Сладки картофи - помощник в отслабването

Водата, в която са варени, също е полезна
18 дек 2016 20:33,
3
Сладки картофи - помощник в отслабването
Източник: Reuters, архив

Сладките картофи са с богато съдържание на каротеноиди и са отличен източник на витамин А, който е полезен за здравето на очите, има антиоксидантни свойства и противодейства и на стареенето. Този витамин се свързва и с превенцията на рака.  

Те съдържат разнообразие от витамини от B-групата, включително тиамин, рибофлавин и ниацин, както и B5 и B6. Според националния здравен институт в САЩ витамините от тази група помагат на организма да обработи изконсумираната храна и да я превърне в енергия. Тези витамини са важни и за формирането на червени кръвни клетки. 
 
Целта на японските учени, провели изследването, е да се открие начин за повторната употреба на водата, в която се варят сладките картофи в рамките на промишленото производство. Затова специалистите решават да проверят хранителната ѝ стойност и ефекти. 
 
По време на лабораторно проучване изследователите тестват ефектите от високата и ниската концентрация на протеин във водата от сладките картофи.
 
В данните се посочва, че при високите концентрации се наблюдава значително понижаване на телесното тегло и размера на черния дроб. В допълнение, нивата на холестерола и триглицеридите са понижени, а нивата на метаболитните хормони лептин и адипонектин са повишени. 
 
Тези данни предполагат, че протеинът от сладките картофи има свойството да потиска апетита и да контролира липидния метаболизъм. 
 
Тъй като тези ефекти не са наблюдавани върху човешкия организъм, следва да бъдат проведени допълнителни изследвания.
 
Резултатите са публикувани в сп. Heliyon.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но съдържат и доста въглехидрати с висок глицемичен индекс. Също така някои фитостероли от които се произвеждат женски полови хомони. Малко са спорни такива заключения, най-малкото при липса на изследвания на различни типове хора и разнообразни контролни групи.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цитат 1: "Сладки картофи - помощник в отслабването."Цитат 2: "Тъй като тези ефекти не са наблюдавани върху човешкия организъм, следва да бъдат проведени допълнителни изследвания."---Ха, сега, де! :)
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глупости...

Спонсорирани публикации