествено иначе кой ще купува най скъпия петрол в света
83
4
 
8
 
! Отговори
Lukoil преди 8 години
До Тихомир ТомовАбе *** - ти луд ли си или на луд се правиш ???Lukoil; ( Russian: Лукойл) is Russia's second largest oil company and its second largest producer of oil.Не бил руски лукойл. я поне сайта им отвори! Естествено че ще е регистриран в холандия като всички руски фирми в България (56% от всички чуждестранни инвестиции по НСИ). На колония са ни обърнали руснаците ама тва русофилство не ви позволява даже да го видите!
82
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направят ли цените реални рапончовците фалират!
81
2
 
30
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами държавата като в Румъния да осъди "не руския" Лукойл :)
79
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България цената без акциз и ддс е 658 евро за 1000 литра в Австрия е 398 евро за 1000 литра . Лукоил е заекретил информацията за едровите цени на дизела . Какво по ясно . Има картел ,но управляващите нямат интерес да го разкриват
78
10
 
26
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
Стига сте писали глупости за " руския " Лукойл. Рафинерията е 100 % собственост на АМG холдинг от Холандия , а той е собственост на Ротшилд . така се източват малките територии с подкупни правителства . България .е 1 по подкупност и надупване в света !
77
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 75Проблемът не е в "руския монополист". Ако беше в него и тогава цената нямаше да е 1.85. Просто дрОгарете от ГЕРБ разбраха, че няма да вържат сметките при такива и падащи цени на бензина (защото оттам акциз и ДДС ще са по-малко) и изведнъж цената скочи на предишните нива, независимо от продължаващия пад на цените на петрола на международните борси! Проблемът е един и си има име - Борисов, мутрата-мин.председател! А другарят Златев просто доволно потрива ръце
76
1
 
20
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Висока цена преди облагане + ниски данъци - получава се една умерена крайна цена на горивата, а в хазната влизат по-малко пари за сметка на парите под масата за партийните каси.
75
1
 
36
 
! Отговори
me преди 8 години
В момента в Испания бензина го продават за под евро. Което при заплати от 600евро и нагоре смятайте каква покупателна способност е. В България, понеже сме всички тарикати и газета, цената на бензина е 1.15 евро. Със средна заплата от да кажем към 600лв. Като ни е толкова акъла, ще плащаме. Да кажеш че хората не пътуват и не знаят, да им простиш. Ама като знам че самолетите към Испания са винаги пълни на макс, че и рейсовете, че и колко коли ходят на там, просто прошка не може да има. Прости сме.
74
1
 
22
 
! Отговори
Snorky преди 8 години
За всички е ясно, че големите вериги бензиностанции за в картел и внимателно и безскрупулно ограбват българският народ. На всички големи вериги газта например е 0.99 лв./литър, а на частните бензиностанции е с 10 стотинки по-евтино въпреки, че цените на едро са по-ниски за големите вериги. Кой ще пита тоя изедник Златев защо е така???
73
2
 
8
 
! Отговори
ья преди 8 години
къде е ембаргото за Лукойла ? Защо не го закриват?
72
2
 
17
 
! Отговори
! преди 8 години
"Резултатите от нея така и не бяха огласени." Не лъжете, резултатите са огласени в неофициалната банкова сметка на Томислав Дончев!
71
1
 
42
 
! Отговори
i'm преди 8 години
Не само горивото е най-скъпо, ами и качеството е най-ниско!

Спонсорирани публикации