От храната ни днес не само се пълнее, тялото се руши

Интервю с д-р Мария Папазова пред здравния портал Puls.bg
28 сеп 2016 19:20, Румяна Тасева
11
От храната ни днес не само се пълнее, тялото се руши
Източник: Reuters
Доц. д-р Мария Папазова е холистичен лекар, широко позната от телевизионния екран. Завършва медицина в Медицинския университет, София през 1981 г. От 1986 г. работи в БАН, в Института по невробиология, като продължава практиката си да лекува пациенти. 
 
Как да подобрим хранителната си култура и защо е толкова важно това?
 
Цялата хранително-вкусова промишленост от много десетилетия работи в една посока – да създаде нагласа у хората, че колкото по-преработена е една храна, с колкото повече овкусители, набухватели, ароматизатори и всякакви други подправящи вещества е произведена, толкова е по-вкусна. Стигнали сме дотам да приемаме, че колкото повече храната активира и дразни вкусовите ни рецептори, толкова повече ни харесва.
 
Крайно време е да си върнем усета за цялостната, максимално автентична храна – такава, каквато идва от природата. Не случайно в последните години има едно връщане към биологичното земеделие, един стремеж към връщане назад, към селото и фермата. Няма нищо по-хубаво от това да отидеш в градината и да си откъснеш домат или ябълка, да вземеш яйцето от полога, да си направиш сам сиренето или киселото мляко. Такава храна, а не преработената и полуфабрикатната, е наситена със слънчева енергия. А от храната ние на първо място трябва да получаваме енергия.
 
Да си направим едно просто счетоводство – за самото й усвояване и за да оползотворим храната, ние харчим много храносмилателна и метаболитна енергия. Дали обаче получаваме от нея обратно поне толкова енергия, колкото сме изхарчили? Или поглъщаме само празни калории? И за да го кажа възможно най-просто: през целия си живот и със съвременния модел на хранене ние живеем „на червено”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
skeptik преди 7 години
доста трудно ще си откъсна домат от градината и ще си чакам яйцето от кокошката живеейки в София и работейки по 8-10 часа. трябва да се чустваме виновни, че не сме селяни??
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Премиерчето към днешна дата е около 130 кила,дали се руши тялото му?!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
освен да кажем thank you"на европата и нашите продажни политици..друго не се сещам
8
2
 
2
 
! Отговори
Митьо Пищоа преди 7 години
Извинявайте, ама тази жена има зад.ник като трактор и да ми говори за здравословно хранене - пълни глупости.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От цялата работа разбрах,че жената се храни със Шуслерови соли
6
1
 
3
 
! Отговори
експерт преди 7 години
Тази е по-*** и от Гала
5
3
 
16
 
! Отговори
Mнение преди 7 години
Дрън,дрън,дрън,глупости на търкалета и накрая реклама на Шустерови соли.
4
1
 
10
 
! Отговори
gtf преди 7 години
на млякото какво му е.. какво мислите, че е ял овчарят в планината, дето е изкарвал по цяло лято ?
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно за някои разрушението е започнало от мозъка.
2
5
 
10
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 7 години
Ne stuga che hranata ni v BG e skupa,no sega i shte gledat da ni otkajat ot neya.1L Pryasno mlyako=2 Leva v BG.V UK,DE 2,275L =89 p ili po malko ot 1 paund!!!!!1 kg Limoni v Kaufland=5.40 Leva1kg Limoni v UK,DE =1 paund(4-5) limona v panichki.1 kg Greyfrut ...off..prosto vsichko...vsichko za yadene izvun BG v EU e po- eftino,zashto????Nie BG sme po bogati li ot drugite Eu strani??Brashno,olio,zahar vsichko....i sega vredno bilo
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
след още 100 години ще откриете и топлата вода.