След изборите: Тройна коалиция с център БСП или ГЕРБ

Само 9% от хората искат "голяма коалиция" след вота
5 мар 2017 15:40, Анисия Иванова
207
След изборите: Тройна коалиция с център БСП или ГЕРБ
Снимка: Афис

БСП получава 26% от гласовете на избирателите, ГЕРБ - 24 на сто. На трето, четвърто и пето място се класират съответно Обединените патриоти (7.2%), ДПС (5.7%) и новата формация „Воля“ (4.3%) на Веселин Марешки. Това показват данните на агенция АФИС от проучване, проведено между 23 и 27 февруари сред 1200 души и финансирано със собствени средства.

Според созиолозите на старта на кампанията за поредните парламентарни избори картината изглежда все по-объркана.

Още две формации са със спорни шансове за успех, но не може да се изключи влизането им в следващия парламент. Това са коалициите "Реформаторски блок – Глас народен“ (3.8%) и "АБВ – Движение 21“ (2.8%).

Останалите участници, между които "Да, България“ (1.1%), "ДОСТ – НПСД" (07%), "Нова република“ (0.6%) и прочие сборно получават подкрепата на 6.2% от избирателите.
 
При досегашния развой на кампанията не е ясно коя партия ще бъде първа сила. Която и да е тя, на този етап не може да се твърди, че тя ще образува самостоятелно мнозинство. БСП и ГЕРБ ще разполагат с приблизително по около 35% от местата, а останалите 30% ще бъдат поделени от влезлите по-малки партии.

Сигурни засега са Обединените патриоти (10% от прескочилите изборната бариера), ДПС (8%), Воля (6%)  и коалицията "Реформаторски блок – Глас народен“ (5%).

Нито една от по-малките парламентарни групи обаче няма да може да добави недостигащите около 15%, за да осигури двойна коалиция за пълно мнозинство с една от двете водещи политически сили. Така че към датата на изследването (края на февруари) се очертава възможност само за тройна коалиция с център, сформиран било около БСП, било около ГЕРБ.

Хипотезата за "голяма коалиция“ е теоретически допустима, но двете големи партии ще платят тежка цена в очите на обществото. Само 9% от населението предпочита този вариант пред останалите: лявоцентристка (26%), дясноцентристка (29%) или нови избори (25%), сочат данните на "Афис"
 
В хода на кампанията прогнозата за БСП и "Воля“ може да се промени в положителна посока, тъй като след президентските избори двете формации показват възходяща тенденция в подкрепата за тях. Затова е възможно задачата за съставяне на кабинет да се окаже по-проста. Но това зависи, повече отколкото на предишни избори, от личностите и програмните намерения. Ако на президентския вот се прояви желанието за наказание на управляващите, то на парламентарните избори главна роля ще играят визиите за бъдещето.

За ГЕРБ е по-изгодно да убеди повече избиратели да не поемат риска на промяната, а за БСП – да очертае, че тя е реалистична. Още не е ясно, кой надделява.

Избирателите дават известно предимство на идеите на БСП в сферата на здравеопазването (8%), образованието (6%), правата на наемните работници (4%), и увеличението на заетостта (2%). Обратно, преобладават тези, които смятат, че ГЕРБ има предимство по отношение на бежанската криза (5%),  икономическия растеж (3%), международните отношения (3%) и борбата с престъпността (3%). Разликите обаче не са големи.

Решението на избирателя не е облекчено от анонсите при старта на кампанията. 80% не вярват в обещанието за заплата от 1500 лв. (което съмнение не е чудно, имайки предвид, че 80% от реалните заплати са под тази стойност). 77% не вярват в обещанието за средна пенсия от 700 лв., а 61% – в обещанието за средна пенсия от 700 лбв. 66% не вярват на плановете за безлихвени жилищни кредити за млади семейства. 55% не вярват, че доходите над 10 000 лв. реално ще бъдат облагани с данък от 20%. 47% се съмняват в осъществимостта на идеята за единни учебници по всеки предмет. 51% не са убедени, че бюджетът ще заделя по 50 лв. за всяко дете при един работещ родител.

Единственото намерение, което звучи сравнително убедително, е за запазването на плоския данък. 43% очакват това да се случи.

По-важното е, че голяма част от привържениците на различните партии трудно разпознават кое обещание на коя партия принадлежи. Например на предложенията за 1500 лв. заплата, за допълнителни детски от 50 лв. и диференцираната данъчна ставка вярват почти толкова привърженици на БСП, колкото и на ГЕРБ, въпреки че първото предложение е на ГЕРБ, а другите две са на БСП. Това объркване е обяснимо както с умереността на предложенията на БСП за вдигане на доходите, така и с факта, че десните партии до миналата есен решително се противопоставяха на инициативи за повищаване на пенсиите и заплатите.
 
Освен на социалната карта, на тези избори партиите залагат и на патриотичната кауза. Повечето от коалициите вече съдържат думата „България“ в името си. Това е обяснимо с нестабилността в геополитиката, с появилите се идеи за защита на родната индустрия и земеделие и с бежанската криза.  37% мислят, че ЕС върви към разделяне, а 15% - към консолидация. 31% мислят, че България не трябва да ратифицира СЕТА, а 17% са на обратното мнение. По измерението „патриотизъм“ най-големи предимства имат БСП (средно 4.9 от 10 възможни степени), следвана от ОП и ГЕРБ (4.3). Значимо по-ниска оценка за „патриотизъм“ имат РБ (3.1), ВОЛЯ (2.9) и ДПС (1.8).

Данните показват най-висока мобилизация при БСП и ДПС, особено ниска при малките и новите партии, и средна при управлявалите досега партии. Помолени да оценят вероятността лично те да гласуват по скала от 0 до 10, първите две партии посочват средно 9 бала, Обединените патриоти, ГЕРБ и РБ – между 8.7 и 7.9, а по-малките – между 5.0 и 7.3. Намеренията на привържениците на ВОЛЯ са сравнително избистрени – оценката им е средно 8.6.  

В случай, че се стигне до нови избори в рамките на тази година е важно да се отбележат дълговременните тенденции. Сравнението с предишния вот през 2014 г. показва общ отлив на избиратели от управляващите и прилив към нови партии и досегашната опозиция. Само 2/3 от електората на ГЕРБ през 2014 г. имат нагласа повторно да гласуват за същата партия. Останалите са склонни или да не гласуват, или да предпочетат други партии: „Воля“, БСП или Обединените патриоти.

Само 54% от гласувалите за Реформаторския блок през 2014 г.  ще повторят избора си. Част от останалите се ориентират към ГЕРБ, "Да, България“ и „Нова република“ и дори към БСП.

БСП запазва значителна част от твърдото ядро от предишните избори за НС (88%) и е на път да прибави към него бивши избиратели на ГЕРБ, на АБВ и на по-рано негласували. Предишните избиратели на АБВ се разделят приблизително наполовина между АБВ и БСП.

Много малка част от избирателите на ДПС заявяват намерение да подкрепят коалицията на отцепилата се от Движението ДОСТ (около 1 десета). Следва да се отбележи, „е за първи път в анкетна ситуация привържениците и на ДПС и на ДОСТ по-често от обичайното избягват да декларират електоралните си намерения. Едва преброяването на гласовете ще покаже реалните възможности на ДОСТ.

Новата партия „Воля“ на Веселин Марешки набира близо половината от потенциала си за сметка на ГЕРБ и по-малко – от „България без цензура“ на Бареков – 10% и Патриотичния фронт (ПФ) – 11%.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Проучването е проведено между 23 и 27. Интервюирани са „лице в лице“ 1200 пълнолетни жители на столицата, областните центрове, другите градове и селата. Данните са представителни за мнението на всички лица с избирателни права. Проучването е финансирано със собствени средства на Агенция „АФИС“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
1
 
! Отговори
Терминал2 преди 7 години
Трета политическа сила - Няма да гласуватпета - Не подкрепят никогоИ после защо сме в това положение?!?!?
143
1
 
1
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
До Един от СеверозападаЗатова ли БСП са толкова активни,даже истерични.Да откраднат каквото могат до 2020и след това да сдадат властта.
142
1
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Провалилата се БСП Казваш, БСП загубила идеологическия си ориентир? Интересно, дали Герб въобще има такъв?2020 година е близо, и спират всички субсидии, за икономика,селско стопанство и други, които поддържат на изкуствено дишане остатъците ни от икономика.Вятъра на промените задуха и в ЕС, и в Щатите.Баце разчиташе напослушание,и даго потупват по рамото,подхвърляики му кокалче, като на кротко пуделче.Сега на къде? Освен да преразпределят, друго не знаят и не могат.....
141
2
 
5
 
! Отговори
АФИС - БСП - лъжа преди 7 години
Частен собственик на агенция АФИС е човек с руски имена- Юрий Асланов.Завършил социология в Москва.Член на Националния съвет на БСП.Тази агенция е ,,независима,, и не изпълнява поръчки на ,,братската,, държава, водеща скрита и тайна, но очевадна хибридна война срещу България!Целтта е ясна!БСП да спечели изборите!Независимо с какви средства.Манипулации, шанташ, заблуда , лъжи и всякакви други знайни и незнайни прийоми.,,Другарите,, се кефят на подобни ,,проучвания.Умните хора не им вярват!
140
0
 
3
 
! Отговори
Валери Симеонов преди 7 години
За Волен Сидеров и Атака гласуват само глупави хора .А ние с Красимир К се оказахме такива.
139
3
 
0
 
! Отговори
Филип Димитров преди 7 години
Коалицията БСП ГЕРБ е нарисувана от избирателя .За доброто на България още на 2 ден след новия парламент трябва да се състави кабинета.
138
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП получи доверие и мисля, че е за последен път. Ако се сдружи с крадеца и лъжеца Борисов, това ще им е последната подкрепа. След това отиват в историята.
137
6
 
5
 
! Отговори
номер2 преди 7 години
И кои са тия ***, които ще гласуват за ГЕРБ и БСП? Не прозряха ли, че това са най-крадливите и некадърни партии! Кои са тези ***, които ще гласуват за платените от Русия, обединени "патриоти"?
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 180!Проблемът не е в същността на плановата и държавна икономика,а в управляващите я черв-еноти-квеничета!Или както е казал другарят Ленин:"Кадрите решават всичко"!А "некадър"-тикът си е "некадър"-ник!Доказателство е резултатът от 27-г пазарна икономика и капитализъм в БГ,управлявани от същите "некадри"- ти-квеничета,но политически пребоядисани -синички,зеленички,розовички,жълтички и т.н. наследствен офисен план-ктон, номенкл-атик-уристи и "овчарски торб-ички"!Само с боя работата не става!
135
4
 
4
 
! Отговори
BatBulgar преди 7 години
Абсолютна лъжа са тези проценти. ПП Възраждане са на първо място. ПРЕД ГЕРБ И БСП. Вие нормални ли сте бе?
134
7
 
7
 
! Отговори
Горд Комунист преди 7 години
Винаги съм гласувал за нашите за да се върнат хубавите години на БСП и БКП.За какво ни е Европа, като си бяхме толкова добре с братушките?
133
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
безпартиен съмне съм тролникога не съм гласувал за БСПсега ще гласувам против неккаддърниците от ГЕРБще гласувам за БСП
132
12
 
7
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Зеленият чорап Радиф спечели и *** навириха гребена и си мислят, че така ще е и на парламентарните. Ония с червените агенции - Кънчовците се бяха скрили за малко, сега гледам пак почнаха да поставят БСПту на първото място :)
131
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички партии които виждам изредени работят заедно.Просто да направят една коалиция всичките и готово.
130
1
 
22
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Правя безплатни социолог. проучвания.Тарифата ми е следната:Ако искате да сте : Първи- 200 000 лв Втори- 100 000 лв Трети- 60 000 лв.За коалиции-отстъпки...
129
19
 
31
 
! Отговори
123 преди 7 години
Гасуването за ГЕРБ е престъпление.
128
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно от къде имат пари агенциите без да се плаща . Кънчо Стойчев има палати и голф игрище от безплатните проучвания . Просто сте смешни и жалки .
127
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ ке падне!Това е сигурно!
126
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ужас без край, просто вече нямам сили
125
6
 
11
 
! Отговори
Недоверчив преди 7 години
Браво на социологията...дори работи без заплащане! Но да не забрави на окачи билбордовете с големи букви: "Манипулацията - грижа на социологията"

Спонсорирани публикации