Кое готвене създава токсини и можем ли да избегнем това?

Здравословната обработка на храната си има своите тънкости
25 юли 2016 22:22, Румяна Тасева
2
 Кое готвене създава токсини и можем ли да избегнем това?
Източник: Reuters
Знаете ли, че вредите от консумацията на месо, приготвено на грил, върху организма са същото толкова, колкото от тютюнопушенето?
 
Известно ни е, че начинът на приготвяне на храната определя доколко тя е здравословна за организма. От десетилетия се говори, че опушването, пърженето, грилът водят до образуване на канцерогенни вещества в храната. Опитваме се да избегнем тези методи на готвене, но можем ли да  бъдем сигурни, че по другия начин яденето ни ще е по-безвредно?
 
При готвенето си трябва да се стремим към две основни правила, за да може то да е по-здравословно:
 
1.) При обработката на храната да не се получава промяна в структурата на белтъчините, защото те се възприемат от организма ни като чужди и биват атакувани от него
 
2.) Да не се допусне окисляване на мазнините. При топлинната обработка на мазнините се отделят дикарбонати, които причиняват клетъчни мутации и предразполагат към появата на рак. Полиненаситените мазнини пък са ни особено ценни, тъй като помагат на организма да се справи със свободните радикали, а са силно чувствителни на действието на топлината и химически компоненти.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
11 преди 7 години
Големи глупости.
1
1
 
13
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Мдааа, с една дума яжте месото сурово!

Спонсорирани публикации