Аз не съм популист и никога няма да бъда... Те са просто партии и обещават

Вижте най-популистките предизборни идеи на ГЕРБ и БСП
22 фев 2017 15:33,
40
Аз не съм популист и никога няма да бъда... Те са просто партии и обещават
Партиите са окичили обещанията си като сватбари, закичени с пари. Снимка: Dnes.bg

Едно видео някъде от ранните 90 години на миналия век обикаляше в последните месеци социалните мрежи и предизвика вълна както от подигравателни, така и от носталгични коментари. В него възрастна жена изразява притесненията си пред камерата от смяната на политическия режим, настъпила малко по-рано. Основен акцент в думите ѝ е фразата "кой ще ни даде пари?", след като години наред това е правила държавата в лицето на тогавашната Българска комунистическа партия.

Макар че годината е 2017-а, реалностите не са претърпели чувствителна промяна. Въпреки кризите, които изживя България, въпреки падането на границите и свободното движение на хора и стоки, въпреки технологичното развитие и бързия поток от информация, изборите вече имат своя победител – популизмът. Вълната на обещания без покритие стартира от малките партии, за да обладае с пълна силна и големите и, както обичат журналистите да ги наричат, системни играчи.

Проблемът с обещанията на партиите не е, че ги има, а че конкурентите им нямат доблест и капацитет да ги оборят. Ето кои са най-абсурдните предложения на двете водещи формации в навечерието на парламентарните избори у нас.

ГЕРБ

Обещание: Минималната работна заплата, без да се създава напрежение на пазара на труда, ще достигне 650 лв. за 4-годишен управленски мандат мандат.

Реалност: В последните две години българската икономика отчете най-силния си растеж от 2008 г. насам. Той гравитираше около 3%, като прогнозите на международни институции, като Световната банка и Международния валутен фонд, са за повишение на БВП в този порядък и в следващите години, освен ако не станем свидетели на тежка криза.

В същия този 2-годишен период производителността на труда у нас (измерена чрез брутната добавена стойност на един отработен човекочас по цени към 2010 г.) нарасна с 3 на сто. Минималната работна заплата (МРЗ) обаче се покачи с над 20% до настоящите 460 лв.

Дори и бегъл поглед показва несъстоятелността на очаквана МРЗ от 650 лв към 2021 г., което ще е увеличение с над 40% на минималното възнаграждение. Неслучайна е реакцията на бизнеса. Подобни популистки обещания освен нерелевантни към реалността, носят и сериозна доза опасност за състоянието на предприемаческия климат.

Обещание: БВП ще достигне 120 млрд. лв. към края на мандата през 2021 г.

Реалност: Според последния глобален макроикономически доклад на Световната банка България ще отчете среден ръст на БВП от 3,1% в следващите четири години. Данните на НСИ показват ниво от почти 82 млрд. лв. за 2016 г.

Грубата сметка показва, че при равни други условия – запазване в тесни граници на цените на суровините, относително стабилни курсове на основните валути по света и липса на тежки икономически кризи, българският БВП ще достигне кота 100 млрд. лв., но не както предвиждат от ГЕРБ през 2019 г., а чак през 2021.

БСП

Обещание: Нулева ставка на данък "Печалба" в рамките на 24 месеца при годишен оборот от търговска дейност до 150 хил. лв. за стартиращи предприятия, създадени от предприемачи до 35 г.

Реалност: Прекрасен пример как една в своята същност добра идея за опростяване на данъци може да бъде опорочена. Елементарната логика показва, че възможността за злоупотреби ще нарасне значително, ако имаме подобна мярка в сила. Който не е имал фирма на собствено име, само той не знае, че това да укриеш оборот е една от най-лесните схеми в счетоводството. Освен всичко нищо не пречи един търговски субект да бъде закрит и на негово място да бъде създаден нов, с което 24-месечния период да бъде рестартиран.

Обещание: Въвеждане на 20% данък върху доходите на физически лица с приходи от над 120 000 лева годишно.

Реалност: Популистка идея, която няма никаква практическа стойност за бюджета. Статистиката показва, че хората с доход над 100 хил. лв. за година в България са под 500. Каквито и доходи да декларират те, това ще има минимално отражение върху приходната част на бюджета. Рискува се обаче друго – тези хора да укрият реалните си доходи, с което и без това ниската събираемост на държавните постъпления да разбуксува още повече.

Докато за малките партии е нормално да изпъкват с безумни популистки предложения с цел попадане под светлината на прожекторите, то за двете най-големи партии у нас това е недопустимо. Недопустимо е, защото това сваля много ниско нивото на дебата по икономическите въпроси. По-големият проблем обаче е, че застрашава финансовата стабилност на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Благоев преди 7 години
Цялата енергия на нацията отива да се крепи създадения от БСП партиен капитализъм!
28
1
 
1
 
! Отговори
Гоуст преди 7 години
До написалия статията: Не, това не е допустимо. Това е реалността. Толкова им е интелекта и те толкова си могат. Пълно се с мутри, но няма експертиРезултатите от предишните управления са явни.
27
0
 
0
 
! Отговори
medical преди 7 години
До 28 Охранителят-СофияЛекар в България? 10000 лева заплата и 10% данък! Връщам се веднага!Напълно опростял българин с мозъчна ампутация
26
0
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
Аре стига, бе!Много се краде в тази държава! Как да има париз а обикновения човек?Работодателите искат 3000 % печалба, не влагат почти нищо за обновяване и не плащат подобаващо за раята. България се напълни с кол-центрове, поради ниското заплащане на квалифицирани кадри с по три езика, а всъщност са новите роби с бели якички, застопорени пред екрана на компютъра, с микрофон и слушалки. Чекират си времето за тоалетна. *** идиотизма в който живеем.
25
1
 
1
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
Ами дайте коментар и за добрите неща, де. Типично по ганьовски само критикувате. Отделно, че светът е толкова динамичен, че никой не знае как ще се развият нещата за 4 години, та да ми изкарват тука някакви смешни тенденции. Ами преди 4 години прогнозирахте ли тези кардинални събития като бежанска криза, Брекзит и др. да ми се правите на големи познавачи сега.
24
0
 
5
 
! Отговори
Промяна на заплатите преди 7 години
Заплатите могат да бъдат направени по-справедливи и сега. Просто има прослойки, които взимат незаслужено високи заплати: депутати, съветници в общините, чиновници, полицаи. Тези прослойки могат да се оптимизират и заработят. Тогава ще има за другите.
23
0
 
2
 
! Отговори
просто човек преди 7 години
Статията работи фриволно с цифри като Нинова:Обещание: БВП ще достигне 120 млрд. лв. към края на мандата през 2021 г.ибългарският БВП ще достигне кота 100 млрд. лв., но не както предвиждат от ГЕРБ през 2019 г., а чак през 2021.
22
1
 
7
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
В интерес на истината трябва да кажем, че несъответствия има и от двете страни(бил съм и от двете страни и знам). Има работодатели, които очакват за 500 лв да намерят гениален инж. с 10 г стаж, 3 висши, да има възможност да работи извънредно, ако може без да му се плаща и да е млад. Има и търсещи работа, които не умеят нищо, нямат стаж, нямат ценз и очакват 1500 лв, бонуси, кола и секретарка.
21
1
 
9
 
! Отговори
Do avtora преди 7 години
Димитър Вучев е автор и на статия=защо не поисках 1000 лева заплата когато започнах работа?Смешкото ни убеждава ,че трябва да работим за мутри и олигарси за без пари.Явно някой от работодателските организации му плаща за да пише такива глупости,и да повтаря мантрата как била ниска производителността,и като емигрират българите на запад изведнъж производителността им се увеличава за да им плащат по 9-10 евро на час.Жалък си авторе,много си жалък!!!На бас че ще ме изтриете.
20
0
 
3
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Това е така,ама не съвсем! Пример- В една болница лекар взима,заплата горе долу 3000;5000;10000лв. Една санитарка 500;700лв.Лекарят изкарва парите,да ама не съвсем,защото без по низшият персонал това няма как да се случи! Това е равносилно ,като система за възнаграждение в много сфери.Така,че пари има,но човешките ценности ги няма! Затова статията акцентира за нещо,което реално е ДА АМА НЕ !Пари има ,но не за всеки,а този всеки бива експлоатиран!
19
0
 
16
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
Положението е доста зле. И четейки обещанията в статията е ясно, че няма скоро да стане по добре. Това което ми направи лошо впечатление в тая статия е че използват за сравнение производителност на труда. Това е показател който не може да се измери, не показва нищо и не може да се използва за статистика. Но е чудесно обяснение за ниската цена на труда. Това е малко като да сравняваш работник с багер и с лопата, ясно е кой ще изкопае по вече , но всъщност не ти дава никаква информация.
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да, всеки път като е бсп на власт, става криза наистина. и веднага след тези кризи обаче, услужливо 'дясно правителство' взима милиарди заеми от американски и английски частни банки, въвежда валутни бордове и заробва българите за 100 години занапред. после всеки нов се оправдава с предните, а реално правят едно и също. вземат заеми, харчат и прибират комисионни, а децата им са в чужбина.
17
0
 
26
 
! Отговори
истинска случка преди 7 години
преди 5-6 години, в Бг дойде италиански собственик на голям завод за асансьори, мислеше да прави фабрика у нас. 10 нашенски 'експерти' му сваляха звезди колко е евтин трудът, колко са добри условията и т.н. италианецът беше само с преводачка и един очилат чичка - неговият италианец счетоводител. след 1 час дрънканици, италианецът пита само едно: кога последно променихте данъчния закон? ами преди 2 седмици. и двамата италианци се спогледаха, станаха и си заминаха.......
16
0
 
23
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
За пръв път виждам в този сайт 4 поредни смислени коментара. Значи има надежда.
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубава статия. Жалко, че малко хора ще я прочетат, камо ли да я осмислят, още повече да я разберат..
14
2
 
12
 
! Отговори
минаващ преди 7 години
За съжаление такова му е мисленето на българчето . Дай ми пари, акъл нещем ! Аз си спомням преди много, много години за един разговор с американски милиардер, по онова време семеен приятел, който каза така : Пари от никого не искам! Дай ми акъл ! След това парите сами ще дойдат ! Не е Рос Перо, ако някой се съмнява в горното.
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това последното изречение какво ще рече?! Застрашавала се финансовата стабилност на страната, ужас! Стабилната мизерия, в която държат народа ли е застрашена?
12
5
 
15
 
! Отговори
ГЕРБ ЛИ преди 7 години
Скоро ще си ги спомнят колкото помнят НСДВ или СДС
11
9
 
23
 
! Отговори
Свободен българин преди 7 години
До Анонимен 1 - Всеки път, когато БСП е на власт, стеват тежки икономически катастрофи и престъпления. Да ги припомня ли? - Луканов - срив на икономиката и растеж на цени и корупция, Виденов - хиперинфлация, РМД-та, тотално разграбване на останалите активи, Станишев - наглите заменки и скоростното "усвояване" за 1 месец на 4 милиарда за нашите хора... До кога, бе другари?
10
1
 
10
 
! Отговори
ГАЛЕНА преди 7 години
До хайдеДА СИ ПРИПОМНИМ КАКВО КАЗА "БАЙ ***" НА АЛЕК КОНССТАНТИНОВ: -_ "ВСИЧКИ СА МАСКАРИ"

Спонсорирани публикации