"Без будилник": Мадрид – градът, който никога не спи

Мястото, където традиция и модерност са си направили среща
Обновена: 18 май 2017 15:01 | 11 май 2017 17:30, Камелия Цветанова
11

Снимка:Dnes.bg

Времето се стопли, градусите се качиха, дъждовете си отиват и дойде време за пролетните отпуски. А преди да планираме лятната почивка на море, може да погледнем и към други дестинации, доста примамващи през май. И така - днес в "Без будилник" отиваме в столицата на Испания – Мадрид.

Hola! Que tal? Добре дошли в Мадрид! - микс от традиция и модерност. Казват, че това е градът, който никога не спи, атмосферата е купонджийска, партитата започват веднага след вечеря, а за испанците това означава около 22 ч., и истински се развихрят около 1 - 2 часа. През деня също няма как да ви е скучно, защото интересните места дебнат зад всеки ъгъл.

В Мадрид живеят около 4 милиона души. Непознатите бързо се сприятеляват, местните никога не отказват помощ на туристите, но пък за сметка на това не признават друг език освен родния си.

От невзрачна селска общност Мадрид е избран да се превърне в столица на Испания чак през втората половина на XVI век. И заради това няма много исторически сгради от Средновековието, но пък неслучайно градът е сред топ дестинациите за туристите, защото притежава някои от най-интересните музеи в света, най-интензивния нощен живот в Европа и наистина многолики квартали.

Трите главни художествени галерии са на близко разстояние една от друга и заедно представляват прекрасна изложба на историята на западното изкуство. Всеки един от тях е толкова голям, че ако решите да им отделите само ден или два, може да се окаже, че сте си купили билет към изтощението.

Прадо е най-известният от трите музея в Мадрид. Откакто е отворена преди двеста години, колекцията на галерията постоянно расте. И все пак най-добре познатите шедьоври са били там още при създаването й -  Гоя и Веласкес, Тициан, Рубен и Бош.

Срещу Прадо се намира музей Тисен - Борнемира, в който силно представени са импресионизъм, руски конструктивизъм, поп изкуство.

Третият голям музей Рейна София е поместен в огромна бивша болница. Сградата е от средата на XVIII в., а наскоро са добавени външни асансьори от прозрачно стъкло и стомана. Колекцията се състои главно от испански платна от XX в., като най-известната от тях е "Герника" на Пабло Пикасо.

Когато се пренаситите от изкуство, може да се разходите по улиците, да пиете сангрия в някой от многобройните барове в центъра на града или пък да посетите Кралската ботаническа градина, която се намира точно срещу Прадо.

Тя е изключително стара, според нашите стандарти просто антикварна. Градината е била създадена през 1755 година по заповед на крал Фердинанд VI. Била е замислена като място, в което ще бъдат изложени на всеобщо внимание екзотични растения, доставени от цял свят от непобедимите тогава испански флотилии.

Тукашните градинари, освен всичко друго, изпълнявали и научно-изследователска работа, класифицирали нови видове. Специално за попълване на колекцията им от растения се организирали научни експедиции към далечни краища. Чисто научните интереси на ботаниците били изящно допълнени от работата на ландшафтните дизайнери, както ги наричаме днес, и през 1942 година Кралската ботаническа градина е обявена за "Градина на изкуството".

Колкото и много хора да живеят в Мадрид, в крайна сметка централните райони не са толкова големи, колкото изглеждат на пръв поглед.

Точно по средата на града е Пуерта дел Сол, пътнически ориентир, който е и "нулевият километър". Оттук се измерват всички дистанции, оттук започва и номерацията на всички сгради.

Западно и южно оттам са най-старите квартали на града – Лос Аустриас, където са Кралският дворец и историческия площад Пласа де Сибелес. Това е един от най-оживените райони на града, с безброй ресторанти и барове.

Кралският дворец в Мадрид е без съмнение един от най-внушителни замъци в Европа - фонтани, езера, прекрасни паркове, зелени и цветни лехи и статуи на крале, подредени с изключителна симетрия.

Разположен е на мястото на крепост от Х век. Замъкът е заобиколен от градините на Кампо дел Моро, от площад Плаза де Ориенте и Кралския театър.

Дори да се смята за официалната резиденция на краля на Испания в Мадрид, той обитава по-малък дворец в предградията на града. Въпреки това дворецът се използва за държавни церемонии. В него има общо 2800 стаи и зали, а 50 от тях могат да бъдат посетени.

Кралският дворец в Мадрид е украсен с творбите на известни художници като Веласкес, Караваджо, Гоя.

В него също така е разположен и Кралският музей на армията, където могат да бъдат разгледани няколко красиви колекции от бойни принадлежности и оръжия. В Паласио Реал се намира и единственият завършен струнен квинтет Страдивариус.

В градините около замъка пък се разхождат пауни, които са свикнали с туристите. Но за да видите един наистина грандиозен ритуал, опитайте се да сте на площада на замъка по обяд в първата сряда на всеки месец, с изключение на януари, август и септември.

Тогава се сменя караулът, а тържественият парад с участието на 300 пешеходни гвардейци, 100 конници и военен оркестър, продължава цял час.

Срещу Паласио Реал се намира катедралата Алмудена. Когато вместо Толедо, Мадрид става столица на Испания, се оказва, че в града няма катедрала. Тогава през 1561 г. е решено да бъде построена катедралата "Алмудена", но строежът й реално започва през 1879 г. и продължава близо 100 години. Днес тя е най-голямата катедрала в Мадрид.

Близо до главния й вход има статуя на папа Йоан Павел II, който през 1993 г. я е осветил и така тя става първата испанска катедрала, осветена от папа.

На картичките от Мадрид обаче най-често ще видите Централния площад Плаза Майор. Той има правоъгълна форма, заобиколен от жилищни сгради, чиито 237 балкона гледат към самия площад.

И макар сега да изглежда като най-обикновен площад, обграден от четири страни, в миналото е бил място за борба с бикове и публични екзекуции. Тук с живота си са се простили не един и двама обявени от Инквизицията за магьосници, вещици, еретици и всякакви други, които са се отклонявали от праведния, според католиците, живот.

Няма как да пропуснете да посетите и площад Испания, който се намира в края на една от най-оживените улици в гада – Гран Виа. Площадът е заобиколен от два от най-величествените небостъргачи – Торе де Мадрид и Едифисо Еспаня, която е по-елегантната от двете постройки и е на 25 етажа. Най-известната забележителност на площада е паметника на автора на "Дон Кихот" Мигел де Сервантес. На преден план са неговите герои - Дон Кихот и Санчо Панса.

Най-красивият от всички площади в Мадрид обаче е Плаза де Сибилес, заобиколен от множество величествени сгради. В центъра му се намира известният фонтан – Фуента де ла Сибелес, кръстен на римската богиня Сибеле. Когато футболният клуб на Реал Мадрид спечели купата, феновете се събират около фонтана, за да празнуват.

След площадите идва ред и на парковете. Паркът Буен Ретиро или просто Ел Ретиро е най-големият в града и се намира в края на центъра на Мадрид. Той е изключителен, пълен с красиви скулптури и паметници.

В Парк де ла Монтаня пък се намира един от най-изненадващите монументи на Мадрид - Храмът на Дебод, който е подарък от Египет.

Близо до парадната улица Гран Виа са кварталите Маласаня и Чуека. Те са най-модерната част от Мадрид – център на клубове, ресторанти и модни магазини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До cyпeр1,.че аз живях там, "Пуeрта дел Сoл" разбиха от ремонти но направиха метро станция на 3 етажа под земята, подземната станция е огромна с ескалатори под земята 3 етажа като МОЛАма нито съм чул нито съм видял роби. Тия глуп0сти явно ги четеш в някой учебник на БКП в землянката която не си излизал от времето на Червената Армия...Там дето съм живял ти не можеш да стъпиш, камо ли да дойдеш тук където живея в момента. По3драви от слънчево Сиднй.Aвстралия!
2
2
 
6
 
! Отговори
емиграция преди 6 години
Браво и на болшевиките. Излъгаха милиони, че ще построят светло бъдеще.Иначе отличен за авторът. Доста изчерпателна информация. Остава некои да посетят Мадрид.
1
12
 
18
 
! Отговори
супер преди 6 години
Браво на испанците с кражби и поробване на хора каква хубава държава са си направили.

Спонсорирани публикации