"Без будилник": Хоро се вие, извива

За любовта към фолклора, магията на танца и надиграването
4
"Без будилник": Хоро се вие, извива
Снимка: chitalishteddinev.com

Българските народни танци са като магия - не можеш да им устоиш, а и не искаш. Интересът към тях се увеличава и това е видно от пълните зали и многобройните клубове в цялата страна. А истинският празник настъпва, когато танцуващите могат да покажат наученото, съревновавайки се в изпълнение, стил, костюми... За любовта към танца и на "последните метри" от подготовката за състезание - "Без будилник"!

За 11-та поредна година любители, които танцуват народни хора̀, ще се надиграват на националния фестивал "Хоро се вие, извива".

"Когато го организирахме за пръв път, имаше много фестивали, но фолклорът беше някъде в ъгъла. Малко се опасявахме, че ще си търсим фолклора", разказва Ева Делинешева, художествен ръководител и секретар на НЧ "Димитър Динев 1937".

В онзи момент даже се оказва, че доста чужденци се занимават с български народни танци. Спомня си, че работела с японска студентка, която знаела непоказвани на репетициите неща. Преподавал й ги... французин в Токио.

"Първи направихме този фестивал и след нас във всеки град има такъв - дали същия, дали с нещо добавено. Това е хубаво, защото съхраняваме и популяризираме нашия фолклор, създаваме емоция на хората", казва Ева Делинешева.

Категорична е, че да танцуваш е много по-приятно и забавно от фитнес например, има и елемент на релакс.

Първата година "Хоро се вие, извива" е градски фестивал, а от втората – национален. Бумът идва на седмата година, когато хора̀ представят 84 любителски групи с около 2400 участници. Тази събота – на 11 март, ще се надиграват около 1000 души в 23 групи.

С днешна дата според нея има известно пренасищане. Конкурсите и фестивалите са много, откриха се хоротеки, в които желаещите да танцуват, в тях се правят и мастъркласове, има и семинари по народни танци.

"Нашата идея беше да съхраним автентичните хора̀, защото те са основата за сценично разработените танци. С времето започнаха да се танцуват измислени, купонджийски хора. Има тенденция любители без ценз, които са се понаучили, да преподават. Как, ако не си специалист, ще преподадеш характера, стила на даденото хоро", не скрива проблемите тя.

Има обаче доказали се клубове, в които работят професионалисти и ако желаещите да танцуват са взискателни и търсят качеството, това може да се проодолее.

Според Ева Делинешева, ако бъдещите организатори на фестивали влагат нов елемент в тях, интересът на публиката ще се поддържа жив.

Участниците на "Хоро се вие, извива" тази година ще се надиграват за автентично и стилово изпълнение на "Копаница" от Тракийската етнографска област. Всяка от групите излъчва до шест представители, които танцуват едновременно на сцената под звуците на музиката.

Отделно всяка група изпълнява две български хора, като едното трябва да е от съответния регион (етнографска област) на групата. Така софийските групи се докосват до видински хора̀ например.

"Сцената става като палитра, много е красиво. Има стремеж всяка група да е с фолклорен костюм, особено хубаво е където има автентични костюми. Стремежът е всеки да изглежда по-добре, да представи нещо по-интересно", обяснява тя.

Отделно професионалното жури ще оценява представянето на балканско хоро. Това е нов елемент и е по желание. Награди ще има още за най-автентична, най-стилна, най-атрактивна група, както и награда на председателя на НЧ "Димитър Динев 1937".

По думите й определено има интерес да се танцуват народни хора̀.

"Не е само познавателната част - да научиш дадено хоро. В тези клубове наистина се създава един социален живот, те представляват една общност, създават се много приятелства, та дори и семейства", разказва Ева Делинешева.

Убедена е, че всеки може да танцува народни танци – ако не от раз, то постепенно. "Някои казват: "С два леви крака съм". Няма такъв момент, всичко се движи от желанието, от умението на ръководителя, а този ритъм просто те кара да затанцуваш. Танцът е състояние на духа", смята специалистът.

Фестивалът ще се проведе в столичната спортна зала "Триадица", а входът за публиката е свободен. Заповядайте!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
0
 
! Отговори
мунчо 2 преди 7 години
ТрАДИЦИИ ИМА,НО СЪЩО ТАКА ИМА И ОСТАТЪК ОТ МУТРОКУЛТУРАТА В КОИТО И КЛУБ ЗА БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ ДА СЕ ЗАПИШЕШ,БАЗАТА Е 1-2-10-100-200 АБЕ ТОВА ДА НЕ Е МЕРЕНЕ НА ЕГОТО ,ЩОТ АЗ ВИНАГИ СЪМ СМЯТЪЛ ЧЕ КАТО ЧЛЕН НА ТАКЪВ КЛУБ ИСКАМ ДА НАУЧА МИНИМАЛНО БАЗИСНО НИВО ЗА ДА НЕ СЕ СТРАМУВАМ КАТО БЪЛГАРИН ЧЕ НЕ ЗНАЯ БАЗОВИ НЕЩА.Да ама не мерим си там нещо си
2
3
 
2
 
! Отговори
До Пешко преди 7 години
А ти да си видял дете да играе хоро?
1
6
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Другарите-съветофило-патриоти твърдят, че у нас традиции вече няма, аз вярвам на тях.

Спонсорирани публикации