Мирът и свободата са поставени на изпитание

Рисковете за Европа не трябва да се отричат, заяви Плевнелиев
196
Мирът и свободата са поставени на изпитание
Снимка: БТА

За първи път след Втората световна война, нивото на сигурност е толкова ниско. Това заяви държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев в словото си по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия, по време на военния парад в столицата.

Гражданите очакват колективната сигурност и отбрана да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни, да действат ефективно и национално отговорно, добави Плевнелиев.

Президентът заяви, че изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от държавното ръководство задачи, е основен приоритет на страната ни и трябва да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите стратегически документи.

Още по темата

Държавният глава отбеляза осигуреното увеличаване на средствата за отбрана, което трябва да достигне 2 процента от БВП до 2024 г., както и приетите стратегически документи за развитие на Въоръжените ни сили до 2020 г. и заяви, че сега е необходимо най-важното - доброто и ефективно изпълнение на програмата за модернизация.

Росен Плевнелиев изтъкна, че въпреки трудностите армията ни изпълнява отговорно конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и ЕС. Той отбеляза достойното участие на българските военнослужещи в мисии и операции зад граница.

Президентът Плевнелиев каза още, че в контекста на новите геополитически реалности особена важност придобиват научените уроци от историята. По думите му сега повече от всякога е нужна адекватна оценка на събитията и процесите, довели до тежки противопоставяния и въоръжени конфликти с катастрофални последици за човечеството в миналото.

Днес мирът и свободата отново са поставени на изпитание. За първи път след Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско, каза Плевнелиев. Гражданите са разтревожени и очакват политиците да действат отговорно и решително за решаване, а не задълбочаване на кризите, защото каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти, да подкрепи принципите, не интересите, да даде път на дипломацията, не на оръжията, каза държавният глава.
 
Рисковете и заплахите за сигурността в Европа не бива да се отричат, но те не идват само от миграционната вълна и терористичните атаки, каза президентът. Незаконното анексиране на Крим, украинската криза, дестабилизирането и поставянето на държави в зависимост от нечия чужда воля чрез замразени конфликти, хибридни, пропагандни и кибератаки, са факт, посочи Росен Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна, че днес България стои добре на фона на рекордния брой кризи около нас. "България пази ефективно границите си, спазвайки човешките права. Отстояваме принципни позиции в ЕС, в съгласие с демократичните ценности.

Не демонстрираме национален егоизъм, а търсим общоевропейско решение за всяка една от кризите, защото само това е устойчивото решение", каза президентът Плевнелиев. Президентът посочи, че България днес получава признанието на партньорите, страната ни е част от решението, не от проблема, тя е надежден и предвидим партньор на международната сцена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Незаконното анексиране на Крим, украинската криза, дестабилизирането и поставянето на държави в зависимост от нечия чужда воля чрез замразени конфликти, хибридни, пропагандни и кибератаки, са факт, посочи Росен Плевнелиев.Момче, не съм те избирал, съвестта ми е чиста, но както си тръгнал, ще ни докараш много бели!Русия се е наежила, защото я обграждат отвсякъде, провокират я, лъ-жат, плашат с нея! Народ, който е дал 20 млн жертви, не иска война. А и "Поручик Голыцин ...зачем нам чужая земля?"
105
1
 
4
 
! Отговори
Интересно преди 7 години
На фона на поредните лозунги. Дали има и един българин готов с оръжие в ръка да защитава държавата България. А да умре за нея?Лично аз - близките си да,държавата и управляващите - не.
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Mr. Bean
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имбицил!
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Blagodarenie na TEB !
101
4
 
5
 
! Отговори
Животновъд преди 7 години
До Ха-ха-хаКакто казваше бат Бойко, поболеят ли се, свините започват да се притискат една у друга и да смърдят по-силно ! А чуят ли името на Пленелиев, започват да *** неудържимо ! Втриса ги само при мисълта, че ще някой може да ги извади на открито, проветриво и слънчево място !
100
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, ама какво е това ***, на снимката с гвардейския оркестър?!?Моля ви се, поне на Гергьов ден снимайте нещо, което прилича на силен човек, патриот и защитник на нацията, а не това безгръбначно с дистанционно управление.
99
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имитаторът на президент, не спомена нищо за сигурността на хората в провинцията и защитата им от *** "битов" терор...Той както винаги витае в облаците и изпълнява поръчките на менторите си, без да го интересуват реалните проблеми на българите...
98
0
 
22
 
! Отговори
АК-47 преди 7 години
Този хибрид на снимката пак сънува зелени човечета. Днес е национален празник, стига с тези несъществуващи заплахи от Изток. Стига настройвал Вовата Путин с истериите си. Нали той само да мигне и ще ни изтрие, но на Путин му е пределно ясно, че болшинството от българския народ никога няма да се обърне срещу славянска Русия.
97
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Момченцето, дето Бойко щипе по бузките, ли е казало тия работи?
96
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Здравомислието на президента ни е поставено на изпитание...
95
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво да кажем за руските предатели в България ами другари та вие окрадохте почти всичко в тая страна бе то не беше хиперинфлация, то не бяха пирамиди, кредитни милионери, то не бяха фалити. Какво ли не вас какво да ви правим бе ми вие заслужавате сутрин да ви бесим вечер да ви съживяваме и на другата сутрин пак да ви бесим
94
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая жалъкНещастник Плювналиев, трябва да бъде съден и обесен за назидание на всички американски лакеи!!!
93
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БранникИма и още по- ***:Гласоподавател ГЕРБ-аджия.
92
1
 
25
 
! Отговори
Наакани гербаджии преди 7 години
Другите народи си има президент, а ние си имаме плюнка-прецедент!Е*асимо!
91
2
 
14
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Някога степенувахме така. ***, по *** най-***, милиционер, комсомолски ръководител (Плевнелиев).
90
0
 
26
 
! Отговори
почеш мадомаев преди 7 години
ако Кан Аспарух стане и види кое е Туй нещо,което предвожда българите според мен би му станало особено весело :)
89
4
 
6
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Прилича на кокошка пък било ястреб.....добре че е ПРЕМИЕРА господ здраве да му дава -той на лъв мяза ама иначе мър-мър..
88
0
 
26
 
! Отговори
Бойчо преди 7 години
С такъв президент България е поставена на изпитание.
87
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две световни капиталистически държави си го мерят, а нашето пале подскача и лае наоколо. Жалка работа! Други пък го докарват на антикомунизъм и идеологическо противопоставяне, ама са проспали четвърт век! Отворете си очите и ушите, и се опитайте да мислите с главите си.

Спонсорирани публикации