"Карибски пирати", "Матрицата"... Кой стои зад музикалното оформление?

Пенка Кунева е част от холивудското кино вече 18 години
22 дек 2016 15:00,
9
"Карибски пирати", "Матрицата"... Кой стои зад музикалното оформление?
Снимка: bgonair.bg

Световноизвестен композитор, автор на най-запомнящите се мелодии на американски касови филми и най-продаваните игри, гостува у нас. Името й е Пенка Кунева – българката, която е част от магията, наречена холивудско кино, вече 18 години.

"Това е един от най-загадъчните въпроси: Как се намира работа като композитор на свободна практика? Отговорът е: Чрез хора и препоръки. Пътят е много труден, но пък си струва за тези звездни моменти, които настъпват понякога", разкри Пенка Кунева пред Bulgaria ON AIR.

"Карибски пирати", "Матрицата", "Трансформърс", "Стюарт Литъл 3", "Тексаско клане" и редица други филми провокират емоцията в зрителя именно чрез музикалното оформление, което е плод на таланта на българката.

"Музиката има две най-големи функции. Едната е да прибави тази емоционална дълбочина. А другата функция е да направи така, че цялото изживяване да се запомни. Като си кажете пиратите на Карибските морета, веднага да си спомните как този филм ви кара да се чувствате. А това става чрез музиката", обясни композиторът.

Звездният момент настъпва миналата година, когато Пенка Кунева е избрана да композира музика в известния Кенеди Спейс център. Така по време на изложбата, посветена на американските астронавти, звучи нейна музика от втория й албум – Жената астронавт.

"Основната музика в този музей е писана от Джон Уилиамс и Джери Голд – най-големите имена сред класическите композитори в американското кино. А да дадат на една жена от България, която е имигрантка, да пише за америкнаските космонавти, просто защото музиката пасва с техните идеи! Това за мене е една такава чест и такава голяма радост", споделя Кунева.

Освен филми, Пенка Кунева участва в музикалното оформление на най-продаваните видео игри в света: WarCraft, Dragon Age 2, The Sims и много други.

"Трябва да си призная, че сърцето ми е отдадено на игрите. Фантазията, която е в тези игри и въобще визуалното изкуство, много ми допадат. Бих казала, че в момента това е най-интересното за мен - да пиша музика за игри", каза тя.

Сега Пенка Кунева гостува в Бъгария, за да запише своя трети албум, чрез който ще покорява нови върхове на Холивудска земя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо вярно няма в тая раздухана статия.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е композитор, а аранжор - аранжира музика написана от други, да бъде изпълнявана от оркестър. За нито един филм няма написана музика от нея. Проверете биографията на човека, преди да пишете глупави статии.
6
1
 
9
 
! Отговори
ми да преди 7 години
искам да чета статии за хора, които правят нещо - не за полици, убииства катастрофи и кражби
5
0
 
9
 
! Отговори
dada преди 7 години
браааво :) повече такива хубави новини
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен деца на другари, повечето са деца на ченгета.Не може инженерна служба да се ръководи от ченге с туризъм, нали?Екология от тройкаджия - машинен инженер.Да не говорим - от литератор.Българите са способни, но тук кадърният е мачкан от некадърника.Японците казват - ако един пирон стърчи, веднага вземи чук и го сложи при другите пирони.Радвам се, че в другите страни предимно напредват хората, които са способни и държавите ги насърчават и използват потенциала им.Тук трябва да си подтиква.
3
1
 
21
 
! Отговори
ОП преди 7 години
За пореден път се потвърждава, че кадърните и читави българи вече не са в България!
2
0
 
22
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
За да работи така българина трябва да не е в България щото тука шеф ще му е некадърното синче на някой червен другар и ще го мачка яко докато на работещия му писне и си фане пътя за някоя нормална държава.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А после разправяйте как българите сме били недакърници, как сме били мързели, как сме имаме най-ниската производителност на труда. Просто трябва да си повярваме малко.

Спонсорирани публикации