"Без будилник": Канатица – просто шарка или древен символ?

По следите на изображението, което много народи смятат за свое
14

Първото намерено изображение върху глинен съд около 5300 г. пр.н.е. Снимка: Интернет

Като българи се гордеем с фолклора и традициите си. Следваме обичаи, възхищаваме се на шевиците и музиката, но рядко се питаме за точния им произход. Вероятно така е не само с нас. Има обаче символи, които надрастват регионалното и смело представят световното - вижте как в днешния "Без будилник"!

От шарките на чипровските килими започва няколкогодишно проучване за символа "канатица".
 
"Знаех, че означава "крило", но бях изненадан, че е разпространен по всички краища на земята с едно значение – защита от зли сили", казва Валентин Василев, който е автор на изследването. 
 
По професия е инженер, но от "странстванията" му със съмишленици се ражда сайтът Странник.бг и пътешественическо-опознавателно сдружение ВсеСтранници.
 
Казва, че в него има не просто информация за пътешественици, а реални указания как да стигнеш до мястото, кои са интересните места наблизо, изобщо всякакви неща, полезни за пътуващи хора. Със същата последователност се посвещава и на това да намери информация за значението на канатицата и разпространението й по света.
 
По думите му изображението съществува от поне 7 хил. години. Първото известно е от около 5300 г. пр.н.е. и е открито върху глинен съд в селищна могила Хаджилар, на около 615 км южно от Истанбул.
 
Оказва се, че почти навсякъде по света канатицата е символ на дълголетие и защита от зли сили, включително у нас. 
 
Според Валентин обаче символът е много по-голям и древен от това да принадлежи на някоя от страните, където се среща, включително и да е български. Смята, че се е разпространил по света чрез преселението на народите от Древна Месопотамия.
 
"Има го и при индианците в Северна Америка, племето навахо, килимите им на практика са същите. Бях доста изненадан да видя, че на маорски пояс има същия символ, а впоследствие се оказа, че приемат канатицата почти като национален символ и други почти нямат", дава пример той. 
 
Валентин се занимава с проучването поне от пет-шест години. За да се допълва постоянно с нова информация, то не е "затворено" на страниците на книга, а е публикувано на сайта, който е създал. В търсене на още данни и снимки е улеснен от днешните интернет времена, в които разстоянията се преодоляват по-лесно. Често обаче отговорът, който получава, е, че това е просто геометрична шарка или че е "наш" символ.
 
По думите му при зулусите в Южна Африка канатицата е върху кошници, но почти навсякъде се среща върху тъкани. Най-често може да бъде видяна върху лесно преносими предмети, каквито са още съдове от бита, накити и др.
 
"В килимите на Балканите, в Близкия Изток и Кавказ, фигурата често се изобразява около друга, известна като "Дървото на живота". А в Киргизстан символът се нарича Тумарча, което буквално означава "амулет" и се използва като талисман, който предпазва от лоши погледи", разказва Валентин.
 
В Далечния Изток пък смятат, че завеса с този знак на входа към дома предпазва от негативни влияния.
 
С натрупването на данни за значението, което народите по света придават на канатицата, логично се запитал кое е нещото, за което от дълбока древност се смята, че закриля хората от злото, носи им щастие и евентуално - има крила. Спонтанният му отговор бил "божества, ангели". Смята, че не е изключено да се окаже, че символът е прастар спомен за древните божества на човечеството.
 
По думите му на места, където канатица липсва, аналогичното изображение за защита от зли сили практически е същото като визия, макар да не е еднакво като геометрия. Това обаче ще обясни по-подробно в продължението на изследването си... 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
Джиджи-биджи преди 7 години
До АнонименСвастики има и преди Хитлер, естествено, и те изобилстват по българските земи от древни времена. Канатицата е друго нещо, най-вече е под въпрос дали действително я има нам де си. Българи, които са тесни специалисти по въпросните далечни култури, отричат твърденията от статията.
13
0
 
3
 
! Отговори
Григор преди 7 години
Нещо в международното проучване не е тъй, ама айде.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До эНяма нищо лошо в Пирот да тъкат чипровски килими,но на копия бренд не се дава.Вазов никъде не е споменавал "Пиротския килим".Това,че в Пирот са тъкани чипровски килими,не означава,че са традиционно от този край.Все едно,да си купиш обувки от Пловдив и да ги наречеш"Пловдивски обувки".В произведението си "В последният ден на XX век",Вазов пише,че стените на кабинета на царя са"облечени с великолепни,цветни пиротски килими",но не и"Пиротски килими",а и това е било 1929г,а не 16в.
11
0
 
9
 
! Отговори
Да ти светна преди 7 години
До эПиротски килим няма и никога не е имало.Сърбите го измислиха след разпада на Югославия,за да пробият с него на световните пазари,но нещо не им се удава.В ЕКС Югославия никой не бе чувал за "Пиротския килим".За съжаление,българите в Пирот ги улесняват в кражбата на български традиции,надявайки се,че и те ще спечелят нещо.Чипровският килим е бил прочут по цялото Османско царство и се е продавал в Европа,Азия и Близкия изток още от 17 век.Затова,заслужево бе защитен,като български отЮНЕСКО.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стилизация на Небесната Костенурка? Оттам дълголетието и другите неща.
9
6
 
2
 
! Отговори
э преди 7 години
Пиротски килими има от 2 века. След което за започнали да се тъкат в някои села около Чипровци, а след това - и в Чипровци. Иван Вазов например пише за пиротски килими, тогава още никой не ги е наричал чипровски.
8
1
 
4
 
! Отговори
Странник.Бг преди 7 години
Проучването ни по цял свят продължава активно. Заповядайте с ВсеСтранници, скоро ще обогатим информацията с интересни продължения!https://facebook/groups/vsestrannici/
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този мотив е идентичен,но при всеки народ има отличителни елементи в съчетание с него.Чипровският килим трябва да се пази,защото сърбите вече се оритват да си го присвоят ,под измисленото сравнително скоро име "Пиротски килим".Пиротският край всъщност е изконна етническа ,българска територия.
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свастиката си е символ от Индия - символ на вечното движение, на слънцето...Европейците крадат от изтока.Тази фигура е много близко до ума да се изобрази, да се изтъче и да се изплете.По нашия край я има като основна фигура в килимите, в турските сериали и в индийските сериали - също.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светът е малък!!!
4
4
 
2
 
! Отговори
Странник.Бг преди 7 години
Защо мислите така? Какви са фактите?
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светът е малък! И свастики има , някои върху грънци много преди Хитлер.
2
0
 
6
 
! Отговори
перка преди 7 години
8 милениума след Потопа: "Внимание, земляни, радиация!"
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е символ, който изобразява времето, начинът по който то тече...Част е от т.нар елбетица

Спонсорирани публикации