Харчим средно 1260 лв. за ваканцията си

80% от българите с планирана почивка за лятото
18
Харчим средно 1260 лв. за ваканцията си
Снимка: архив, БулФото

80% от българите са планирали почивка през лятото на 2016 г. Средната сума, която сънародниците ни ще похарчат за ваканция, е 1260 лв., показва проучване на Профи кредит.

То е проведено в България, Полша, Чехия и Словакия сред 4000 души на възраст между 18 и 65 години (средно по 1000 в една държава). Изследването е реализирано от агенция за маркетингови проучвания IPSOS през юни 2016 г. посредством онлайн допитване.

Предпочитаната дестинация за сънародниците ни е Гърция, където ще отдъхват 39% от почиващите. Следват я Турция – 17%, Италия – 14%, и Испания – 11%.

Данните обаче показват, че две трети обичат да прекарват ваканцията си по нашите плажове и планини.

Половината от почиващите българи предпочитат да отсядат в хотел, а 40% - в апартамент под наем. Любителите на каравани и палатки са 16%. Някои комбинират различни места за настаняване и затова процентът е повече от 100.

87% от поляците планират да отидат във ваканция, за която ще похарчат средно 1800 лв., а сумата, която ще отделят най-голяма част от тях, е 1350 лв. Близо половината от тези, които ще почиват, ще останат в страната, а 54% ще предпочетат да отдъхват в чужбина. Най-популярната дестинация за поляците е Испания.

Гърция (12%) и Хърватия (10%) също са популярни дестинации сред поляците. Те ще похарчат най-голяма сума в сравнение с анкетираните от другите три страни. В апартамент или ваканционна къща ще отседнат 41% от тях.

Всеки четвърти чех няма да има лятна ваканция, а една трета от словаците ще останат вкъщи. Тези, които ще пътуват, ще предпочетат в най-голяма степен Хърватия. За почивката си чехите ще похарчат 1300 лв., а словаците – 1340 лв.

Всеки втори българин е готов да осигури средствата за ваканцията си със заем, това важи и за поляците. Чехите и словаците са по-предпазливи и едва четвърт от тях биха взели пари на кредит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: почивкапроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Средно?! преди 7 години
Със средна работна заплата от 800лв (избрана цифра ей-така), означава ли, че българинът работи 'средно' повече от месец и половина за една 'средна' почивка?Ако това е вярно, значи сме си доста ларж. Не е уместно банките да мрънкат,че сме си кътали парите.
14
1
 
1
 
! Отговори
Men преди 7 години
До brosЩом така ти харесва, супер! Хората са различни и по света има достатъчно разнообразие така че всеки може да намери това, което му харесва.
13
2
 
0
 
! Отговори
вт преди 7 години
За 7 дена на Тасос 1600лв. изхарчихме с жената . Беше пълно с българи...
12
2
 
2
 
! Отговори
bros преди 7 години
До Men - Доста хора го правят. За млади хора, Railpass-ът е 200е за месец, неограничено прекачване по цялата Европейска и доуралска Руска жп мрежа. Отделно идва стопа и бла-бла карс. Хранителните навици са индивидуални - едни маат дюнери, други плодове и малко, но здравословна храна. На мен, лично, къркането би ми бил основния разход, поради което самара ще да дрънка. За настаняване - приятели, couchsurfing, hospitality club, labour exchange farms, хостели. Тук и често случайността решава ;)
11
1
 
3
 
! Отговори
4 преди 7 години
Ко??? Не!!!
10
1
 
7
 
! Отговори
Men преди 7 години
До brosАко спиш по хостели, пътуваш на стоп и ядеш дюнери може и да ти стигнат. Ако обаче решиш да посетиш приличен хотел в европа, вечеряш на нормални места тия пари ще ти стигнат за около 4 дни.
9
5
 
2
 
! Отговори
bros преди 7 години
Без да го обръщам на майтап, с 1300лв мога да обиколя Европа без особени притеснения. Тези пари, реално, ги вадя за 10 дни, но се чудя дали ми се е случвало да ги изхарча за толкова, особено за почивка... Май съм няк'ъв много икономичен модел :)
8
2
 
10
 
! Отговори
Невярващ преди 7 години
80% от българите с планирана почивка за лятото.....а защо ли си мисля, че е обратното???
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
шест'ин евро ... за апартамента с чет'ри стаи във ВаленЦия за месец октомври, две семейства с по две деца - сметай по 15 лв. на човек. башка още шест'ин евро за аероплан - идими-дойдими - на семйство. еспан'я, по си е друго!
6
5
 
0
 
! Отговори
СА преди 7 години
Е какво да говорим повече за тоя народ?!Хем ***,хем беден,ама има 1300 лева за една калпава почивка!!Решението-5 атомни бомби!!!
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак недомаслена статия!
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 20г. не съм ходил на почивка, но от статията с изненада узнах, че съм отделил 1 260лв. за такава. Моля г-жа Йорданова да ми каже къде съм ги сложил, защото не мога да си спомня.
3
1
 
26
 
! Отговори
gfdgsgsd преди 7 години
Значи от 4000 запитани българи правят заключение за цялата държава? Що за тъпотия. Имайки предвид, че запитването е било онлайн, а немалка част от българите (около 40%) изобщо не ползват интернет, смятайте колко представителна е тази извадка.
2
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Ей доживях едно "средно" да съвпада с моето. Поне за това лято, де. Само дето обикновено при мен (предишни години) е наполовина.
1
2
 
19
 
! Отговори
Men преди 7 години
Даа, само че за качествена почивка 1800лв особено ако ходиш малко по-далеч никак няма да ти стигнат. Реалната цифра е около 3000лв за 2 седмици за 4-членно семейство.