Люта битка до последната урна: 20,2% за ГЕРБ, 19,8% за БСП

Борисов най-много с 90 депутати, Нинова вкарва до 88
217
Люта битка до последната урна: 20,2% за ГЕРБ, 19,8% за БСП
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Само няколко дни преди предсрочните избори – проучване на Центъра за анализи и маркетинг показва, че за ГЕРБ биха гласували 20,2% от анкетираните, а за "БСП за България" - 19,8 на сто.

Изследването е национално представително, направено между 10 и 16 март сред 1012 души.

ДПС биха подкрепили 7,4%, Обединените патриоти - 6,8 на сто, "Воля" - 4,2%.

"Реформаторски блок - Глас народен" биха получили 2,4%, "Да, България" – 1,3%, "АБВ - Движение 21" – 1% от вота на избирателите.

За ДОСТ биха гласували 0,9 на сто от всички анкетирани, същият е и делът на "Нова република.

"Не подкрепям никого" биха избрали 2,7%, 21% декларират, че не са решили за кого да гласуват, а 10,8% - че няма да гласуват.

"Очакваме между 3 500 000 - 4 000 000 души да отидат до урните", уточни Юлий Павлов от Центъра.

От тези, които категорично са решили, че ще отидат до урните 27,5% ще пуснат бюлетина за ГЕРБ, 27% за "БСП за България", 10,1% за ДПС, 8,9% за Обединените патриоти, 5,5% за "Воля".

За "Реформаторски блок - Глас народен" биха дали вота си 2,8 на сто от гласуващите, за ДОСТ - 1,8 на сто, за "Да, България" - 1,4 на сто, за "Нова република" и "АБВ - Движение 21 " - по 1,1 на сто от гласуващите.

Като разпределение в следващия парламент ГЕРБ би получил 31,4% от действителните гласове и между 81 и 90 депутати, "БСП за България" - 30,7% от действителните гласове и между 79 и 88 депутати, ДПС - 10,4 на сто от действителните гласове - или между 26 и 31 депутати, Обединените патриоти - 9, 6 на сто от действителните гласове и вероятен брой народни представители между 24 и 29.

За "Воля" прогнозата е 6,1 на сто от действителните гласове или между 14 и 19 народни представители.

"Реформаторски блок - Глас народен" би получил 3,6 на сто от действителните гласове, което означава, че може и да не прескочи бариерата, но може и да попадне в НС и да има 10-12 депутати, според Юлий Павлов.

Той обясни,че има много хора, които ще решат в последния момент за кого да гласуват и последната седмица ще бъде решаваща.

Според него резултатите показват, че много трудно ще може да се състави правителство с двукомпонентна подкрепа.

За 23,2 на сто най-добро управление на страната би било ГЕРБ и други десни партии, за 18,2 на сто - БСП и други партии, за 9,5 на сто - ГЕРБ и Обединени патриоти, а за 8,3 - БСП и Обединени патриоти.

Равни дялове - по 2,3 на сто, смятат, че най-добро управление би било ГЕРБ и ДПС или БСП и ДПС.

"Няма комбинация, която да е харесвана дори от една четвърт от хората", посочи Юлий Павлов.

Одобрението към служебното правителство малко е намаляло, но 51% продължават да дават добра оценка на работата му.

Неодобрението малко се е увеличило, но е по-ниско от одобрението – 31%, коментира социологът.

Той отбеляза, че това е завиден рейтинг, който нито едно от редовните правителства в последно време не е постигало.

Челната петица при рейтингите е оглавявана от президента Румен Радев – 60,3%, следван от Йорданка Фандъкова – 44,3%, които са и единствените с положителен рейтинг. Трети е Огнян Герджиков – 40,6%, след него са Илияна Йотова – 38%, и Бойко Борисов - 35,3%.

На първо място като основен проблем в страната  63,5% поставят ниските доходи, за 49,6 на сто това е безработицата, за 42,4% - здравеопазването.

Корупцията по високите етажи на властта е проблем №1 за  37,5 на сто, а престъпността за 26,3 на сто.

Бежанците и мигрантите е посочен само от 15 на сто, мнозинството не слагат този проблем между първите три, коментира Павлов.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проучването на Центъра за анализи и маркетинг е национално представително, направено между 10 и 16 март сред 1012 души със собствени средства и беше оповестено  в Пресклуба на БТА.


217
Напиши коментар Коментари
124
7
 
13
 
! Отговори
до 138 преди 3 дни
Преките чуждестранни инвестиции в България за периода 2005-2009 г, са в размер на 28 млрд евро. При това без да се изтегли и един цент заем. Как социалистите можеха, а тиквата не? Дори и от любимите му магистрали бяха построени повече. Плюс основно реновиране на Прохода на Републиката, който не е мръднал от тогава. Плюс основно ремонтиране на над 600 км железен път. Плюс закупуването на 25 модерни дизелови мотриси, плюс закупуване на Кугъри, Спартани, фрегати, и Еърбуса за правителстото.
123
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 140
Пак няма факти само глупости.
Имам родители за радост , не съм нито член нито познат на някой в ГЕРБ. Или на друга партия!
Кой е тоя народа? И аз съм народа? И аз помня 90те гладните и мършави години помня и 2002 джипове , стрелби, разрушени улици? Нямахте пари едно яке да си купите?
Това партинно ли е или истината, което казвам?
122
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
2,7 i 10,8 =13,5% - e,, towa e procenta na normalnite bylgari! tezi, koito niama da uchastvat v cirka. Vinagi sym tvardial, che samo okolo 15% ot balgarite sa dobre s glavata. Ostanaloto e skrap i sbirshtina ot glasopodavateli:)
121
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ха,по команда агенциите на брата на Любо Пъпката и на Румяна Бъчварова днес излезнаха с почти идентични"данни".Явно настава последния напън за предотвратяване на грандиозния провал на Байх...Отдавна обаче не ловите декиш,социолози.Този път сте се заели наистина с мисия невъзможна.
120
2
 
16
 
! Отговори
До 132 преди 3 дни
Ти сигурно нямаш родители или ако имаш,хранилката на ГЕРБ се грижи и за тях.Каквото и да драскате с последни напъни за нова власт,народа почувства най-напред по джоба си вашето "експертно" управление,вашата "загриженост" за хората,вашата "честност" и "почтеност".Затова сте аут.Свиквайте.
119
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Весо взима над 20%!
118
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 134
Отново и отново нападки без факти? Вие в БСП ще покажете ли факти за нещо свършено?
Намалели били Инвестициите ф ще намалеят като сто се клатите между запада и изтока скоро и друго ще ви намалее. Аз ако съм инвеститор при тебе ли ще дойда с това мислене? Магистрала не искал, метро неискал, нищо не искал .... само пенсия искал? Ти нормален ли си ? Ти учил ли си икономика? Или нещо изобщо?
117
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Дост ще ги отвее всичките. Ей на дори и нещото радеф свиква нещо като консултативен съвет загубил ума и дума от два клипа и една карикатура.
116
1
 
16
 
! Отговори
Динко преди 3 дни
До №130

Много добре знаеш как работи едрия бизнес в България. Компаниите правят огромни печалби, а дават нищожни заплати.
Освен това, не спазват трудовото законодателство и не плащат осигуровки на реален доход.

В най-развитите държави корпоративните данъци стигат до 40%.

Хората бягат от България, защото работодателите са некоректни. Данъците са ниски за корпорациите и високи за работещите.
Работещите са мачкани от работодатели, държава, правосъдие.
Какво очакваш при такъв геноцид?!?
115
10
 
2
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 3 дни
МОМЧЕТААААА,
ДА ВКАРАМЕ И ДВЕТЕ ТУРСКИ ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА, ТАКА ЩЕ Е ПО ИНТЕРЕСНО,
ЩЕ ИМА И ПОВЕЧЕ ДЕПУТАТИ СБОРНО,
ДАЙТЕ РАНО И НА ДОСТ,
4% Е БАРИЕРАТА :)
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААааааа
114
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
130,С какво ниските данъци помогнаха на инвестициите и лошо построените магистрали също,като само за миналата година инвестицииуте са намалели с 60%.Или не си наясно,или просто лъжеш.Хората обаче знаят истината.Вашите манипулации и лъжи само отблъскват повече хората от вас.
113
6
 
18
 
! Отговори
бългериа фърст преди 3 дни
”Тренд”: ГЕРБ остава първа сила преди изборите и последна след изборите
112
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И къде са Тея по-големи пенсии на БСП ? Дай линк да видим през ,коя година са били толкова големи,че аз нямам спомен?
И второ мен какво ме топлят вашите пенсии? 27 години си избирахте управляващи щото сте много умни сега къде им били пенсииите....Като ви гледам пенсиите по-добре НЕ гласувайте явно нямате толкова акъл.
111
7
 
20
 
! Отговори
Страх го е и от една преди 3 дни
Пожарникарят е най-страхливия политик в България! Страх го е и от една жена! Човек ще си помисли, че той не е мъж и че няма яйца, а има яичници?
110
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 114
А от къде БСП даде по-големи пенсии смешко? От данъците на бизнеса нали? А бизнеса може ли да работи, ако няма добра инфраструктура и износ ? А можеш ли да имаш износ като си в изолация и без инфраструктура?
Аман от невежи в тая държава. За това умните бягат на запад да си живеят живота с вас се занимават глупендери.
109
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Герб си има плюсове, но и минуси така че стига възхвала.От 2007 та до 2017 имаше достатъчно време да се покаже как стават нещата. Два програмни периода и една камара усвоени пари и още толкова кредити. Икономически не сме добре - все по силни монополи все повече партийна зависимост и все по малко честен и малък бизнес. Стига вече така - искаме и търсим бъдеще не само кредити и зрелища.Може да има промити мозъци ама е вече време да се мисли.Света се променя и се налага да влизаме в крак.
108
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Страната се разцепва и върви към гражданска война като Сирия.
107
2
 
17
 
! Отговори
Стенли преди 3 дни
Кои партии управляваха през изминалите 20 години?
Какво направиха за народа?

Ако дойдат същите на власт, какво ще направят за вас (за народа)?
Какво очаквате да се случи през идните 10 години?

Вие и вашето семейство има ли бъдеще в държава, управлявана от същите тези, които са били на власт през изминалите 20 години?

Отговорете си на тези въпроси и ще придобиете някаква представа, какво ще ви докарат депутатите, които отново избирате.
106
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Писна ми от наглите гербери. Ще гласувам за Нинова. Искам поне за ден да стане премиер на Борисов. Много ще го заболи, защото е свикнал да го харесват и да му целуват ръка. От това няма да забогатея и животът ми едва ли ще се подобри, но ще получа някакво морално удовлетворение за тези близо 7 години в които ни смаза. От храна да пестиш и седнал с "експертите" си да говори, какво щял да направи, все едно не е управлявал!
105
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
не се ядосвайте
колкото и да говорят и да заплашват
ГЕРБ ще загуби изборите
и това е добро за България
махнахме Костов
махнахме Царя
Махнахме Плевнелиев
Ще махнем и Борисов

Спонсорирани публикации