Мозъците на родители и деца "взаимодействат" при игра

Действията на кърмачето резонират в мозъчната активност на майката
Обновена: 14 дек 2018 13:54 | 14 дек 2018 13:53,
2
Мозъците на родители и деца "взаимодействат" при игра
pixabay

Когато кърмачетата си играят с предмети, ранните им опити да обърнат внимание на нещата около тях се съпровождат от изблици на високочестотна активност в мозъка им. Но какво става, когато родителите играят заедно с тях?

Ново изследване, публикувано в списание PLOS Biology, от д-р Сам Уас от Университета в Източен Лондон в сътрудничество с д-р Виктория Леонг и колеги, показва как, когато възрастните са ангажирани в съвместна игра заедно с детето си, собствените им мозъци показват подобни признаци на високочестотна дейност, пише Medicalxpress. Интересното е, че тези изблици на активност са свързани с моделите на вниманието на бебето, а не с техните собствени.

По тази причина авторите на изследването едновременно записват данни от електроенцефалография (EEG) на 12-месечни бебета и техните майки, когато играят заедно с играчки.

"Чрез записване на активността на мозъка на бебето и в този на майката по едно и също време, успяхме да видим как промените в мозъчната им активност се отразяват една на друга, докато те играят заедно", казва д-р Вас, водещ автор на изследването.

"Когато възрастен играе заедно с дете, това дава увереност на детето да поеме нещата в свои ръце", продължи той. Децата в действителност са много по-уверени в извършването на действие, което им е непознато, когато има възрастни наоколо.

"Досега не сме знаели защо това е така. Нашите открития показват, че когато бебето обръща внимание на дадено нещо, мозъкът на родителя проследява и реагира на поведението на детето - сякаш действията на кърмачето резонират в мозъчната активност на майката. Също така открихме, че когато родителя е по-отзивчив към детето, детето поддържа вниманието си към играта или дейността, която извършва за по-дълго време".

Д-р Леонг, старши автор на изследването, казва: "Нашият проект пита повече въпроси, отколкото дава отговори. Не знаем например дали някои родители реагират по-отзивчиво на децата си от други - и ако е така, защо", уточнява той. По думите му откритията са вълнуващи, но има много повече да се разследва как точно този тип нервна реакция на родителите може да помогне на малките деца да се научат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво означава "кутия за хоума"?

Спонсорирани публикации