Ретрото Dnes: На море с Тони Дачева, Руси Русев, Орхан Мурад...

А какво време беше... носталгично към ретро чалгата
29 юли 2017 16:29,
11
Ретрото Dnes: На море с Тони Дачева, Руси Русев, Орхан Мурад...
Колаж: Dnes.bg

Напоследък стана модерно да се сещаме едно време какво сме имали. То не бяха кренвирши, бири, сладки.

Ние в Dnes.bg също погледнахме с носталгия назад, но не към удоволствията за тялото, а към тези за душата. Така де, може след 5-10 години вече да не помним онази експлозивна диария, която ни хвана неподготвени в Синеморец, но всички ще помним, че Despacito беше хитът на лято 2017-а.

Та, погледнахме назад към 90-е, за да си припомним най-великите ретро фолк песни. Защото колкото и да е всеобхватен научния труд на който и да е историк, никой не е могъл да обхване темите на прехода по-успешно от ретро чалгата. Затова нека си припомним как изглеждаше лятото и отпуската през 90-е с най-епичните песни по темата.

1. Порочност и фаталност в "На бургаската гара" на Руси Русев

Какво по-морско от Бургас? В "На бургаската гара" обаче фокусът не е вече споменатият отпускарски сезон или поне връзката е опосредствена.

Лирическият герой е напълно наясно със себе си и това, което има. Наясно е и с фаталността на жената. Знае цената си, знае и какво да очаква от нея. "Ша та чакам, няма да та чакам. Ако кажеш, че съм лош, ще те чакам цяла нощ", заканва се той.

Ситуацията достига своята кулминация. "Ах, Боже, Боже, защо не може да си караме колите и да качваме жените", пита се неутешимо Азът. "Бум! Шака-лака бум", възкликва лирическият герой в прилив на емоционалност. Но да си припомним и да оставим Руси Русев да пее:

2. Безметежност и несигурност в "Каравана "Чайка" на Тони Дачева и Оркестър "Кристал"

Ако има нещо сигурно за летуването през 90-е, то това е, че ще бъде някъде по Черно море. Ако има нещо несигурно през 90-е като цяло, то това е курсът на долара. В "Каравана "Чайка" двете теми се срещат, за да сблъскат две реалности. Първата е тази на простото летуване и сигурността. "Кристал свири чак до зори, а морето люшка сините вълни". Слушателят остава с впечатление за самодостатъчност на ситуацията. Това чувство се подхранва още повече от фокуса върху един музикален инструмент, на който може да се изсвирят общо взето всички ретро фолк хитове - синтезаторът.

Другата реалност е онази политическа и социална криза, която въпреки характера си, остава далеч от плажа. "Стягайте багажа за Черно море, хич да не ви пука, че доларът расте". Проблемите остават зад гърба, а морето е пристан на емоционална сигурност.

"Хайде да се веселим на Черно море, че животът кратък е, бързо тече", обобщава Дачева.


3. Безгрижната лекота на лятото в "На море" на Орхан Мурад

В "На море" драми няма - формулата на успешното лято е ясна. "Пилеем парите и ни е гот, веднъж ни е даден този живот", а дали ще е Приморско, Бургас, Варна, Албена или Балчик - няма значение, "всичко е супер и всичко е шик". Същевременно трябва да си дадем сметка, че още през 1998 г. Орхан Мурад усеща, че латино ритъмът е в основата на хитовото лятно звучене. 9 години преди Despacito.

В песента няма и следа от любовни терзания. Няма излишна възхита, няма излишни желания. Жената е толкова достъпна, колкото и всичките кръчми, които "бачкат за нас". "Нашенка или пък чужденка, имаш ли пачка, с тебе е тя". И още:

4. Българската заедност в "Ласмаги-джасмаги" на Теди и формация Зорница

В "Ласмаги-джасмаги" ставаме свидетели на един особен тип заедност, синергия и колективност. Както в клипа, така и в текста на песента. В клипа виждаме хем гайда на морски пейзаж, хем слушаме за благосъстоянието на софиянци. Кадрите се редуват с такива от планински събор, а носиите са от различни краища на страната.

Песента се отличава със сравнително дълга продължителност (5 мин. и 10 сек.), а музиката е плътна и богата.

Социалната тема отново присъства, но този път от песента струи оптимизъм. "Българинът вече парата смени, с нули и без нули, пак ще върти". Добрите времена са тук, винаги са били и ще бъдат.


В песента ставаме свидетели на пълна цикличност. Лирическите герои знаят, че "там край вълните се правят парите". Затова отиват и на море. Но те не се занимават с какво и да е, те работят на компютър, облечени в риза и вратовръзка.

5. Цикличността в "Боц маане" на Братя Кулинови
Визуализацията на лирическия Аз показва полигамния характер на мъжа. Той хем носи халка, хем възпява гаджетата по монокини.

Цикълът завършва в механата. "Калкан и скариди, паламуд и миди - там в механата се троши парата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Петър Димитров преди 6 години
Към авторката:Кой ти беше учителят по литература в началното училище?Не са те научили как се прави анализ по текстове на песни. :)Ама си напипала тема - изкара и тази седмица хонорара. Иначе "темата" няма да я коментирам, както и кастрираната ви медия.Хайде сега, изтривайте ми коментара ;)
6
1
 
0
 
! Отговори
милиардер преди 6 години
Една свещ от 40
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Деспасито никва революция не е направил с тоя мазен и противен латино-кючек.Нашите брачеди от Лом до Столипиново и на юг от Босфора мнооого отдавна са изобретили гюбеците като музикален жанр.Тия деспаситовци има още много тонове железо да берат, докато стигнат до нивото 6 без 10
4
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е истинската чалга.За сажаление днешната чалга е пълна скръб.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герап у.Големо парче.Текстовете са едно към едно с действителноста в момента.Далавери,парички ,яхти.За кокошка няма прошка .За милиони няма закони.Изобщо който не скача е червен.
2
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2 Деспасито направи музикалнa революция.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това не посещавам българското море! Неоправдана скъпотия, простотия и мръсотия! Да са живи и здрави летуващите!

Спонсорирани публикации