Заместете аспирина с лайка

Чаят съдържа много антиоксиданти
25 ное 2017 12:15, Eкип на Puls.bg
5
Заместете аспирина с лайка
Reuters

Лайката е сред най-широкоспектърните билки, които човечеството ползва още от древността. Тя носи редица здравни ползи, но сред най-добре проучените са противовъзпалителното и болкоуспокояващото й действие. В този аспект тя може да се прилага и външно при компреси, настойки или инхалации, и вътрешно във вид на тинктура, отвара или запарка. 

Способността на лайката да повлиява възпалителните процеси и да намалява болковия синдром се обуславя от високото съдържание в нея на 3 типа биоактивни вещества:
  • Антиоксиданти;
  • Терпени;
  • Флавоноиди. 
Най-високо съдържание на тези вещества се отчита в цветовете на лайката, поради което те будят най-сериозен фармакологичен интерес.
 
Най-мощните антиоксиданти в състава на лайката са производни на специфичните биоактивни съединения ацетилен ихамазулен. При стандартни условия това са нестабилни молекули, които бързо се деактивират. Най-стабилна структура имат те алкохолните тинктури и етеричните масла от лайка. Затова тези продукти се ползват като мощни средства за неутрализиране на свободните радикали в организма. Това им действие помага както за редуциране на оксидативния стрес, така и за намаляване на възпалението в различни зони на тялото.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос - кое от изброените вещества е антиагрегант и може да предпази от инфаркт или инсулт?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че запоявам с колофон, че с лайка въобще не знам някой да е пробвал.
3
1
 
7
 
! Отговори
ha ha ha преди 6 години
Че то къде има лайка вече - преди години растеше навсякъде, а сега - изчезна по селата, поляните и дворовете. Няма я.Освен по магазините и може би в някои планини.Но не е така масово разпространена.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Да се знаеа и за тези,които имат гастрит или язва
1
4
 
10
 
! Отговори
Да се знае преди 6 години
Аспиринът, който така свободно рекламират, като предпазно лекарство с/у инфаркт е УБИЕЦ ЗА ОЧИТЕ, ако се приема всеки ден!

Спонсорирани публикации