Българинът гласува за по-малкото зло, а после?

Политиците – самодостатъчни, не достигнат до хората
Обновена: 26 мар 2017 19:31 | 26 мар 2017 19:23, Камелия Цветанова
7
Българинът гласува за по-малкото зло, а после?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В изборното студио на Bulgaria ON AIR PR експертът Радина Ралчева определи два типа гласуване - протестен вот, който може да се изрази в това, че избирателят не подкрепя никого и престижен вот, когато гражданинът гласува за този, който смята, че ще победи.

"Днес гласувах съвсем спокойно с мисълта, че правя добър избор, имах за кого да гласувам. Но в последните десет години гласувах на принципа" по-малкото зло", сподели Ралчева.

Според треньора по лидерство Ивайло Кунев склонността да търсим силни лидерски образи, които "да ни спасят", се поражда от желанието на хората някой друг да реши проблема им.

Той пък посочи, че лидерският образ на натурална алфа привлича спонтанно вота и след това ерозира.

"Натуралните алфи са много силни на първи избори, но не се подобряват", уточни той.

"Ако искаш промяна и не отидеш да гласуваш, независимо за кого, е като да си болен, да си стоиш вкъщи и да чакаш да ти мине без да си купуваш лекарства", обясни Александър Христов от Българско дружество за връзки с обществеността.

По отношение на младите хора, Радина Ралчева каза, че те имат много висок праг, не обичат авторитетите, а традиционните български политици смятат себе си за самодостатъчни и не полагат усилия да достигнат до хора, които не ги харесват и дори не говорят езика на младите.

"Нашите млади не са по-различни от младите по целия свят. Те не обичат конформизма, имат други неща в главата си и политиците по цял свят не могат да достигнат до тях с начина, по който говорят", допълни Христов.

Според Ралчева има една фундаментална пропаст между това, което хората си мислят, че искат и това, което реално демонстрират, че искат, когато гласуват.

"Когато дойдат избори те продължават да избират хора, които правят едно и също и то не е това, което те са заявили, че искат. Това се дължи на факта, че политическата класа създава усещането, че който и да дойде на власт ще е все такъв като тях", обясни тя.

Христов коментира още, че политиците са започнали да се държат хулигански, защото може би смятат, че това поведение е печели.

По думите му, когато няма ясни послания, гражданите започват да гласуват за гамени и псевдопатриотични формации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Me преди 7 години
НаТдаване .... спрях да чета
5
1
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
До 54263Много просто. 1 нямаше предизборна кампания (имаше бит пазар с натдаване) Ако не вярваш погледни как се кандидатства за кредит ( трябва да имаш план, график, ясно изразени лица който носят отговорност ако планът не се спазва и тн.) Затова хората изявиха ясно гласът си. Парламента за пореден път е нелигитимен 50%+ не са подкрепили никой което означава, че депутатите нямат право да полагат клетва. Какво по ясно показване за това, че на хората им писна от все същите.
4
1
 
6
 
! Отговори
54263 преди 7 години
Как толкова българи не гласуваха, защото не проумяха, че тези избори не са за тази или онази партия, а за бъдещето на България и нейната независимост от Турция!?! Важно беше българите да гласуват, за да намалят процентното влияние на гласовете за ДПС и ДОСТ. Как не проумяха, че ако Доган ме роеше от ДПС нови формации, досега неговата партия щеше да бъде истинският легитимен управляващ! Как не проумяха жунрналистите, че интригата в тези избори беше кой ще е третият, а не първите двама!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
I az taka... glasuvah za edni oranjevia plod za da ne dojde don domat. Samo ot inat. Vsuchki bih gi zatvoril inache. Bez izkluchenie
2
0
 
12
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Ха-ха от кога го пиша ,че избора ще е между по-малкото зло друг въпрос е кой как го разбира въпроса е ,че за пореден път ще си кусаме супата която сами си сготвихме така ,че ако има недоволни да се сърдят на себе си.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искаш промяна и не отидеш да гласуваш, независимо за кого, е като да си болен, да си стоиш вкъщи и да чакаш да ти мине без да си купуваш лекарства", обясни Александър Христов от Българско дружество за връзки с обществеността.Значи викаш, ако ще да е грешно лекарство пак го пий

Спонсорирани публикации