Добре дошли в България, ето ви хумана

Как посрещнахме първите бежанци с човещина, вместо с юмруци
Спонсорирано съдържание | Обновена: 21 юни 2016 14:46 | 21 юни 2016 12:49, Александър Попов
78
Добре дошли в България, ето ви хумана
Снимка: БТА

Човекът с най-много записани деца в болницата в Ямбол е полицай. Не става дума за необичайна плодовидост на служителите на реда в този край на България. Просто на шефът на логистиката в регионалната дирекция на "Гранична полиция" в Елхово му се налага често да взима майки с новородени от болницата в Ямбол. И тъй като те всички са без документи и току-що пристигнали в България, той е онзи, чието име записват, когато детето напуска родилния дом.

Или поне така е било, когато вълната за първи път е ударила Елхово през ранната 2013 г. Елеонора Костова и старши полицай Иван Стоянов разказват, че тогава са давали дежурства до 20 часа. "На ден задържахме по 100-150 души". Спортната зала в поделението, която е разпадаща се постройка от 70-те, побирала в един момент 750 души.

Тъй като тогава никой не бил подготвен за идването на вълна от хора, нямали нищо под ръка - нито преводачи, нито помощ от държавата. Липсват превързочни материали, храна, камо ли памперси. Нямали са и договор с болницата в Ямбол, заради което се е наложило да дават сами първа помощ. Идващите хора също са били неподготвени и в много случаи - напълно безпомощни.

"Нямаха памперси, нямаха мляко, с което да хранят децата. Жените нямаха дамски превръзки, елементарни неща. БЧК тогава успяха да се организират и да ни донесат млека, памперси, сапуни", разказва Костова. В една от обиколките си, граничните полицаи попадат дори на напълно инвалидизиран мъж - без ръце и крака, в инвалидна количка, която неговите съратници бутат през гората.

Но най-честата грижа са били бременните. Във всяка група има поне по една, казва Елеонора. "Една бременна африканка я бяха изоставили в гората и я намерихме сама, уплашена, със счупен крак. Нарядът я носи докъдето линейката можеше да я вземе, а тя беше доста едра жена, в 7-8 месец", спомня си тя. На друга пък й изтекли водите на самата граница и се наложило да се вика линейка колкото се може по-близо до намиращата се до границата Вълча поляна, откъдето са закарали раждащата жена в Ямбол. Тази група е имала още една бременна жена и още една, с дете на 30 дни. 
 
Проблемът със съвсем малките деца е чисто практически: те имат нужда от специална храна, а на всеки задържан по правилник се полага "европакет" - храна и вода за 24 часа. "Храната" се състои от сандвич, вафла и подобни. Очевидно е, че малките деца няма как да издържат на такъв режим - още повече, че в началото повечето са прекарвали в центровете за задържане не 24 часа, както е по закон, а доста повече.

Граничните полицаи намерили най-простото решение на проблема: започнали да набавят сами липсващото.

"Момчетата, които ги охраняват, като видят че нещата не са добре, отиват и купуват необходими неща. Носехме играчки, дрехи, обувки от нашите деца", разказва Елеонора Костова. Според нея, няма нищо по-естествено от това. Противно на образа, който мнозина имат за граничните полицаи, тя описва как са гушкали малките деца и "се правихме на маймуни", защото сирийчетата почвали да пищят, когато видят човек в униформа да посяга към кръста си. Една от дознателките настанила бременна жена в хотел в града, тъй като нямало как да я остави в претъпкания център. В знак на благодарност, сирийката кръстила новороденото на нея – Красимира.

Всъщност, и Костова, и Стоянов не попадат в типичния профил, описван често за българските гранични полицаи. Те не говорят за идващите през границата като за заплаха, нито твърдят, че трябва да бъдат връщани обратно, а като за нормални хора, преживели доста страдания.

"Имахме дете, изгорено от напалм. Раните бяха доста тежки", спомня си жената. Стоянов припомня за друг случай, с дете с отворени още огнестрелни рани - толкова бързо са преминали през турска територия бягащите. По това време, казват те, срещата с български гранични полицаи е била добре дошла за тях.

"Познаваш веднага хората, които бягат от нещо. Те са взели всичките си ценности, вдигат ръце и като разберат, че са в Европа, са доволни", твърди полицай Костова. По онова време те били най-много сирийци, но не задължително. Една двойка от Африка например, отпразнувала пристигането си на европейска територия по необичаен начин - с годеж. Мъжът, твърдят полицаите, паднал на колене пред девойката с него веднага, след като разбрал, че са в България. Извадил пръстен и й предложил. Оженили се ден по-късно, а кум им станал човек от дирекция "Миграция".

Сега обаче и граничарите са по-добре подготвени. Няколко коли на „Фронтекс“ стоят на паркинга – има над 50 служители на европейската дирекция, които са разположени в Елхово: помагат с преводите и обработването на документите на заловените. България вече не изглежда неподготвена. Костов и Стоянова също: когато преживееш онова, което те са видели от 2013 г. насам, осъзнаваш колко е важно да има кой да ти подаде ръка.

Този материал е част от кампанията на БКБООН в София за Международния ден на бежанеца, който се отбелязва на 20 юни всяка година.

 


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BULGARIN na zapad...sinonim na Afganec
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е колегата по-долу - с адски малко изключения всички драскачи забравят, че ние сме "маймуни" и "камилари" в очите на останалата част от цивилизована Европа. Да припомням ли, че не бежанците, а орди българи и румънци изправиха на нокти с мръсотията и пиянствата си един Дортмунд преди няколко години? Че прогониха дори трето поколение турски гастарбайтери от някои квартали там, от потрес и погнуса? За Европа те са олицетворение на българите. А, и евтините *** също.
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще започнат да идват все повече, защото България е плодородна и полуипразна.
46
2
 
2
 
! Отговори
да преди 7 години
стига, стига се напъва айде обедната почивка свърши обратно в кухнята - тия чинии няма да се измият сами
45
1
 
9
 
! Отговори
балама преди 7 години
Еми, бъдете по-толернтни, начи. Има само още няколко милиарда потенциални ислямисти касапи по света, готови да пристигнат под прикритието на бежанци в Европа.
44
3
 
4
 
! Отговори
:=) преди 7 години
а тия, които емигрират от България защо си мислят, че ще липсват на някой.. много странно :))
43
3
 
15
 
! Отговори
до Пич преди 7 години
"Едва ли могат да направят нещо толкова лошо, че да минат по простотия родните маймуни."Изнасилиха половин Западна Европа, събират се на тумби и безчинстват по улиците. Вършат мизерии и атентати в името на измисления си Бог. Били по-културни от българските емигранти викаш? Българските емигранти веднага се интегрират без проблем.
42
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сбогом България,няма да липсваш на много българи.Включая моя милост.
41
3
 
16
 
! Отговори
да преди 7 години
изобщо не ни пука за това какво мислят за нас полуарабите от Германия и Франция - да си гледат халифата в който се превръщат.. ама хубави ли сме, ама лоши ли сме - това си е наша работа.. ще го преместим в другия крачол за мнението на германци и французи
40
1
 
12
 
! Отговори
поръчкова статия преди 7 години
за оказване на Първа помощ няма проблем, а после да си събират парцалите и обратно към Азия и Африка нямат работа в България тук са нежелани
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ако българи християни са бежанци и бягат в Саудитска Арабия"Ахахахах ти чуваш ли се? Никой не е толкова отчаян, за да бяга в Саудитска Арабия. Трябва да идва края на света, за да се случи, но ако иде краят, ще го посрещнем тук.
38
2
 
14
 
! Отговори
да се махат преди 7 години
Не трябва да им харесва на бежанците у нас,не трябва да ги посрещаме добре защото утре ще извикат и други хуни и държавата ни ще загине........
37
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВ това ми е надеждата и на мен, че като се напълни Европа ще започнат да идват и тук.
36
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е било от както свят светува. Едни народи като нас изчезват, други като тях ги претопяват...
35
2
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Ако българи християни са бежанци и бягат в Саудитска Арабия и ми минават нелегално границата им как ли ще ги посрещнат арабелите??Предположения?....
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Дано да идват, дано да се женят тук, дано да правят много деца, дано да съживят тази мъртва държава."И като се събудиш, ще видиш, че си спал на отворен прозорец, краката отвити, а дупето захапало чаршафа с червения полумесец. Няма да си пълним държавата с камилари, които са разрушили собствените си държави, още по-малко пък ще се превръщаме в държава от Близкия изток.
33
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗащо да не дойдат?Имаме ли празни села и градове?Имаме ли хубави моми за женене?Европа няма да ги пуска вечно.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Дано да идват, дано да се женят тук, дано да правят много деца, дано да съживят тази мъртва държава."Те няма да дойдат, нито ще се женят и размножават тук, затова ти предлагам следното- купуваш си еднопосочен билет за Близкия Изток и там ще живееш в "съживени" държави.
31
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До амиТова, че ти си агресивен, потен, миришещ на чесън български ***,не значи, че няма и нормални хора, които мислят за бъдещето на България.Дано да идват, дано да се женят тук, дано да правят много деца, дано да съживят тази мъртва държава.
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Как посрещнахме първите бежанци с човещина, вместо с юмруци"Човещината си има граници, когато границите бяха преминати, започнаха юмруците. Тука не е разграден двор, а Европа не е приют и бавачка за всички бездомници по света. Нещо неясно?

Спонсорирани публикации