"РБ - Глас народен" иска от президента спиране на изборния туризъм

Коалицията изпрати отворено писмо до държавния глава
Спонсорирано съдържание | Обновена: 20 мар 2017 16:21 | 20 мар 2017 16:20, Веселина Йорданова
"РБ - Глас народен" иска от президента спиране на изборния туризъм

Коалиция "Реформаторски блок-Глас народен" е изпратила отворено писмо до президента Румен Радев за затваряне на секциите в Турция извън посолството и дипломатическите представителства, и спиране на изборния туризъм.

Пълният текст на писмото гласи:

"Г-н Президент,

Според Конституцията на Република България, в момента цялата отговорност за управлението на държавата, включително и защитата на интересите на българските граждани и националната сигурност, е изцяло Ваша.

Затова настояваме да не абдикирате от своите конституционни задължения и да предприемете всички действия, необходими за гарантиране честността на изборния процес, ненамесата на чужди държави в него, както и вътрешния ред, сигурността и спокойствието на гражданите.

За пореден път Ви призоваваме:

1. Затворете границите за изборните туристи от Турция.

2. Затворете всички секции извън посолството и дипломатическите представителства заради извънредното положение в Турция и Решението от 4 март на ЦИК, с което те обявяват, че не могат да подсигурят честността на изборите в държави, в които има извънредно положение.

3. Настоявайте за обща реакция на солидарност на ЕС във връзка с опитите на турската държава да се намеси във вътрешната политика на България и да пропагандира референдума си, в разрез с Виенската конвенция от 1961 г.

4. Информирайте българското общество колко организирани автобуси са преминали българската граница от Турция в седмицата преди изборите, както и има ли финансиране от страна на турската държава на този процес.

5. Разпоредете на правителството си и на областните управители да вземат всички мерки за недопускане на нарушаване на изборния процес в смесените райони.

Вашият отказ, до момента, да изпълните задълженията си като президент и ръководител на правителството, поставят страната ни пред риск от ескалиране на напрежението и провокират опити на гражданите да “вземат закона в собствените си ръце”.

Предупреждаваме Ви, че за всяко възникнало гражданско напрежение в оставащите броени дни до парламентарните избори ще носите цялата политическа отговорност, както и за изкривяването на изборните резултати, подронващи суверенитета и демократичните устои на България".


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации