Люта битка до последната урна: 20,2% за ГЕРБ, 19,8% за БСП

Борисов най-много с 90 депутати, Нинова вкарва до 88
217
Люта битка до последната урна: 20,2% за ГЕРБ, 19,8% за БСП
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Само няколко дни преди предсрочните избори – проучване на Центъра за анализи и маркетинг показва, че за ГЕРБ биха гласували 20,2% от анкетираните, а за "БСП за България" - 19,8 на сто.

Изследването е национално представително, направено между 10 и 16 март сред 1012 души.

ДПС биха подкрепили 7,4%, Обединените патриоти - 6,8 на сто, "Воля" - 4,2%.

"Реформаторски блок - Глас народен" биха получили 2,4%, "Да, България" – 1,3%, "АБВ - Движение 21" – 1% от вота на избирателите.

За ДОСТ биха гласували 0,9 на сто от всички анкетирани, същият е и делът на "Нова република.

"Не подкрепям никого" биха избрали 2,7%, 21% декларират, че не са решили за кого да гласуват, а 10,8% - че няма да гласуват.

"Очакваме между 3 500 000 - 4 000 000 души да отидат до урните", уточни Юлий Павлов от Центъра.

От тези, които категорично са решили, че ще отидат до урните 27,5% ще пуснат бюлетина за ГЕРБ, 27% за "БСП за България", 10,1% за ДПС, 8,9% за Обединените патриоти, 5,5% за "Воля".

За "Реформаторски блок - Глас народен" биха дали вота си 2,8 на сто от гласуващите, за ДОСТ - 1,8 на сто, за "Да, България" - 1,4 на сто, за "Нова република" и "АБВ - Движение 21 " - по 1,1 на сто от гласуващите.

Като разпределение в следващия парламент ГЕРБ би получил 31,4% от действителните гласове и между 81 и 90 депутати, "БСП за България" - 30,7% от действителните гласове и между 79 и 88 депутати, ДПС - 10,4 на сто от действителните гласове - или между 26 и 31 депутати, Обединените патриоти - 9, 6 на сто от действителните гласове и вероятен брой народни представители между 24 и 29.

За "Воля" прогнозата е 6,1 на сто от действителните гласове или между 14 и 19 народни представители.

"Реформаторски блок - Глас народен" би получил 3,6 на сто от действителните гласове, което означава, че може и да не прескочи бариерата, но може и да попадне в НС и да има 10-12 депутати, според Юлий Павлов.

Той обясни,че има много хора, които ще решат в последния момент за кого да гласуват и последната седмица ще бъде решаваща.

Според него резултатите показват, че много трудно ще може да се състави правителство с двукомпонентна подкрепа.

За 23,2 на сто най-добро управление на страната би било ГЕРБ и други десни партии, за 18,2 на сто - БСП и други партии, за 9,5 на сто - ГЕРБ и Обединени патриоти, а за 8,3 - БСП и Обединени патриоти.

Равни дялове - по 2,3 на сто, смятат, че най-добро управление би било ГЕРБ и ДПС или БСП и ДПС.

"Няма комбинация, която да е харесвана дори от една четвърт от хората", посочи Юлий Павлов.

Одобрението към служебното правителство малко е намаляло, но 51% продължават да дават добра оценка на работата му.

Неодобрението малко се е увеличило, но е по-ниско от одобрението – 31%, коментира социологът.

Той отбеляза, че това е завиден рейтинг, който нито едно от редовните правителства в последно време не е постигало.

Челната петица при рейтингите е оглавявана от президента Румен Радев – 60,3%, следван от Йорданка Фандъкова – 44,3%, които са и единствените с положителен рейтинг. Трети е Огнян Герджиков – 40,6%, след него са Илияна Йотова – 38%, и Бойко Борисов - 35,3%.

На първо място като основен проблем в страната  63,5% поставят ниските доходи, за 49,6 на сто това е безработицата, за 42,4% - здравеопазването.

Корупцията по високите етажи на властта е проблем №1 за  37,5 на сто, а престъпността за 26,3 на сто.

Бежанците и мигрантите е посочен само от 15 на сто, мнозинството не слагат този проблем между първите три, коментира Павлов.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проучването на Центъра за анализи и маркетинг е национално представително, направено между 10 и 16 март сред 1012 души със собствени средства и беше оповестено  в Пресклуба на БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Ще се спънем ли трети път в една и съща тиква?
163
0
 
2
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Към 179 /отн.соц.(!)агенциите/Не ми се рови сега да ти цитирам какво пише в старите учебници по социология-директно се вменява задачата да ' обслужва'! Соцоилогията беше най-идеологизираната 'наука'. Я ги виж "социолозите" на каква възраст са,откъде идват; кои са! Ама нали глави имаме-за да мислим! Да не допускаме така елементарно да ни обработват.
162
2
 
4
 
! Отговори
Истината преди 7 години
За бога братя(и сестри) гласувайте!За която си искате БЪЛГАРСКА партия!Ясно че не са стока,ама нейсе.Важно е да се вдигне активността и ДОСТ да остане отвън,щото иначе става мнооого лошо!Малко ни са доганистите,та и ердоганисти да пуснем....Забележка:Гласуването с "Не одобрявам никого" налива вода в мелницата на ДОСТ и ДПС,имайте предвид!
161
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дост е антибългарска и трябва да бъдезабранена - изгонените турци са работилис Местан ***. В т. нар. "нова република"се е скрил един от най-отявленитевредители и предатели Мартин Димитров.
160
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са изборите на които най-много няма за кой да се гласува. С удоволствие бих ги пропуснал ако ББ не ми беше толкова АНТИ
159
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От вчера до днес видях 3 социологически проучвания и резултатите все различни. И после народа да вярва на платените социолози. Тя и Цецка Цачева според всички така наречени социологически проучвания водеше на Радев със 7% а той взе, че я би още на първия тур...уж статистическата грешка била 2%. Смешници!
158
0
 
4
 
! Отговори
В корупция тъне съда преди 7 години
За изборите - ясно.А след изборите - ще има ли съдебен процес,за това - кой и защо събори с РПГ къщата,и иби Чакъря?
157
0
 
4
 
! Отговори
Калашников преди 7 години
Все стари муцуни,все доносници на ДС,все ***,всичките - врагове на народа! Ине се отказват от кокала и от мерака да продължават да ни крадат, пардон - да ни управляват,и да" поемат вината",с изискани и скъпи мезета.БАСТАааааа,вашата мм...,крадлива!
156
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво става по света,докато БГ-потомствените клатикуристи ни занимават с простотиите си: 2015 год. РФ произвела 72 млн тонн стали, США 88 млн тонн, Япония 110 млн тонн, Китай 822 млн тонн.,Китай производит 2,1 млрд тонн цемента, а весь остальной мир только 500 млн тонн.,Автомобилей Китай производит 24,5 млн штук в год. США12 млн, вся Европа18 млн, Япония9 млн.,Производство эл.энергии в киловатт-часах: Китай5 649 500, США4 297 300, Европа3 166 000! АЛО--БГ-ДЕМОКР-ЕТЕ-НИТЕ!
155
5
 
3
 
! Отговори
sev преди 7 години
Майната им БСП и ГЕРБ, те са мафия, само Нова република на Радан Кънев
154
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с това БСП - ГЕРБ, един дол дренки са.
153
4
 
11
 
! Отговори
обективен преди 7 години
Ясно е че Герб ще загубят от БСП , но въпроса е с колко. Не е хубаво, ако разликата е голяма. Прекомерната власт заслепява и опиянява. Така се получи и с банкянския се.ляк. Когато цялата власт беше в крадливите му ръце ,Тиквата се помисли за бог и започна да се подиграва с хората. Сега около него са останали само компрометираните му слуги и няколко подсъдими безхаберници ,изпълнявали безропотно безумните му заповеди.
152
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля си, че ако БСП спечелят ще се почнат спонтанни протести. Ще се търсят протестъри , та може да за месец - два да се вземат добри пари. Може да е комерсиално, но ще спомогна за такова развитие на нещата. Ако мога да взема и някой лев за това гласуване - добре дошло.
151
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато в неделя излязат резултатитеи БСП води с 10% пред ГЕРБда знаете, че съм предвидил правилно,а тези социолози могат да си скъсат дипломата ОТНОВО
150
0
 
7
 
! Отговори
Бай Хей преди 7 години
До ментор бай Иван. Ами чисто тактически за ГЕРБ е по-добре да не печелят тези избори. Едва ли ще могат да направят правителство, а дори и да успеят, няма да е за дълго. Но същото ги чака и БСП. Просто следващият управляващ ще бъде подложен на ужасна критика и плюнки и от опозицията, и от народа и няма да изкара повече от година. Така че, джуката може и да е за хубаво.
149
4
 
2
 
! Отговори
Честит апокалипсис! преди 7 години
България отново има една партия! Както до 89 беше БКП. Сега новата се казва ГЕРБСП!! Даже се гласят да се гушнат след изборите и заедно да крадат!
148
0
 
4
 
! Отговори
Байфидан преди 7 години
До 188. Много красиво, братчет, ама на думи. То ако беше толкова просто, защо досега не го направихме?
147
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БайфиданТрябва да има механизъм за контрол на обещанията и поведението на политиците-договор между избирателите и подчинените им политици.Политиката трябва да се превърне в фирма,която работи за гражданите.
146
3
 
7
 
! Отговори
Имате ли мозъци? преди 7 години
Отговорете си на два въпроса:1. крадат ли ви герб?2. крадоха ли ви БСП?А ходете сега и гласувайте за тях и да ви е честито!
145
0
 
6
 
! Отговори
Некъв кестен преди 7 години
Има ли значение кой ще бие, като никой няма да може да управлява сам. Дали БСП или ГЕРБ ще са първи, разликата помежду им ще е максимум 10 места, като аз си мисля, че ще е само 3 мандата. Просто е.

Спонсорирани публикации