Продават на търг легендарно пиано на ABBA

Очаква се цената му да стигне до 1,24 млн. долара
Обновена: 29 авг 2015 15:40 | 28 авг 2015 20:19, Анисия Иванова
1
Продават на търг легендарно пиано на ABBA
Снимка: Bulgaria On Air

Пианото, използвано в дискохита на шведската група ABBA "Dancing Queen", ще бъде една от атракциите на търг следващия месец в "Сотбис", като се очаква то да се продаде за до 1,24 млн. долара, предаде "Ройтерс".

Инструментът се продава със сертификат от съоснователя на групата Бени Андерсон, който го описва като "единствено по рода си и чудесен източник на вдъхновение". То е неизменна част от историята на култовия квартет.

С него са записани част от големите хитове на групата.

Богата история на пианото започва преди ABBA с американския джаз пианист и композитор Бил Еванс, за когото е било направено.

През 1964 г. вестник "Ню Йорк Таймс" описва инструмента като "от космическата ера" и че "дава на пианиста усещането, че свири директно на струните, също като китарист".

Продажбата в Лондон е насрочена за 29-и септември.

Пианото на Джон Ленън, на което той композира "Imagine", бе продадено за 1,67 милиона британски лири през 2000 г., докато пианото от Cafe Рик във филма "Казабланка" се продаде за 3,4 милиона долара през 2014 г.

По темата вижте видеото на Bulgaria On Air.


Гледайте още новини от "Свят" в bgonair.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: търгABBAпианоBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вкяко пиано е ценно.Преди години у нас обезкостиха един роял. Нещо им пречеше. Нещо не им понесе образователната музика.

Спонсорирани публикации