У-лицата: Да живееш в кутия - недоносените бебета

Човек се развива по-добре, когато е гушкан, когато му пеят и усеща любовта
Обновена: 11 авг 2017 07:48 | 10 авг 2017 17:20, Петя Славова
1
У-лицата: Да живееш в кутия - недоносените бебета
Снимка: "Нашите недоносени бебета"

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политици и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Живот в кутия
Да живееш в кутия едва ли е нещото, което искаш от живота, но именно така виждат за първи път света недоносените бебета.

Едно от най-неблагоприятните за развитието им разбирания е, че те не трябва да се пипат от майките, защото това може да е опасно за тях, споделя доктор Бояна Петкова, от Фондация "Нашите недоносени деца“. Именно за да осъвременят тази архаична практика, от фондацията са се захванали с благородната идея да създадат три семейни стаи за недоносените бебета и техните семейства.

Подобно пространство дава шанс на майките да участват в грижите за техните малки, които се намират в подобно крехко състояние.

Такива стаи помагат и да се преустановят моделите, според които недоносените бебета трябва да се отглеждат единствено от специалисти, защото само те знаят какво е добро за тях.

"Естествено, че специалистите знаят” – обяснява и Бояна Петкова, но също така тя е убедена, че подобно отделяне от близките влияе зле на бебетата. "Има наука, която показва, че бебетата се справят по-добре, когато имат контакт с родителите. Така те се отглеждат в по-благоприятна среда.“

По думите й има деца, които са с дълготрайни увреждания - от една страна, свързвани с факта, че са много недоносени, но също са свързани и с много дългия период на раздяла в отделението.

"Те са се развивали в пластмасова кутия и всяко докосване за тях е значело болка, тъй като нямат емоционален контакт с майка си.” Такива бебета може да имат проблеми с паметта, с концентрацията, да са с дислексия или други особености. Лекарката е убедена, че тяхното състояние може да бъде подобрено, ако родителите са въвлечени в грижите. "Естествено, че човек се развива по-добре, когато е гушкан, когато му пеят и усеща любовта, отколкото ако лежи в пластмасова кутия.“, обяснява още тя.

Семейни стаи

Подобни семейни стаи вече има в Майчин дом в София, както и в Университетската болница по педиатрия. Там ситуацията е особена, защото няма родилно и бебета от Шейново, Първа АГ болница "Света София" (бивша Тина Киркова) или от околностите на София отиват там. Води се стая за кърмене. Има още  една подобна стая във Велико Търново, а с участието на фондацията се прави и такава в Пловдив.

Идеята е такива стаи да се създадат още в Сливен, Русе и Плевен, където има кенгуру-грижа от около 15 години. Именно там по време на Световния ден на кенгуру-грижата много топло реагират лекарите и продължават тази добра практика да допускат родителите да  гушкат новородените, специално тези, които вече са по-закрепени.
Идеята на семейните стаи е да има обособено пространство, ако майката може да е с бебето да го погушка, да се опита да го кърми или храни. Също така да се използва и за деца, които  скоро ще бъдат изписани.

Много често, ако бебето е недоносено, стои по-дълго време в неонатологията. "Понякога това са седмици, но може и да са 2-3 месеца, а майките си отиват вкъщи и идват на свиждания, разяснява д-р Петкова - Но при изписване на бебето родителите не го познават, не знаят как да се грижат за него.“

Според нея е добре да има преход от болницата към дома, където майката да получи подкрепа, да й покажат как се правят някои неща, като например как да реагира в различни ситуации. Да се научи да храни детето си и да усети какви са му потребностите.

"Много често ни се обаждат майки, които ни казват, че са ги изписали, но бебето нищо не яде. Те се чудят какво да правят и много често ги приемат обратно в болниците. Много по-добре е просто тези родители да бъдат обучени да се справят с  такива ситуации, а това става като се интегрират в грижата още от самото начало.

На Запад това се казва семейно-ориентирана грижа и родителите участват постоянно в процеса. Те хранят детето, къпят го. Тук сме твърде далече от такова отношение, но такива стаи са първата крачка в тази посока“, категорична е Бояна Петкова.

Средства за създаването им се набират през  платформата за онлайн дарения на фондация bcause, както и директно на страницата на фондацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации