"Без будилник": Мъжки дрехи с перли и аксесоари за... смели дами

В модата няма възраст и ограничения, убедени са Десислава и Маргарита
Обновена: 27 апр 2017 15:46 | 27 апр 2017 15:45, Анисия Иванова
1
"Без будилник": Мъжки дрехи с перли и аксесоари за... смели дами
Снимка: Facebook

В "Без будилник" тази седмица ще ви разкажем за две смели жени, които разчупват стереотипите в облеклото и аксесоарите. Десислава и Маргарита създават уникални, нетрадиционни, изненадващи неща. Освен професионалните контакти двете са и приятелки и ще се представят заедно на предстоящия Базар на изкуствата и творческите занаяти в НДК.

От мъжки панталон да направиш рокля, от мъжко сако - пола, да ги украсиш с пайети, панделки, лека тропоска. Да си обуеш гуменки и да боднеш аксесоар с цвете и плюшена играчка. Нетрадиционните идеи и творчество събират Десислава Мирчева и Маргарита Тодорова.

Творческата история на Деси започва преди 6 години, когато я съкращават от работа. Известно време страда за небето и самолетите, за работата си като стюардеса, но накрая решава да се вземе в ръце. Решава да съчетае полезното с приятното.

"Обичах да шия дрехи за дъщерите си, за мен, за приятели. Шиенето е нещото, което ми доставя страхотно удоволствие, правих си дрехи от саката, от ризите на съпруга ми. Всички ги харесваха. И реших, че това е моята ниша", разказа тя пред Dnes.bg.

На пазара е пълно с дизайнери, правят се много неща, но точно такава идея тя не открива. На Десислава й трябва една нощ, за да си обмисли идеята, на другата сутрин купува една дузина мъжки панталони, няколко костюма, ризи и започва.

Дрехите й не са по шаблон, не прави кройки, всичко е на момента и всяка дреха е сама за себе си. Купува нови мъжки дрехи, някои от тях и с дребни дефекти. Моделите й са различни. Прави всичко – боди, поли, рокли, панталони, дамски сака, елеци, ризи и всичко от мъжки дрехи.

От мъжките панталони обикновено стават рокли, поли, а от мъжките ризи – дамски блузи, панталони, рокли, поли.

"От всяка мъжка дреха може да се ушие дамска – стига да има въображение", убедена е Десислава. От панталоните правя рокли, при които долната част всъщност е коланът на панталона, а отгоре е права, изчистена рокля, но трябва да се вгледаш, за да разбереш, обяснява тя.

А колко време й отнема изработката? Признава, че някои неща се случват бързо – за час-два, за други дрехи, в които има много ръчна работа, й трябват 2-3 дни. "Правила съм серия от дънкови елеци, манта и панталони с много нашити метални копчета и аксесоари. Ръчната работа по нея ми отне 6 часа", разказва дизейнерката.

Освен с копчета и метални аксесоари украсява дрехите си и с ръчна тропоска, дантела – слага ги като закачка, намигване към смелите дами, решили да ги облекат.

За нейна голяма изненада към тях има интерес от различни типажи жени. "Дамите, които харесват дрехите ми, имат най-различни професии – адвокати, детски учителки, преподавателки в университета, а възрастовата граница е от 16 до 60 години", обяснява тя.

Дизайнерката познава 80% от клиентките си, нещата й не се препродават и всеки модел е различен, уникален, направен за точно определен човек.

"Ако някоя от дамите си хареса дреха, която вече е продадена, я правя отново, но добавям различен елемент, да знае, че е специално за нея. Това показва и специалното ми отношение към всяка една от жените", смята Деси.

Дрехите й нямат размери, защото приема размера като дискриминация. Ако я попитат за номер, обяснява какъв тип жена може да се "пъхне" в нея - с какви мерки на ханша, талията, бюста.

За предстоящите абитуриентски балове е подготвила и официални колекция – елеци, сако, блуза с дантели. "Няколко момичета вече си купиха дрехи за изпращането", казва тя и издава, че на предстоящия Базар на изкуствата и творческите занаяти в НДК ще се представи с пет дрехи, изработени специално за изложението.

Но дрехата трябва да има и аксесоар. От 15 години Маргарита прави нетрадиционни бижута. Прави ги с много желание и любов. Вдъхновява се от всичко – пейзажи, цветове, изгряващо слънце. Харесва й да смесва различни материали, да влага различни предмети в тях. В новата си колекция съчетава дантела, плюшени мечета и дребни пластмасови играчки.

"Откакто се помня съм наблюдател на цветове, хора, пейзажи, култури и ми хареса събирането на съкровища. Харесва ми да смесвам различни текстури и материали и да ги карам да работят заедно. Целта ми е да създавам новаторски и забавни бижута за дрехи, обувки, шапки, чанти и глава", обяснява тя.

Едно и също нейно бижу може да се ползва както за косата, така и за обувките, всеки ден да е на различно място.

"Това са бижута за малко по-смели жени. Три абитуриентки също се довериха на тях. Едната отиде с гуменки, другата с кецове и бална рокля. Кецовете бяха направени в стилистиката на тоалета", разказва Маргарита.

Случва се аксесоар, който си мисля, че ще го хареса дете, го взема жена на 40 години, което още веднъж ме убеждава, че в модата няма възраст, допълва тя.

Бижутата на Маргарита също не се повтарят, всяко е само за себе си. Но си има запазен знак във всички тях – розата. "Обичам всички неща, които правя и искам да радвам", признава Маргарита.

Маргарита и Десислава освен близки професионални взаимоотношения са и приятелки. В събота и неделя те ще се представят заедно на модното ревю, което е всъщност изненадата на изложението в НДК.

"За тоалетите на Десислава, която краде от мъжкия гардероб, украсих мъжки вратовръзки с перли, камъни, пера за смелите дами. Получи се съвсем различна визия", добавя Маргарита.

А идеята на предстоящия базар е да се покажат идеите, усилията, творчеството на българските дизайнери, моделиери, сладкари. Да се покаже българската алтернатива на масовите, евтини и често с ниско качество стоки от други държави, допълва организаторът на изложението Вера Костова.

На базара ще има още изненади - български шевици върху тениски, жив шоколад от био продукти без захар, български храни, рисувани чаши...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Псевдонима мерки, прахоснички...

Спонсорирани публикации