Търсим китайски инвеститори за 7 и 8 блокове на "Козлодуй"

По-малко войнственост в коментарите за самолета, зове Борисов
Обновена: 25 ное 2015 17:33 | 25 ное 2015 17:33, Анисия Иванова
14
Търсим китайски инвеститори за 7 и 8 блокове на "Козлодуй"
Снимка: БТА

Преговаряме с китайски инвеститор за финансиране строежа на седми и осми реактори в АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Китай.

С вицепремиера Томислав Дончев работим по темата за голям инвеститор за седми, а след това и за осми реактори в АЕЦ "Козлодуй". Говорим за финансов инвеститор в един бъдещ строеж, защото всички знаем, че след 10-15 години трябва да продължим да имаме реактори в "Козлодуй", но за тази работа трябват и пари. Това каза Борисов пред българската общност в Пекин.

Според Борисов, за да имаме нови реактори след 15 години, трябва от сега да се говори на тази тема и да се направи финансово-икономическа обосновка.

В отговор на въпрос премиерът отбеляза, че "Уестинг хаус" работи много добре с тази компания, с която днес са проведени разговорите. В петък премиерът е провел разговори с "Уестинг хаус", след като не са подписани документите за седми реактор.

"Казахме няколко неща, които трябва да постигнем и тогава да се върнем на масата за преговори - да намерим финансов инвеститор, който да участва в строителството и след това държавата да има опция да си изкупува дялове, след като започне да произвежда ток", отбеляза Борисов.

По думите му "Уестинг хаус" са препоръчали да се отправи предложение към китайската компания за финансиране на 49% от седми реактор. Второто условие е да направим предварителни договори за износ, на базата на анализи колко електроенергия ще е нужна за вътрешно потребление и дали ще изнасяме, отбеляза Борисов. Той добави, че използвайки капацитета и контактите на големите фирми, можем да подпишем предварителни договори за износ на ток с нашите съседи.

"Сега отхвърляме задачите, и когато ги изпълним, ще изляза и ще ви кажа - имаме условия да подпишем. Към момента само ви информирам, че на тези срещи се договарят стратегически планове за следващите години", коментира още Борисов.

Премиерът отбеляза, че днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова го е информирала за спирането на газа за Украйна. Затова тя е свикала съвещание. "Дано се реши въпросът, защото ние в момента имаме готовност с нашите хранилища, но факт е, че от вчера налягането в тръбите е паднало", посочи Борисов и добави: "В края на краищата това е бизнес, Русия трябва да изкара от някъде пари, а те не са малко, така че според мен те ще продават газ".

В отговор на въпрос за конфликта между Турция и Русия той заяви, че "колкото по-малко проявяваме войнственост и крайни изказвания по темата, толкова е по-добре за стабилността за нашата държава. По думите му трябва да се даде възможност на дипломатите ни и на външния министър "да ни вардят далеч от този конфликт, защото Русия и Турция винаги са в конфликт, но и винаги правят най-големите си проекти един с друг, а ние, докато се лашкаме непрекъснато, само ще си навлечем гнева или на едните или на другите.

"В експозето си пред присъстващите премиерът отбеляза, че въпреки, че вече 5 години е премиер, досега не е имал официално посещение в Китай. Така се е случило, че и на форумите на Инициативата 16+ 1 в Европа не е успял да присъства. Преценихме, че е хубаво да дойдем в Китай с повече министри, да направим повече двустранни срещи и да се направят много контакти, коментира Борисов. Той припомни, че утре предстоят срещите му с премиера на Китай Ли Къцян и с президента Си Цзинпин, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
ще ремонтираме руски самолети в трета страна и ще строим руски централи от трета страна , ще получаваме руски горива през турски поток и т.н. .... Тоя не разбра ли ,че комунизмъ падна и за да получиш стоки от чужбина няма нужда да използваш посредници , сега отиваш и директно договаряш , беше то , когато за да купиш от капиталистите минаваше през 3 ръце
8
0
 
4
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Аз ли бъркам или преди време същият този пожарникар беше против развиването на ядрена енергетика и спиране строителството на АЕЦ Белене? Може би защото ще се намали печалбата на фотоволтаиците на Цветелина Бориславова и Иво Прокопиев?
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя е ЛУД.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Куневица не е ли в делегацията??? Тя е виден ядрен експерт.....
5
1
 
9
 
! Отговори
az преди 8 години
Боце, и на Роско му обясни да не се изказва, щото пак ще о$ере пейзажа!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
представям си как на реакторите пише "made in China" и ми пълни душата :))))
3
1
 
7
 
! Отговори
ТИКВУН преди 8 години
търси навсякъде само не в РУСИЯ
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боце неиска повече при големи играчи ))))
1
0
 
13
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
пак ни набутват "късата клечка"

Спонсорирани публикации