Учени: Не хранете домашните любимци със сурово месо

Това може да е пагубно за тяхното здраве
13 яну 2018 18:06, Елка Василева
31
Учени: Не хранете домашните любимци със сурово месо
Снимка: архив, Reuters

Холандски учени от университета в Утрехт съветват собствениците на кучета и котки да не ги хранят със сурово месо, тъй като тази диета е вредна за домашните любимци, пише в. "Метро".

Мнозина считат, че е добра идея да се дават на четириногите сурови пържоли и кайма, тъй като в природата месоядните животни не консумират термично обработена храна.

Но по мнението на специалистите суровоядството може да се отрази пагубно върху здравето на четириноги питомци. От суровата храна няма никаква полза за тях, докато доказани вследствие на консумацията й са проблемите със зъбите и венците, с растежа и недостига на някои хранителни вещества. Отделно този начин на хранене излага домашните любимци на риск от инфекции.

Учените са анализирали 35 продукта със сурово месо от осем различни марки, пуснати в продажба в Холандия. От тях са си купували около 50 процента от собствениците на кучета. В 23 процента от проверените артикули били открити Е-coli бактерии, а 80 процента съдържали резистентни на антибиотици E-coli. Четири от продуктите били заразени с паразита Sarcocystis cruzi, а други четири - със Sarcocystis tenella. В два от хранителните артикули е открит паразитът Toxoplasma gondii.

Дори и когато суровите месни продукти се продават замразени, това може да убие само паразитите, но не и бактериите, отбелязват специалистите. /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Минаваща преди 4 години
Интересно...аз живея в Холандия откакто се помня и точно тук храненето със сурово месо (което включва и кокали и органи, между другото) е много разпространено. От десетки години хората го практикуват и има множество магазини специално за сурова диета и всевъзможни разновидности. От хранителните магазини няма достатъчно разнообразие, което е нужно от подобен вид хранене, но и оттам се купува, просто не е достатъчно. Тази статия е пълна глупост. Напротив храненето според вида е здравословно за тях
26
2
 
2
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Това е спорно и има, естествено, различни мнения по въпроса. Странното е,че в страна като Холандия по магазините продават заразено месо и това на никой там не му прави впечатление.
25
3
 
1
 
! Отговори
Ян Хус преди 6 години
Тука става дума само за ,,Купешко'' месо,не за дивечово.С месото от магазините ни,месоядните ни любимци се разболяват от злокачествени и неличими заболявания. И затова ,когато копувате месо от магазина за ,,Любимецът'' в къщи,добавете задължително и витамини,дори и да ви излезе по скъпо.
24
3
 
2
 
! Отговори
ТЪПО преди 6 години
Наблюдавам *новините* на Г-жа Василева и винаги са свързани с Дойче Веле и с Глупости на Търкалета . Та кой си храни домашните Любимци с Любимци . Всички приели в дома си животни като Кучета и Котки , рибки и много други Интегрирани в Града животни , ги хранят с това което ядем и ние Хората - обработени храни .Така написано от *журналистката* означава че отглеждаме Канибали .Тази няма ли най-после да я Уволните ?
23
11
 
3
 
! Отговори
Кико преди 6 години
Гледам цял живот кучета. В момента имам трето, а скоро жена ми доведе и коте. Храня ги само със суха храна най-висок клас и са здрави. За мен това е добро решение, защото е лесно, чисто и не те ангажира особено. Всички коментари дотук по темата са безмислени, понеже са писани от глупави хора. Или пишете по темата (все пак щом има такава тема някой го вълнува), или подминавайте ограничени хора. И ние имаме деца (две), но темата за тяхното хранене и нашето е друга...
22
1
 
6
 
! Отговори
некой преди 6 години
До Анонимен 18 - ние 'българите' може би изчезваме - ти вече си изчезнал!PS. хапни една кучешка консерва да ти стане добре.
21
10
 
5
 
! Отговори
Със сурово месо преди 6 години
кучетата ще нападат хора!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът е да не освирепяват.Иначе, едно е купено месо от магазина и обработено, а друго когато лъвът си хване жертвата и си я яде. Може и да страда от венци, ама не се оплаква.Има разни природолюбители, упоят някой лъв,/е така като го гледат усещат, че има зъбен проблем/ оправят му зъбЪ и пак си продължава.
19
8
 
10
 
! Отговори
казах преди 6 години
тия учени са с купени дипломи и титли.
18
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментарите пак пълна балканска трагедия. Нищо чудно че изчезвате с бързи темпове българите, за нищо не ставате.
17
3
 
7
 
! Отговори
Направете преди 6 години
кучето си веган! Веднага!
16
6
 
14
 
! Отговори
nekoj преди 6 години
няколко милиона години 'еволюция' и нагаждане към околната среда са нищо в сравнение с измислените преди 50- 70 години консерви за 'домашни любимци'!!!В консервите е истината - за 50 години 'изтриха' милиони години еволюция...
15
4
 
30
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Холандските учЕни установили, че в суровата храна недостигали вещества. A как се появяват тези вещества в сварената храна?
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учените доказаха че пишман-журналята могат да убедят плоскомозъчните си читатели във всякакви диветини, стига статията им да започва с фразата "учените доказаха"
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Света не се върти около жалкото ви съществуване, сещаш са."Всъщност светът се върти и без жалкото съществуване на западната цивилизация. И ще продължи да се върти дълго след измирането й.
12
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия "специалисти" да се застрелят и да се самопогребат!!!
11
3
 
28
 
! Отговори
Ангелина преди 6 години
И кои са тези "холандски учени "? От кой университет? В коя област на науката работят? В коя лаборатория направиха пробите? Леле, омръзна ми от *** статии без съдържание !
10
4
 
24
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Както си му е реда, в духа на абсолютно всички публикации на Елкa, написаното е 100% невярно и пропаганда. Домашните любимци развиват тумори и умират много по-млади от нормалната им продължителност на живота, когато се хранят с гранулирана храна, която е продукт за капитализация и печалби *** душата тази индустрия, стимулираща и спонсорираща публикации като настоящата.
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Седнал *** да ги мисли Холандците с какво ще си хранят кучетата... ох...
8
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея учени да вземат да учат още малко ли

Спонсорирани публикации