Полша отказа да екстрадира Полански

Това е край на съдебната процедура, обяви адвокатът му
27 ное 2015 12:30, Петя Славова
12
Полша отказа да екстрадира Полански
Снимка: архив, Reuters

Полското правосъдие окончателно отказа да екстрадира Роман Полански в САЩ, където той е обвинен за изнасилване на малолетна през 1997 г., съобщи прокуратурата в Краков, която не се възползва от правото си да обжалва решението на съда в полза на режисьора, предаде АФП.

Още по темата

Анализът на мотивите на съдиите "позволява да бъде признато като основателно решението на Районния съд в Краков да откаже да предаде Роман Полански на американските власти", посочи прокуратурата, цитирана от БТА.

"Това слага край на съдебната процедура срещу Роман Полански" - каза Йержи Стахович, един от адвокатите на режисьора.

Делото за екстрадицията на Роман Полански беше повдигнато в полския съд по искане на САЩ на 20 януари. От краковската прокуратура отбелязаха, че договорът за екстрадиция дава възможност за предаването на американската страна на полски гражданин.

Въпреки че давността на престъплението на Полански е изтекла, според полските закони, американските власти могат да изискат неговата екстрадиция. Ако съдът откаже да изпрати Полански в САЩ, решението му ще бъде окончателно. В противен случай последна дума ще има министърът на правосъдието на републиката.

През 1977 г. в Калифорния режисьорът, който тогава е бил на 43 години, бе изправен пред съд по обвинение в изнасилване на 13-годишно момиче.

Полански се призна за виновен в незаконни сексуални отношения и прекара 42 дни в затвора. След като бе пуснат под гаранция, той избяга от САЩ преди произнасянето на присъдата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полските евреи vs. американските евреи.
6
1
 
1
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Сега остана само надеждата , че американския главен прокурор ще ползва богатия Български опит да го докарат в чувал до Вашингтон !
5
0
 
4
 
! Отговори
Индиец преди 8 години
Браво! Наш човек е тоя!
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1 - Подкрепям мнението ти! А на въпроса - не, няма да има никаква промяна на външната политика на Полша. Конкретният случай имаше субективна страна, огромна част от полското общество застана зад Полански. Резонно съдът го оправда, отделно, че имаше и законови основания за това. А и не вярвам натиска от САЩ да е бил прекалено силен...
3
2
 
16
 
! Отговори
Курио преди 8 години
Ако беше българин,нашите управници отдавна да са се надупили на американците и без съд да са го харизали на краварите.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поляците и изобщо страните от Вишеградската четворка ще се окажат по-европейци от останалите европейски страни.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То за този случай толкова се изговори и изписа. Мацката хич не прилича на 13 и е казала , че не е малолетна. И тя го признава и няма претенции. Евала на поляците, поне този път не си събуха гащите на САШ. Дали няма промяна в полската политика интересно?

Спонсорирани публикации