"Без будилник": Да подадем ръка за Коледа

Благотворителен базар събира оригинални творения в помощ на млада жена
Обновена: 24 ное 2016 16:45 | 24 ное 2016 16:37, Веселина Йорданова
0

Жана. Снимка: Личен архив

Коледа е времето, в което най-често отваряме сърцата си и сме съпричастни към другите. Около празничните дни с благотворителна цел се провеждат различни кампании, в които всеки може да се включи, защото и малката помощ е от значение. На благотворителността е посветен и днешният "Без будилник" месец преди Коледа. Вижте как да помогнете, купувайки оригинален подарък за близки и приятели!

Красиви бижута, качествен колан или чанта, календар, албум за снимки, топло плетиво – ръчно изработените изделия, които ще бъдат предложени на благотворителния базар "С любов и усмивка за Коледа" безспорно ще зарадват всеки.

Мотото "Направи си сам" може да бъде перифразирано и в "Помогни си сам", защото творците - участници в базара членуват в Организацията на пациентите с ревматологични заболявания и с направеното от тях искат да подадат ръка на Жанета Черпокова, която страда от Системен лупус еритематозус.

Жана живее в Смолян с малката си дъщеричка и е професионален скиор. Животът й обаче се променя в началото на 2013 година, когато започва да губи сили и да изпитва болка от ежедневните движения.

Година и половина отнема на лекарите да поставят диагноза, а през това време 35-годишната жена стига до там почти да не може да се движи.

"В момента, в който ми поставиха диагноза, аз бях щастлива, защото знаех, че има шанс да вдишвам, без да ме боли и след време да се върна към част от ежедневието си", казва Жана. За времето без диагноза обаче лупусът е нанесъл непоправимите си поражения и стандартното лечение се оказва неудачно за нея.

Повлиява се добре от Имуновенин интакт – медикамент, който НЗОК не заплаща, въпреки многократните усилия на пациентите с ревматологични заболявания това да се промени.

Сумата, която Жана трябва да заплаща всеки месец за това лечение, надхвърля една средна работна заплата в България. Стойността на предписаното й количество ампули за еднократно приложение е 1157.76 лв. През 2016 г. Жана успява да направи няколко вливания с помощта на свои приятели и близки.

През следващата година интервалът на прилагане на медикамента трябва да бъде 35 дни, тоест тези средства ще са необходими всеки месец, за да може да се лекува.

"Сумата е непосилна за мен и дъщеря ми. Благодарение на ефекта на това лекарство мога да помисля да започна отново работа и да бъда полезна за себе си и близките си. Ще бъда благодарна за всяка помощ от вас", споделя младата жена.

На благотворителния базар в помощ на Жана свои кожени изделия ще предложи Стоян Генов. Качественият колан, практичната чанта от хубава кожа или пък чифт цървули за любителите на фолклора са идеален подарък не само за Коледа.

В инициативата ще се включи и Катя Савова, която изработва уникални покани за всякакви поводи -  креативни, красиви и цветни.

Не по-малко пъстри и забавни са коледните кутии на Милена Георгиева, от които оживяват елените на Дядо Коледа, "мъркат" влюбени котки или разцъфва градина от цветя.

Марияна Несторова ще предложи своите ръчно бродирани картички и нежни бижута, и не за първи път участва в базара "С любов и усмивка за Коледа".

Миналата година кампанията събра средства в помощ на Диан Костов от Казанлък, за когото също ви разказахме. Диан вече е с направена операция на ставите и ходи сам.

Базарът в помощ на Жана ще се проведе на 18 декември между 10-18 часа на ул. "Гладстон" №8 в София, зала G8.

А за тези, които не могат да дойдат, но искат да помогнат, има разкрита банкова сметка:
Жанета Красимирова Черпокова
International Asset Bank, клон Смолян
BG82IABG74914001441001
BIC код: IABGBGSF

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации