Петима сигурни играчи за следващия парламент, ГЕРБ – първи

Борбата до последно ще е за гласовете на 1/5 колебаещи се
314
Петима сигурни играчи за следващия парламент, ГЕРБ – първи
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ГЕРБ остава първа политическа сила с 29,8% вот сред заявилите, че ще отидат до урните. БСП я следва на дистанция от 1,9% и с 27,9% подкрепа, показват данни от национално представително проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

На трето място се нареждат Обединени патриоти с 10,2% от гласовете, следвани от ДПС (8,7%) и "Воля" (7,3%).

Това са петте партии, които със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание, казват социолозите от "Тренд".

Анкетираните са получили от социолозите пълния списък от всички регистрирани партии в ЦИК с техните номера и са посочвали своя избор.

Според изследователите Реформаторският блок запазва най-големи шансове за преминаването на парламентарната бариера, събирайки 3,8% от тези, които заявяват, че ще гласуват.

Коалицията между АБВ и Движение 21 получава 2,6% подкрепа. "Нова република" и "Да, България" са съответно с 2,3% и 2,2%.

Опцията: "Не подкрепям никого" предпочитат 3,1%.

Според социолозите от "Тренд", които от началото на годината всеки месец провеждат национални представителни проучвания, няма определена тенденция и съществена динамика в последните три месеца, в която и да е от основните партии.

Малко над 2/3 от всички анкетирани вече са решили за кого ще гласуват, докато една пета все още не.

Повече от половината респонденти не следят предизборната кампания, докато 45% я следят. Най-младите са най-незаинтересовани от кампанията, докато над две трети от хората над 60 години я следят.

Личностите, които са в листата на партията, са по-важни за 46%, отколкото самата партия (35%).

Сред електората на социалистите обаче тази пропорция е обърната, като над половината от тях посочват самата партия като по-важен фактор.

Въпреки очертаващата се сложна парламентарна конфигурация в 44-то Народно събрание повече от половината запитани са на мнение, че след предсрочните парламентарни избори ще се състави правителство, докато само една пета са на обратното мнение.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Проучването е възложено и финансирано от националното печатно издание - вестник "24 часа". Изследването е изпълнено от Изследователски център "Тренд" в периода 10.03-16.03.2017 г. чрез двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони, сред 1004 лица на възраст над 18 години и е представително за пълнолетното население на страната. Методът на регистрация е пряко полустандартизирано интервю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУМБА ТАНЦУВАЙ РУМБА, ТАНЦУВАЙ РУМБА, ЧАЧАЧА И МУАМАР
157
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТАСЛАВА НА ГЕРБ!
156
6
 
5
 
! Отговори
Циник до стомин преди 7 години
Мани ги тея некадърници...от костенурка козина..и от тях акъл!Че*рвени т*панари :-)Анонимен до анонимния!Пълни нещастници...татковците, и дедовците са ги научили...как се пише донос!Пхахаха
155
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** извинявай че така се държахме с теб.Нали знаеш мъжете като искат да ч.у.кат една жена, малко прекаляват с любовта
154
2
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Знаете ли какво ще се случи след като дадете своя глас за някоя партия?Партията ще вкара едни послушници, които ще си взимат заплатите, независимо от това дали служат на народа.В повечето случаи, депутатите си гласуват дълги почивки. Те НЕ посещават парламента за да служат на народа, а си управляват собствения бизнес. Стъпват в парламента, само ако трябва да гласуват нещо, което да им напълни джобовете.Колко пъти депутатите си гласуваха дълги почивки, докато народа се трепеше от работа?
153
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За уикенда Тиквата бил силно раздвоен, чудел се накъде да хване, към Симитли, или към Стамбул и на двете места получавал множество мъжки ласки, и сега къса венцеистчетата на маргаритките:- ЕРчо, кметчето, ЕРчо, кметчето...
152
0
 
1
 
! Отговори
стомин преди 7 години
До Анонимена ти от кой сектор си точно ако не е тайна
151
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Знаете ли колко пари взимат депутатите, независимо от това дали служат на народа? В повечето случаи, те служат на собствените си интереси.Заплатите на депутатите са около 5000лв.За сравнение, повече от половината работещи взимат минимална заплата 460лв (300лв. след данъци)Депутатите получават неотчетни около 2500лв и около 2500лв за това, че участват в комисии.Депутатите взимат около 10 000лв на месец.Заслужават ли си заплатите?Какво правят за народа толкова, че да взимат тези пари?
150
3
 
4
 
! Отговори
Циник до 158 преди 7 години
Не ми проблейвай ***...и без това овоняхте форума на сви*нски цър*вули :-)
149
2
 
15
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 7 години
Моето гадаене е:БСП-26-28%ГЕРБ-24-26%ДПС-9-12%ПАТРИОТИ-9-12%ВОЛЯ-6-10%ДОСТ-1.5-3.5%РЕФОРМАТОРИ-2-3%АБВ-1-1.5%ВЪЗРАЖДАНЕ-1-2%ДА БЪЛГАРИЯ-2-3%
148
7
 
5
 
! Отговори
Циник до 157 преди 7 години
Каквото се повикало - такова се обадило!Мор на ****лоумната червена ***!Бойко не ми е кумир!Посредно гласувах за СДСИ се махнах!Сега ще гласувам за AFD
147
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЦиникТе това ти е капацитетО "ПХАХАХАХА" И ... до там.Като тъмнозелен на Женския пазар или като *** на политичеста партия, (слабоплатен).За съжаление, кресливия сектор е такъв ... и омазва всичко, до което се докосне. за жълти стотинки...
146
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пхахаха-това как се превежда ***?Че си се напушил или че си се н.акал?
145
10
 
5
 
! Отговори
Циник до БСП гнидите преди 7 години
Преговаряйте нещастници...в 4клас бях по-оригинален от вас!Беше забавно да ви ритам...ама имам нещо да свърша.От ръката ми зобате...ама ми омръзнахте:-)Нещастници :-)
144
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** не ти отива така да се излагаш;)То ти си по природа такъв, но досега се прикриваше поне.Много падна,мислех те за малко по умен.Тез глупости които си написал те изложиха човече.Но пък приличаш на кумира си Бойко.Колкото повече дрънкаш, толкова повече глупости.И ти казах от Варна съм;)
143
5
 
2
 
! Отговори
стомин преди 7 години
До Анонименм да все капацитети сте тук червени дерибеи които чакат някой да им даде или пер нати ястреби и техни подобни
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Стомин - циникаХора, внимавайте с въглеводородите! Много селски казани нямат контрол над продукцията!Особено опасна е комбинацията с маргарин и ГМО!Като гледам - минавайте през детоксикация!
141
6
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Изключително ми е приятно да отбележа факта, че България е европейска страна, часто от ЗАПАДА и приятел и съюзник на САЩ, Германия, Британия, Франция, Италия и останалия цивилизован свят. СЛАВА НА БЪЛГАРИЯ ЕС, САЩ, НАТО!
140
7
 
2
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Пхахаха ...лес*но е ...прекалено ле*сно с лоб*отомирани червени т*ъпаци...и рожбички на партиен инцест!
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До стоминТи май с циника пиеш шльокавица заедно. Ама внимавайте де - нещо сте се облъчили тая вечер. Боже, каква *** (като вас) има по тоя свят...

Спонсорирани публикации