ГЕРБ дръпна на финалната права, води с 3% на Столетницата

Партията на Борисов по-лесно би съставила кабинет със сателити
Обновена: 25 мар 2017 06:25 | 24 мар 2017 11:36, Камелия Цветанова
427
ГЕРБ дръпна на финалната права, води с 3% на Столетницата
Снимка: Булфото, архив

Поредно социологическо проучване дава преднина на ГЕРБ на предсрочния вот в неделя. Според данните на "Екзакта Рисърч Груп" 31.2% от избирателите ще гласуват за ГЕРБ, а за БСП за България – 28.1%.

Обединени патриоти получават доверието на 10.5% от имащите правота на глас в страната, ДПС на 7.6%, Воля на 6.5%.

Точно 4% от избирателите, колкото е и бариерата за влизането в парламента, са декларирали, че ще гласуват за РБ – Глас народен.

Под чертата оставата АБВ-Движение 21 с 2.6%, Нова Република - 2.6%, Да, България - 1.5%.

Така че според "Екзакта Рисърч Груп" в следващото Народно събрание ще има шест политически формации.

Изследването в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели. При анкетата са интервюирани 1000 пълнолетни българи. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп".

При очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция.

"Няма съмнение и по това, че ГЕРБ е партията около която би било по-лесно, при очертаващата се картина, да се състави нов кабинет", анализират социолозите.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около един процент.

В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до 3%. Въпреки това, разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобен род проучвания, коментират анализаторите.

Данните на "Екзакта" показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока.

За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за "летящ старт" и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели.

Социолозите признават, че данните им не позволяват да се направи достоверна прогноза за очакваното представяне на Обединение ДОСТ. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проучването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в  периода 17-22 март 2017 г.

По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю.

Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп". Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
348
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това що ми го натрапвате в деня за размисъл?
347
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЯнонименЗа България има някаква надежда само ако емигрираш в русия завинаги с което надеждата за оправяне на русия намалява.
346
6
 
10
 
! Отговори
Янонимен преди 7 години
За България може да има някаква надежда и бъдеще само ако ГЕРБ бъде забранена със закон , а днешните му лидери са в затвора. В неделя ще стане ясно какво заслужава народа.
345
4
 
9
 
! Отговори
Янонимен преди 7 години
За България може да има някаква надежда и бъдеще само ако ГЕРБ бъде забранена със закон , а днешните му лидери са в затвора. В неделя ще стане ясно какво заслужава народа.
344
5
 
7
 
! Отговори
МАРШ ГЕРБ ВЪН преди 7 години
БЪЛГАРИНО НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ И СЛЕД НЕДЕЛЯ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЯБВА Я ИМА, А ЗА ДА Я ИМА, ГЕРБ НЕ ТРЯБВА ДА ГИ ИМА ВЪВ ВЛАСТТА. И ОСОБЕНО ТИКВАТА, КОЯТО СЕ СЧИТА ВЕЧЕ ЗА ПАДИШАХ, ВЕНЧАН ЗА ВЛАСТТА.
343
6
 
7
 
! Отговори
Не гласувайте за БСП преди 7 години
Българино, не забравяй, че в неделя времето се сменя с един час напред, а не с 70 назад
342
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и с Травестита бяха дръпнали , и после гледаха като ***.
341
5
 
12
 
! Отговори
ЩО ЗА МАЗОХИЗЪМ преди 7 години
ЗАЩО БОРИСОВ УПРАВЛЯВА САМО ПО 2 ГОДИНИ? ИЗПОЛЗВА ЗА ДВЕ ГОДИНИ ДА СЕ НАКРАДЕ, СЛЕД ТОВА С ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ ДА ОБЯСНЯВА ЗАЩО СЕ ОТТЕГЛЯ, ДОКАТО НАИВНИЦИТЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДА МУ ДАДАТ ВЛАСТТА, ПАК ДА НАКРАДЕ 2 ГОДИНИ, ПАК ДА СДАДЕ ВЛАСТТА, ЗАЩОТО ЗА 4 ГОДИНИ КРАДЕНЕ НЯМА КАК ДА ГО СКРИЕ -МНОГО СТАВА. ВЪПРОСЪТ Е ДОКОГА БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СЕ СПЪВАТ В ТАЗИ ТИКВА И ЩЕ МУ ХАРИЗВАТ ВЛАСТТА, ЗА ДА ГИ КРАДЕ? И МЕДИИТЕ ДА МУ ПРАВЯТ ФЕ.ЛА.ЦИО. И ТЕ ТЕЗИ НЕГОДНИЦИ ПЛАТЕНИ. НАРОДЪТ Е В УЖАСЕН КАПАН С НАИВНОСТТА
340
2
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 380: Това ли ти обещава бат'ти Бойко? Точно той наля по време на първото си правителство с милиони пари на държавни предприятия в КТБ. А банковия надзор лапаше мухите. Гласувай, всеки глас е важен.
339
1
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До ognyanz,Как се нарича "доверие", което не само не е заслужено, а 73 години е неоправдано ?Лъжа след лъжа, обещание след обещание. Не е доверие това, което кара магарето да тича след моркова, висящ на пръчка, държана от ездача му ! Не е и наивност ...Нямам партийна принадлежност и никога не съм имал ! ГЕРБ,БСП,ДПС все е БКП-ДС мутро-олигархията, а РБ са безпринципни, продажни службогонци и никога не съм имал и няма да имам нищо общо с изброените! ТЕ СА ЗЛО ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ДЪРЖАВА!
338
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ограбени банки и спрени Еврофондове...За това ли да гласуваме???!!!
337
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДИМА -БСП(БКП) не е българска партия .
336
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Дясната ръка води на лявата.Що е то?Комунистически ластик.
335
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ревем срещу намесата на Гьокче и Турция във вътрешните ни работи, след като днес нагло се изтупани шефът на ЕНП да агитира за тиквата! С какво право?Ще ми отговорят ли "анализаторите", специалисти по стъкмистика?
334
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрени Еврофондове и фалит на банки...Това ли ще изберем в неделя...?
333
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "П.Петров": За да искаш смислени отговори трябва да даваш смислени мнения. Погледни какво си писал на 361. Ако отговарям в твоя стил, аз трябва да напиша моето мнение за профила на типичния гербаджия и пишман-реформатор (бивш седесар) и какво може да се очаква от тях когато получат властта. Все едно да напиша мнение за Евгени Бакърджиев и Евгени Михайлов. Както писах, нека всеки сам прецени на кого коже да има доверие.
332
4
 
11
 
! Отговори
хм преди 7 години
Да е дръпнал , да е дръпнал , колко да е дръпнал ...колкото мама Цеца ?!
331
1
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Крадецът си е крадец, независимо дали краде повече или по-малко !А и за изнасилена ( България) не вярвам да има значение дали е малко или много бременна.
330
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ дръпна пъпната връв на дявола.
329
1
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До ognyanz,Отново опорни точки! Аз не искам да управлява някой, който краде по-малко, аз искам управляващите държавата ДА НЕ КРАДАТ! Защото ако един данъкоплатец може да скрие данъци, за да не му ги окрадат, един пенсионер, един учител, един сирак, един инвалид са изцяло зависими от парите, който управляващите крадат от предназначената за нуждаещите се социална подкрепа! Колко открадна Масларова от глухите с 400лв. слухови апарати, които струваха 5 долара ?ЕДИН СМИСЛЕН ОТГОВОР ИСКАМ ! БСП НЯМА ДА КРАДАТ, ЗАЩОТО ...

Спонсорирани публикации