Руски издания: БСП – съветофили, ГЕРБ – класически русофили

За отношенията София – Москва: И ГЕРБ, и БСП зависят от Брюксел
28 мар 2017 10:52, Елка Василева
176
Руски издания: БСП – съветофили, ГЕРБ – класически русофили
Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Перспективите в отношенията между България и Русия са централна тема в коментарите на руски медии след парламентарните избори у нас. Вотът бе разглеждан като схватка между прозападно и проруски настроени партии, пише сп. "Експерт".

И партията ГЕРБ, и БСП се обявяваха за възстановяване на икономическите връзки с Русия, но "социалистите, смятани за наследници на българските комунисти, бяха обещали, ако спечелят, да настоят за отмяна на санкциите срещу Москва и да използват правото на вето, когато се гласува поредното им удължаване", отбелязва изданието.

Въпреки победата на проевропейската партия ГЕРБ резултатът от вота не предизвика ентусиазъм в ЕС, пише "Взгляд".

В ЕС разбират колко много трудности очакват партията на Бойко Борисов при опитите да формира коалиционно правителство. Според някои български политолози вътрешнополитическата ситуация в страната би могла да се стабилизира с помощта на Москва, посочва онлайн изданието.

Нагласите на българския електорат не се вписват в примитивна схема с основни критерии "проевропейските" и "проруските" настроения. Социологическите анкети показват, че повечето българи все така се стремят към европейското семейство на народите - друг въпрос е, че резултатът от тази интеграция често е разочароващ, коментира руският политолог Дмитрий Абзалов, цитиран от РИА Новости.

Точно тези разочарования и несбъднати очаквания стават причина за противоречивото волеизявление на електората, когато през ноември страната избира за президент един кандидат с "проруски" лозунги, а след четири месеца гласува за "проевропейска" партия. В крайна сметка във властта влизат различни политически сили, които не могат да се споразумеят помежду си, заключава агенцията.

"Изборите в България окончателно разцепиха нацията", твърди "Камбаната на Русия". При все че евроскептиците и проруски настроените партии взеха повечето гласове, правителствена коалиция ще формира една проевропейска, прозападна партия - ГЕРБ, посочва електронният вестник. Припомняйки оставките на предишни правителства, доминирани от ГЕРБ, той прави извода, че България "отново навлиза в продължителна политическа криза".

"Това всъщност може да се окаже изгодно за Запада, тъй като заради външното суетене през този период ще бъдат замразени проруските тенденции, започнали да се открояват в българската външна политика", разсъждава "Камбаната на Русия".

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ще е трудно да състави правителство, но дори да успее, малко вероятно е България да подобри отношенията с Русия, коментират аналитици на "РБК".

След присъединяването на Крим към Русия ГЕРБ зае доста твърда антируска позиция, руско-българските отношения охладняха най-силно от 20 години насам. Сега и двете страни имат интерес ако не коренно да ги подобрят, то да ги нормализират в опит да установят сътрудничество поне в някакви области, казва политологът Юрий Квашнин.

България има интерес да се засили туристическият поток от Русия и все още зависи от руските газови доставки, тъй че потенциалът за развитие на отношенията е запазен, добавя наблюдателят.

Тъкмо през управлението на бившия премиер Бойко Борисов България се отказа от голям брой изгодни съвместни проекти с Русия под натиска на Европейската комисия. Това налага извода, че този курс ще продължи, смята обаче европеистката Екатерина Шумицкая, цитирана от "Народни новини".

За Русия "е от значение да не разглежда изборния резултат в рамките на старата схема, според която социалистите са проруска партия, а ГЕРБ е против Русия", предупреждава аналитикът Леонид Решетников, цитиран от новинарския сайт "Царград".

"Това не е така. В това отношение двете са горе-долу еднакви. И социалистите, по-точно партийното ръководство, не е много различно от ръководството на партията ГЕРБ. И едното, и другото много силно зависят от Брюксел", заявява той.

БСП "все говори за развитие на отношенията с Русия, но веднага щом дойде на власт, прави всичко, за да не се подобряват реално тези отношения", казва експертът. "По принцип социалистите обещават предизборно завой към Русия, а после остават на предишните си позиции", обяснява той.

Електоратът и на двете партии според него симпатизира на днешна Русия горе-долу в еднаква степен. Но привържениците и членовете на БСП са "по-скоро съветофили", а избирателите на ГЕРБ - "класически русофили". Сиреч хора, симпатизиращи не на Съветския съюз, а на историческа Русия".

"И в този смисъл ръководителите на ГЕРБ са даже по-предсказуеми. По-ясно е как да правиш бизнес с тях", констатира експертът на "Царград".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
7
 
! Отговори
Диди преди 7 години
Статията между другото прави много правдив анализ на нещата.Т.н. русофили са си повярвали че русия ни е дала нещо и руснаците се чустват неловко с тях, защото имат чуството че се очаква от тях да дадат нещо.Това нито им е на сърце нито им е намерението. Те просто вежливо отклоняват въпроса и се опитват да се измъкнат от положение.Те биха преговаряли сериозно с когото и да било друг, но не и с такива вярващи като тези които гласуват за Нинова.
122
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари ,обърнете внимание на положението във Македония там шета руската мечка заедно със српските циркаджии
121
0
 
0
 
! Отговори
От 152 преди 7 години
До АнонименНа мястото на звездичките беше написана дума, обозначаваща обратното на понятието "остър". :)
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дедывоевали.
119
3
 
9
 
! Отговори
... преди 7 години
Не знам за Русия, но винаги бих подкрепил съюз и близки отношения между Германия и България.
118
2
 
6
 
! Отговори
до по-далече от Руси преди 7 години
Колкото по-далече от Русия-----Това как да стане!?Да нарамим Бг на гръб и да я закараме в други географски ширини?Тъкмо по-далеч и от Тр., а!Пфу, то, ако можеше..., ама, уви!!!!А, сега сериозно "никой не избира Съседите си" съответно, трябва да се научим да живеем с тях!Как?Не се месим в техните вътрешно-държавни дела и отстояваме твърдо ненамеса от тяхна страна в нашите вътрешни дела.Взаимоизгодно сътрудничество с тях в търговия, промишленост, наука и култура и изкуство!Те, така...
117
12
 
10
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 7 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията
116
3
 
9
 
! Отговори
упс... преди 7 години
БСП съветофили, ГЕРБ класически русофили.----Отлично заглавие!Този път, редактора на статията е Напипала същественият проблем и критериите, които битуват в БСП от 198г. та до наши дни!Ръководството на БСП все още живее във времето и идеологията на БКП!Свърши се с комунистическата идеология "другари", дори в РФ!!!Крайно време е да се ориентирате в посока Социал-демокрация от западен тип!Едва тогава ще спечелите избори!А, сътрудничеството на Бг с РФ - само при взаимоизгодни условия!
115
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руски издания използвали изборите в България за преброяване на "русофилите" !Пропуснали са да отбележат, че Догановата партия е най-русофилска !!!
114
1
 
2
 
! Отговори
четящ преди 7 години
Нищо общо няма това заглавие с писаниятя в руската преса, точно обратното. Който може да чете сам да си прави изводите.
113
6
 
4
 
! Отговори
Лъвско Сърце__ преди 7 години
Тоз пък руски пияндурник.... Руските пияндурници като се натряскат почва на всякъде да им се привижда русофили, русофоби, съветофили.....
112
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България не вярва на "руските газета" !
111
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гробарите са проруска партия. Не премахнаха мопола на Русия в горивата. "Лукойл" не започна да плаща данъци на България. "Лукойл" продължава да твърди, че всяка година работи на загуба и не плаща никакви данъци. Русия продължава да ни продава руската газ на най-високи цени в Европа.
110
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като е така,защо Русия не агитираше и за ГЕРБ,а само за БСП?Не е ли Путин,който се е дразнил от "непостоянноста"на Борисов?
109
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като Путин загуби изборите в България,не му остава нищо друго,освен да реве от Москва,с провокации,за да внесе разкол в обществата у нас.
108
4
 
24
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Бойко през двата си мандата прекрати всички големи проекти с Русия. Ако това за този руски анализатор значи, че Бойко е русофил, то кой у нас трябва да е русофоб? И не е ясно за какво изобщо се публикува тази абракадабра.
107
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леонид Решетников другарката корни го направи на гъ....з .Човека нищо лошо не е казал за България никога или аз не съм прочел и намерил ,във мрежата е пълно със негови интервюта ,които не ми вярва да вземе да ги прочете . Та има някаква шизофрения във отношенията между комунистите и Русия още не могат да разделят СССР и Русия .
106
0
 
17
 
! Отговори
Важно уточнение! преди 7 години
Точно така.На историческа Русия симпатизира по-голямата част от българския народ, НО ТОВА НЕ ЗАВИСИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ на отделния българин. Важно е да се разбере това!
105
6
 
16
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Всеки ден кремльовските СМИ в Русия приготвят някакви манджи, които ги продават за местна консумация. Често пъти манджите са стари - претоплени. Извън Русия манджите не се продават, защото ''пахнет плохо''.
104
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 121Щом имаш македонски корени наистина не можеш да бъдеш русофил, защото Русия нанесе най-голямата вреда на македонската кауза.

Спонсорирани публикации