Ключови за вота – 25% колебаещи се!

ГЕРБ има крехка преднина пред БСП – 31.5% срещу 29.6%
104
Ключови за вота – 25% колебаещи се!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Няколко дни, след като започна предизборната кампания ГЕРБ има крехка преднина пред БСП - 31.5% срещу 29.6%. Това сочат данните от проучване на агенция "Алфа рисърч", проведено в периода 16 - 23 февруари 2017 г. със собствени средства.

Според социолозите това не позволява да се правят прогнози за след изборите.

"Наблюдаваме висока степен на поляризация, на противопоставяне и фокусирането на кампанията върху тези две политически сили вероятно ще им донесе допълни бонуси", предположи шефът на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

Около 66 на сто от анкетираните заявяват, че са готови да гласуват, но трябва да се отбележи, че проучването е направено преди Конституционният съд да отмени задължителното гласуване.

Ключови са тези около 25%, които ще вземат решение по време на кампанията.

Обединените патриоти влизат в надпреварата като трета сила с 10.8% от решилите да гласуват.

Вътрешните противоречия, довели до напускане на техни доскорошни депутати обаче се отразява негативно на персоналния имидж на лидерите на коалицията, които губят по около 5 пункта доверие.

Подобна ерозия в доверието към лидерите на патриотите поставя въпроса дали няма да се отрази на електоралната подкрепа за тях в хода на кампанията и да сближи позициите им с тези на ДПС и партията "Воля" на варненския бизнесмен Веселин Марешки, смятат анализаторите.

Към момента, ДПС привлича 6.8% от решилите да гласуват, а партия "Воля" стартира кампанията с 5.7% подкрепа от решилите да гласуват.

С голямо значение за крайния резултат ще бъдат и тенденциите сред по-малките десни и леви формации.

Нарастващата поляризация между ГЕРБ и БСП може да фокусира вниманието върху двете основни партии, което би затруднило останалите по пътя им към парламента.

Същевременно обаче, прекомерната агресивност, взаимни обвинения и компромати между ГЕРБ и БСП могат да стимулират повече хора да се обърнат към по-малките партии.

В първите дни от надпреварата на минимална дистанция от 4%-та бариера е Реформаторския блок с подкрепа от 3.9% от решилите да гласуват и реалистични шансове за представителство.

Коалицията Движение "Да, България" стартира кампанията с 2.6%, а "Нова Република" с 1.5% от решилите да гласуват.

Единствената по-различима алтернатива в ляво – коалицията "АБВ - Движение 21" влиза в кампанията с подкрепата на 2.9% от решилите да гласуват.

Нейният шанс за постигане на по-добър резултат са самоопределящите се като ляво-центристки избиратели, които БСП не успява да мобилизира зад себе си.

Проучването на "Алфа рисърч" сочи още, че месец след встъпването си в длъжност, президентът Румен Радев продължава да се ползва с високо одобрение от 55%.

Действията на назначеното от него служебно правителство обаче се посрещат от обществото със значително по-слаб ентусиазъм. 55% от пълнолетните българи не изразяват конкретно мнение за работата на служебния кабинет, а останалите са по-скоро поляризирани – 26% положителни срещу 19% отрицателни оценки.

За разлика от правителството, служебният премиер Огнян Герджиков се ползва с по-високо лично доверие от 33% срещу 20% недоверие.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Настоящото изследване е проведено в периода 16 – 23 февруари 2017г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.
 
Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Какви са тия 25% колебаещи се? Има демократи и социалисти.Демоалисти може да бъдат само *** и нагаждачите.
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ако срещнеш бивш комунист
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новата тройна лямя се готви да застъпи властта!
86
2
 
5
 
! Отговори
nina88 преди 7 години
Zasto v anketata lipsva "Vazrajdane", i zasto vsi4ki govoriat samo za bsp i gerb, daite 6ans i na drugii partii, tezi ve4e vidiaxme, 4e nisto ne stava ot tiax!
85
8
 
3
 
! Отговори
Сталин преди 7 години
Не се колебахте ,смело за партията ,която направи България достойна държава .Да гласуваме за наследниците на Димитров,Живков и Благоев,за да я имаме 21 век нашата славна родина.
84
5
 
3
 
! Отговори
Анкети преди 7 години
Двете партии между които се колебая не съществуват в анкетите. "Възраждане" и "Българска пролет". Защо? А те са най-читавите от всички останали.
83
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Народе???Само един протестен вот срещу БСП,ДПС и Герб ,Атака -досегашните крадци на България и гласуването с бюлетина 16 може да обърне палачинката и тогава ще настане такъв общ вой от тези партии......но това ще е за доброто на България и аз призовавам хората-българите направете своят избор ,но не забравяйте изминалите 27 г. как ни набутаха в ъгъла на бедност и сиромашия!
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Народе???И АЗ НЕДОУМЯВАМ КОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ТЕ ДОЯТ,КОЛКО ТРЯБВА ДА СИ *** И ДА НЕ СЕ ПРОСВЕЩАВАШ ,ДОСТАТЪЧНО Е ДА ЧЕТЕТЕ МЕДИИТЕ НА ДЕБЕЛЯН ПЕЕВСКИ И ДА ВИДИШ КОИ СА НЕГОВИТЕ ХОРА И КОГО ПЛЮЕ НАЙ-МНОГО. И АКО СИ ПОНЕ МАЛКО УМЕН ЩЕ СИ НАПРАВИШ ИЗВОДА КОЙ Е ПО-ДОСТОЙНИЯТ ПОЛИТИК! ВСИЧКИ КОИТО СА ПРОТИВ ПОЛИТИЧЕСКАТА МАФИЯ В БСП И ГЕРБ СА ПОД НОЖА НА ДЕБЕЛЯНЧО ! ИЗБРАХА БСП ТОЙ ИМ СЕРВИРА ПЕЕВСКИ,ОТ ГОДИНИ ДПС ПЪК СЕ НЕРАЗДЕЛНИ И ТОЙ Е ТЯХНИЯТ ДЕЖУРЕН ДЕПУТАТ,А БОЙКО ТОЛКОВА ГО ПАЗИ ПЕЕВСКИ САК
81
7
 
6
 
! Отговори
Народе??? преди 7 години
Единствено "Да България" може и иска да приложи румънския модел . За съжаление обществото ни е много,много зле с мисленето и само 3-4 % ще гласуват за тях...
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е ТОВА Е ГЛАВНИЯТ ВЪПРОС ? И ТОВА ГИ РАЗЯЖДА КОМУНИСТИТЕ ОТ БСП И ГЕРБ ? ЗАЩОТО ТЕЗИ 25 % СА ОТВРАТЕНИТЕ ,ТЕЗИ ДЕТО НЕ ИСКАТ НИТО НОВИТЕ КРАДЦИ ОТ ГЕРБ НИТО СТАРИТЕ КРАДЦИ ОТ БСП....
79
4
 
7
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 7 години
До 78 анонимник. Не можеш да ни залъжеш, тарикат, ти си изкуфял дърт зомбиран ***, който винаги е гласувал за БКП.
78
6
 
14
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Аз от 27 години все ви повтарям, че няма за кого да се гласува, а някои от вас още не са го разбрали. За когото и да гласуваш, гласуваш за мафията, гласуваш за корупция, гласуваш за беднотия и т.н. 27 години не ви ли стигат?
77
3
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
с к'ви очила ги виждате тея алтернативи *** :)всичко отдавна е загубено!!!
76
5
 
10
 
! Отговори
Някой преди 7 години
За когото и да гласувате - Победителят се знае от сега! БКП ще спечели защото то друга партия в България няма. Всички са нейни издънки управлявани от ДС. БКП е дошла на влас 1944г. и до сега си е тя. Вие си гласувайте за когото си искате. Където играе парата конкуренти и противници няма.
75
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧикънТочно за това няма да гласувам. Който и да дойде има една цел- да краде колкото може и да се облагодетелства максимално преди края на мандата. Няма да съм този който ще му помогне в това.
74
10
 
17
 
! Отговори
Избирам преди 7 години
Крайно време е да махнем чревните ***: имам предвид и бсп и герб.
73
9
 
16
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Учудващо е как толкова много хора не виждат по умен да ни управлява от пожарнира и от БСП. Явно заплахите му действат. Но ако БСП ги няма с какво ще зазплашва хората?
72
12
 
11
 
! Отговори
електорат преди 7 години
Трудно е да избереш за кого да гласуваш. Аз използвам метода на изключването. На първо място е столетницата. Те гласуваха единодушно и под срой, символа на задкулисието,нарицателнто за политическа корупция,лицето на мафията - Пеевски да оглави ДАНС. Това беше мухата върху купчината на криминалните подвизи на партията. Ако се върнат на власт, вероятно Марио Николов ще стане шеф на НАП. Боко е втори в списъка. Има алтернативи. За Бога, братя мислете преди да гласувате.
71
5
 
17
 
! Отговори
? преди 7 години
Aлтернатива ИМА, но хората дори не си правят труда да проучат.Малко е срамно, че българите проучват с дни преди да си купят кола или мобилен телефон, но когато става дума за инзбор на парламент дори не си правят труда да разберат имената на бъдещите депутату. Псуват и пускат за същите и после чакат промяна. "учудващо" промяна няма. Както Айнщанй дефинира "Лудост" : Да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати" Но ни мързи да търсим, четем и избираме мъдро.
70
6
 
13
 
! Отговори
саркастичен преди 7 години
Избирайте разумно,между БКП1 и БКП2.Изборът ви има има значение, хахахаха...

Спонсорирани публикации