Параграф 22: При оставка – не може да се разпусне НС

Не е ясно докъде се простират правата на стария президент
Обновена: 8 ное 2016 09:55 | 8 ное 2016 09:52,
21
Параграф 22: При оставка – не може да се разпусне НС
Снимка: архив, Bulphoto

Конституционният съд най-вероятно ще трябва да се произнесе по процедурата за назначаване на служебно правителство от президента Росен Плевнелиев и насрочването на парламентарни избори, ако премиерът Бойко Борисов реши да подаде оставка след балотажа на президентския вот.

Причината е, че в Конституцията има неяснота докъде се разпростират правата на стария президент и къде са на новия по съставянето на служебни правителства и насрочването на предсрочни избори.

Мандатът на сегашния държавен глава изтича след по-малко от 3 месеца - на 22 януари 2017 г. и затова Плевнелиев не може да разпусне Народното събрание, въпреки че има право да назначи служебен кабинет при неуспешна парламентарна рулетка след евентуална оставка на премиера Борисов.

При оставащи по-малко от 3 месеца от мандата си президентът не може да разпусне Народното събрание, гласи чл. 99, ал 7 от Конституцията. Може обаче да назначи служебно правителство. Това е разяснено и в решение на Конституционния съд от 1992 г. То е взето по искане на 51 депутати, след като падна правителството на Филип Димитров след неуспешен вот на доверие.

Решението разглежда правомощията на президента, парламента и служебния кабинет при невъзможност да бъде съставено редовно правителство. Съставеното в последните три месеца от мандата на държавния глава служебно правителство работи по подготовката на нови избори, но без да е разпуснат парламентът, предвижда решението на КС.

За разлика от другите служебни кабинети този ще подлежи на парламентарен контрол, но пък не може да му се иска вот на недоверие. В същото време обаче избори не могат да се проведат без да е прекратен мандатът на действащото Народно събрание, което би могъл да направи новоизбраният президент.

В Конституцията и решението на КС от 1992 г. обаче няма яснота какво се случва със служебното правителство, назначено от стария президент при встъпването в длъжност на новия, обясни бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Емилия Друмева.

В решението от 1992 г. е предвидено правото на президента да променя структурата и състава на служебния кабинет по всяко време от неговото съществуване. Не е изяснено обаче дали това право се прехвърля на следващия президент и дали той може да назначи следващо служебно правителство с указа си за разпускане на Народното събрание.

Съществува както тезата, че новият президент ще трябва да направи нови избори със завареното служебно правителство, така и че би могъл да си назначи свой кабинет, който всъщност да проведе предсрочните избори. “Тези въпроси трябва да бъдат изчистени с тълкувателно решение на Конституционния съд”, обясни проф. Друмева.

То било наложително дори и да не се стигне до оставка на кабинета, за да запълни правен вакуум. Досега до оставка на кабинета при изтичащ мандат на президента се е стигало само веднъж за 26 г. Това става на 10 януари 1997 г., когато правителството на Жан Виденов е подало оставка. 12 дни по-късно изтича мандатът на президента Желю Желев и в длъжност встъпва Петър Стоянов. Тогава обаче Желев решава да не връчи проучвателен мандат на БСП за нов опит за съставяне на кабинет и да изчака рокадата в президентството. Служебен кабинет прави Стоянов, който назначи правителството на Стефан Софиянски и разпуска парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дпс и дост СЪЩО НЕ ИСКАТ:-)
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Патриотите имат 15% тъпчоо а АБВ нямат 4% Кой не иска избори?!АБВ г з
9
0
 
1
 
! Отговори
Годзилчо преди 7 години
То 26 години нищо не се случва вие за 26 дена се шашкате.Разбира се че нищо няма да се случи в управлението пък и да се случи никой няма да забележи защото ще е несъществено.
8
1
 
2
 
! Отговори
АМИ СЕГА...?? преди 7 години
ПАТРИОТИТЕ И АБВ....НЕ ИСКАТ ИЗБОРИ.....!
7
7
 
4
 
! Отговори
Митев преди 7 години
По-вероятният сюжет е оставка, ново правителство на ГЕРБ с министър председател Ц.Ц или Дончев, подкрепено отново от РБ, Пф, АБВ, ДОСТ и т.н. И комунистите отново с пръст в уста!?
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати територията, егати чудото!
5
1
 
22
 
! Отговори
апо преди 7 години
Какво искат да ни кажат( поръчителите и автора) на тази статия???Нещата са описани достатъчно ясно , новата ни история помни подобни събития т.е. има опит...и т.н.Лично аз прочетох следното:1.Конституцията е недодялана.2.Законите у нас не се четат и прилагат такива , каквито са написани и отнасяйки се за всички , а винаги превратно разтълкувани и нагласени според дадвена ситуация или субект , обслужвайки нечии интереси.3.Наближава нов "10 януари"-екстремно тежки времена.
4
4
 
16
 
! Отговори
Дърт комуняга преди 7 години
Несторова, ще ти изсъхне влажното, ако продължаваш да пишеш поръчкови глупости! Провери първо и то гава дращи черти и резки. Къде пък е казано, че като тия нещастници подадат оставка и веднага трябва да се формира служебно правителство! Че то си има цяла процедура по възлагане и приемане, отхвърляне и пак така, че даже 3 (три) пъти.... Пък тогава ако не може ще се мисли за становището на другите *** от КС... Няма страшно те са там за да обслужват кликата не народа! Венсеремос нещастници
3
6
 
16
 
! Отговори
АБЕ ТОЯ ТУРСКИ АГЕНТ преди 7 години
защо още му давате физиономията
2
0
 
33
 
! Отговори
маке преди 7 години
море кат земем една гиостерица кат пийнем пет кила винце ке ви кажем кой кум кой сват кой на булката брат
1
5
 
33
 
! Отговори
zeus преди 7 години
БХ няма да даде оставка понеже е обикновен страхливец и лъжец, а и сега няма кой да му назначи удобно служебно правителство, което пак да напечата едни бюлетини ;)

Спонсорирани публикации