Рекорд: Картина на US художник продадена за $110, 5 млн.

Баския е сред култовите имена в съвременното изкуство
19 май 2017 07:50, Елка Василева
52
Рекорд: Картина на US художник продадена за $110, 5 млн.
Снимка: БТА

Картина на американския художник Жан-Мишел Баския беше продадена вчера на търг в Ню Йорк за рекордните 110,5 милиона долара, съобщи Франс прес.

Голямото платно /1,83 м на 1,73 м/, без заглавие, представляващо черна глава на син фон, се сдоби с новия си собственик само 10 минути след началото на наддаването в аукционната къща Сотбис.

Предишният рекорд датираше от май 2017 година. Друга картина без заглавие и с огромни размери /2,38 м на 5 м/ беше продадена за 57,2 милиона долара на търг, организиран от Кристис.

Вчерашната продажба е ново доказателство, че близо 30 години след смъртта си - на 27-годишна възраст в резултат на свръхдоза, Баския продължава да е едно от култовите имена в съвременното изкуство, отбелязва АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много разбирачи!На мен пък ми харесваКво прайм сега?
33
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Цялата извратеност на модерността показана в една противна мацаница.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Волен Сидеров пред Американското посолство !
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз съм дребен търговец купувам картини и след това се стремя да е продам на минимална печалба като видях тази картина ако не знаех кои е автора и ако ми я предложат да я купя наи много бих я купил за 50 лева със дълбоки съмнения дали мога да я продам за 60 лева
30
3
 
6
 
! Отговори
Oптимист преди 6 години
Баския е голям и дори в момента съм с тениска, на която е щампована негова картина. Признат приживе! А това дали във форума някой знае за него няма никакво значение.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 40: Септември1 Нощта ражда из мъртва утроба вековната злоба на роба: своя пурпурен гняв - величав. Гео Милев
28
3
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Това е творение на един луд, нарочено за изкуство... А, други правят от това милиони след неговата нелепа, и ненавременна смърт. Човекът е имал отчаяна нужда от психиатрична помощ, но уви! Не я е получил! Бил искал картините му да приличат на рисувани от дете, е справил се е, но като дете с отклонения!
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ima ли специалист да обясни какво е това?
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Картината е СТРАХотна - Цената ПАЗАРна !
25
0
 
1
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Блек Сабат* :)))
24
2
 
5
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Почитетел съм на Дийп Пърпъл, Рейнбоу, Уайт Снейк, Блей Сабат... Но този череп е скапан :)) Просто скапан.
23
2
 
7
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Интересно ми е този художник, дали е могъл всъщност да рисува нещо нормално, красиво... Или го е намирал за прекалено сложно и се е отдал на импресионизма? Напоследък стават все по-голяма рядкост картини, пресъздаващи живота, природата, заобикалящият ни свят, които да радват и окото, и душата... Това изкуство, дето го е творил Баския, е направо гениално от гледна точка на това, да се чудиш и цял живот да не ти стигне да разбереш за какво ги е мацал тези неща...
22
1
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Има една книга на Б.Райнов-,,Против изкуството на империализма " от 50те години. Това са ,,разбирачите". По-късно Райнов стана един от най -големите ценители на Гоген,Реноар,Ван Гог,въобще импресионистите ,Пикасо и Шагал,Климт и Мунк. Тези които се превъзнасят от Бетовен и Вивалди или Гершуин ,са за.***. бе.няци в очите на любителите на Преслава,Азис,Глория......цикория,магнолия и т.н. O sancta simplicitas !!!
21
0
 
7
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Наркотичен делириум, изобразен върху платно! Автопортрет! Изкуство си е да, да починеш от свръх доза на 27 години, наистина си е изкуство!
20
0
 
4
 
! Отговори
**** преди 6 години
Ами,че то тези драсканици и децата ги правят,че дори и по добре,ама нали това е изкуство,ще каже някой,и не всекий го разбира,разбират го хората с многото пари,като по този начин ги изпират.
19
0
 
6
 
! Отговори
сс преди 6 години
добра печалба, дал е 30 лева за бойчки и платно
18
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички плюещи явно са любители на индийските сериали,или соц. реализма.Там всичко си е както трябва- лесно разбираемо. Ван Гог ,Гоген, Дега, наивистите -ряпа да ядат.Ех,мушмороци бледи!!!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На каква ли дрога е бил докато я е рисувал? И 110 млн. за това ? Слонът в зоологическата, ако му дам една четка по-добре ще се справи. *** по Света колкото искаш.
16
0
 
9
 
! Отговори
д-р Исня преди 6 години
Бизнесът има нужда от такива мацаници. Лесно е да намериш някой шизофренясал наркоман, мислещ се за Пикасо и да изпереш едни 100 милиона сива пара. Мръсните пари правят некадърници "гуеми художници" не скопеният им талант да драскат безмислици!
15
15
 
4
 
! Отговори
До разбирачите преди 6 години
10 те най скъпи картини на света са на абстракционисти и импресионисти. Просто това е един друг свят,за други хора. Деца с разбиранията на Добри Терпешев,просто не трябва да коментират.Ама вие вие разбирате абсолютно всичко -от космическа индустрия до селско стопанство и от изкуство до енология

Спонсорирани публикации