А защо да не е така: Гласуваш там, където плащаш данъци

Това ще сложи край на изборите екскурзии, на фалшивите регистрации
34
А защо да не е така: Гласуваш там, където плащаш данъци
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

По повод драмите с уседналостта, едно предложение: Вместо да смятат месеците на пръсти, политиците да въведат своеобразен данъчен ценз, който да замени "уседналостта" на всички избори. Тази идея лансира водещият на предаването "Видимо и невидимо" по Bulgaria ON AIR Калин Манолов в социалната мрежа Facebook.

Според него гласът трябва да върви след собствеността.

Още по темата

Всеки български гражданин с имот с платени данъци в страната, независиимо къде и откога живее някъде по света, трябва да има правото да гласува там, където е имотът му.

Ако има 10 имота - да избере населеното място, където имотът му е най-ценен и това далеч не е задължително да е мястото на паспортната му регистрация, смята водещият.

Според него въвеждането на изискване за платени данъци в съответното населено място ефективно би сложило край на порочната практика на изборните "екскурзии" и фалшивите регистрации.

"Още повече, че фиктивната регистрация далеч не е безобидна. Тя е свързана с плащането на данъци, заплати и социални осигуровки, и отнема повече време да се анулира, отколкото да се направи. Да не говорим, че принуждава да нарушат закона не само партийните кметове, но и ред други длъжностни лица. Вместо да правят фалшиви регистрации с помощта на "техните" кметове по места, партиите, които искат да "преместят" липсващите им за спечелване на избора в едно населено място гласове, да бъдат любезни да купят реални имоти на "екскурзиантите" и да платят данъците на тези имоти", пише Калин Манолов.

Правото на частна собственост, което е конституционно закрепено, не може да бъде нарушавано чрез закон.
Всеобщото избирателно право включва възможността всеки да гласува там, където е собствеността му. Никой не е по-заинтересован от развитието на едно селище или квартал от хората, които вече са "гласували с парите си" за него, ставайки собственици на недвижим имот, дори когато живеят другаде. Действащото изборно законодателство напълно пренебрегва този фундаментален интерес.

Това предложение не ограничава нито едно съществуващо сега избирателно право на българските граждани, но им дава допълнителното право на още един избор, обобщава авторът на коментара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
1
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Плащаме не само данък имот бре. Плащаме и социални осигуровки, здравни осигуровки, данък смет, плащаме за ток и вода, ДДС и какво ли не още.Вие плащате всичко това на друга държава и подпомагате просперитета и. А тези дето живеят в страта, която не е член на ЕС с бг лична карта или паспорт ползват права дето пак ние живущите в бг-то плащаме вноски. За какъв хЕй вие да гласувате бе. За да слугувате на чужди интереси в наша вреда.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ако има 10 имота - да избере населеното място, където имотът му е най-ценен и това далеч не е задължително да е мястото на паспортната му регистрация, смята водещият."ДАММ В БГ ТО ВСЕКИ ВТОРИ ИМА 10 ИМОТА:-):-):-)В ЕДИНИЯ ЖИВЕЕ ТОЙ А ДРУГИТЕ ГИ Е ДАЛ ПОД НАЕМ И ТАКА СЕ ИЗХРАНВА:-):-):-)НО ИСТИНАТА Е 50% ИМАТ ЕДНА КЪЩА...В КОЯТО ЖИВЕЯТ, НО СА БЕЗРАБОТНИ И ПАК СИ ПЛАЩАТ ДАНЪКА...НО АЗ ИМАМ ДОБРА РАБОТА В ТУРЦИЯ...ЩЕ МИ ОСИГОРИШ ЛИ СЪЩАТА РАБОТАМ ГОСПОДИН "ВОДЕЩ":-)
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До барселонание сме съгласни да се махне двойното гражданство,но какво ще стане със мойте работени 15 години стаж, на баща ми 45 години и майка ми 35 години жена ми 10 години + това къщи ниви коли и т.н барселона ли си мадрид ли си не те знам ама ти знаеш ли че БГ защо ни даде право на жителство питай господата политиканти да ти кажат зашо,колко пари взима държавата за мен на година,тези националисти дето искаха да ни спрат на границата взимат парите които се отоускат за нас вие гражданите или избирателите може да търсите одговорност от политиците а не от нас.Никой нямя да остави ей така т
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как стои въпроса с екскурзиантите-държавата плаща ли им по разни международни конвенции,договори издръжка за пребиваването им кат минимална стойност за период определен,неопределен или максимална за ред изключения така да се каже на търпимост от другата страна кат интеграция до пълно заживяване в средата например инак как ще ги търпят,изглежда,че и такова влиза в договорките на разменни начала кат усвояване докат се усвоят,въобще за екскурзиантите кат екскурзианти има ли норми кат имот,ар,къща.
24
5
 
10
 
! Отговори
барселона преди 7 години
По-добре да се премахне двойното гражданство
23
10
 
1
 
! Отговори
аз преди 7 години
До азМежду другото - термина "уседналост" е малко по-мека форма на термина "закрепостяване".
22
3
 
4
 
! Отговори
Pilius преди 7 години
Aide, aide....v bg glasuvash ili ne glasuvash e vse edno - komandva religioznata siva ikonomika.
21
1
 
13
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
Може да нямаш собственост, но ако работиш, върху заплатата ти се правят удръжки. Тези пари по някакъв начин са от полза за обществото. Ти имаш моралното право да гласуваш.Неработещи и не притежаващи собственост пълнолетни би трябвало да гласуват, ако са учащи, временно и постоянно нетрудоспособни, случайно останали без работа, но търсещи такава /може да се постави разумен срок/.Не е редно да има право на глас онзи, който съзнателно е избрал да бъде търтей,пък и не плаща данъци за собственост
20
3
 
19
 
! Отговори
мне преди 7 години
Аз пък съм изненадана, че когато учех в София, трябваше да се прибера до родния си град, за да гласувам. Не можех от София. А сега е възможно на турчин, който не отбира грам от български език, не само да си гласува в Турция, но и да отиде до Гърция и оттам да гласува. WTF?
19
10
 
2
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Анонимен"...данъци, осигуровки, налози..." - иначе казано искате да лишите всички български младежи (ученици и студенти) от право на глас?! А също и пенсионерите! Понеже и те не внасят данъци! Може би - за по-лесно - да приготвите списък на тези, които имат право да гласуват! Понеже, като се махнат всички, които не плащат (вече или все още) данъци, като махнете тези, които през последните три месеца са си позволили да пътуват извън страната - ще останат някъде към 5 000 човека.
18
5
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Разумно предложение!
17
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...И стига с невалидния аргумент за парите, изпращани в Б-я! И аз като ходя на ски в Италия и на море в Гърция харча не малки суми (демек, внасям ДДС в техните бюджети), но нямам претенцията да имам право на вот в тези страни :-).
16
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Право на вот трябва да имат само тези, които допринасят за държавния бюджет и за благосъстоянието на страната. Т.е. плащат ТУК своите данъци, осигуровки, налози и т.н. и произвеждат БЪЛГАРСКИ брутен продукт.Тези, избрали да живеят другаде, с този си избор са решили да допринасят за благосъстоянието на някоя друга нация, съответно - не би трябвало имат претенции за право на вот в България. Правата вървят ръка за ръка със задължения. Да не говорим, че тази претенция ни излиза доста скъпо.
15
7
 
14
 
! Отговори
АЗЗЗЗ преди 7 години
Поредната глупост!
14
6
 
16
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Ако живея под наем да не гласувам ли? Доста глупаво и наивно предложение направено просто за да си чешем езиците от очевадно некомпетентен индивид...
13
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като са пратили пари на близките си, да гласуват близките им!
12
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още по идеално! Да се въведе минимална тарифа - глас! Примерно платил си общо 50 лева данъци и тогава имаш право на 1 глас. Те толкова плащат и от Герб на глас, на местните 60 на втори тур. На президенските - *ур! Платил си 1000 лева данък и имаш 2 висши образования - гласа ти се брои за 25 гласа. Качество и просперитет! Не проф. Вучков и един клошар нощуващ в контейнера за отпадъци - 1:1 глас!
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
идеално, плащам на 2 места данъци в БГ, ще гласувам от 2 места :)абе тия още не са почнали да заседават а мислят небивалици.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Логично, точно, ясно, но......... в държавата на тази територия хубавите неща не са логични точните неща са неудобни за дерибеите, ясните неща смущават спокойствието на властимащите. Извод няма да стане! Жалко!
9
14
 
9
 
! Отговори
Име преди 7 години
Всички които живеят на вън и изпращат ежемесечно хиляди евра на близките си... и тези суми се равняват на сумите за чуждестранни инвестиции в Бг.. дали хората не си плащат данъка многократно? ;)

Спонсорирани публикации