Радев поиска е-гласуване, за да няма манипулиран вот

Президентът ще започне обсъждане как да се въведе след евровота
35

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев заяви, че след евровота ще инициира обсъждане да се въведе електронно дистанционно гласуване. Държавният глава се среща днес с ръководството на ЦИК.

"Искам да чуя вашите виждания за намаляване на броя на недействителните бюлетини, които са проблем за българските избори, за намаляване на възможностите за манипулиране на резултатите", коментира Радев пред представителите на комисията. Според него много важен етап е въвеждането на машинното гласуване в обема, указан в новия Изборен кодекс.

Президентът посочи, че знае, че това затруднява ЦИК, но законът трябва да се спази.

"Трябва да има 3000 машини. Искам да чуя вашите виждания за критериите, по които тези машини ще се разпределят в секционните избирателни комисии, както и вашите виждания за защитата на машинното гласуване – софтуерна, физическа и хардуерна. Много е важно да не се допусне компрометиране на машинния вот", изтъкна той.

"След тези избори за Европарламент смятам да ви поканя отново заедно с представители на Агенцията за електронно управление, за да видим следващата стъпка за разработването на карта за експериментално въвеждане и приемане на електронно дистанционно гласуване, което чакат милиони българи не само зад граница, но и в България“, заяви Радев, цитиран от "Фокус".

По думите му провеждането на свободни, честни, прозрачни избори е едно от най-големите завоевания на демокрацията и трябва да се отстоява.

Президентът посочи, че времето до евровота е малко, но приемствеността е ключов фактор за успешната работа на Комисията и затова е поканил и предишния й председател Ивилина Алексиева.

Новият председател на ЦИК Стефка Стоева увери ,че дейността на комисията ще бъде насочена в защита на интересите на гражданите за честни, справедливи и вярно отразени гласове на избирателите. По-късно днес предстои и първото заседание на новата ЦИК, на което ще бъде приета хронограмата за дейността й .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 5 години
Ако се получи проблем с машините ,кой ще е виновен ?Радев или ГЕРБ ?ПРедставям си какви ще ги бълват ,*** ...
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Radev vi manipulirva non stop.... s manipulacii i deklaracii si go izbrahte...a toj e razsipnik i prahosnik na bg armeisküite miliardi levove....zaradi nego i generalite vi ot armeiski teater zaedno s falshivite vi juyrnalisti, arhitekti, sadii i finansisti bulgaria falira.... i vie ste s nai-niskite europeiski zaplati ostanali visokoobrazonani bulgari v demokratichna republika bulgaria...s manipulacii vi probutvat bankokradeca sergei stanishev s niakakva si falshiva diploma v ep i pes...
22
3
 
4
 
! Отговори
Смешен преди 5 години
Пенсионираният военен Радев започна да разбира и от IT технологии ......
21
3
 
3
 
! Отговори
Квази президент преди 5 години
Пак нещо мрънка и декларира квази президента Радев, може би това са мисли от новия стратегически съвет - личи си по голямата им сложност идълбочина :))
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не слуша Радев,той е политически труп.
19
3
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Кога ще поиска е-апартаменти за депутатите, политици, спортни министри, културтрегери?
18
5
 
3
 
! Отговори
Ха преди 5 години
То Цецо може така да наглася изборите,че и Ким да не го изберат в Сев Корея!! То Цц....апартаменти купува като че плаща за паатка..та избори ли.!! Пак предлагам .изборите с търкане!! Печалби в талони!! Щели да се съберат случайници!!То сега какви са??Държ само ще спечели!Няма разходи!!Билет 20..лв!!и ако имаш късмет..депутат,министър..!!
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не разбира от информационни технологии този Радев!С така набутваното от него електронно гласуване ще са най-големите и най-недоказуеми манипулации с вота.Специалисти казват, че никъде в света за сега няма абсолютно сигурна система за електронно гласуване.
16
7
 
16
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 години
Електронното гласуване ще доведе до срив в системата и ще наложи да се провеждат нови избори. И пак едни пари за кеф на президента.
15
3
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
До Анонимен 13 Какво електронно гласуване в Русия. Там по селата още смятят със сметало.
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев, ами теб как те избраха???? Нима беше с е-гласуване??? Или и при теб имаше манипулации??? А, сега ревеш......
13
4
 
14
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
Радев , електронното гласуване ще съсипе БСП. Там са неграмотници.
12
7
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Навсякъде електронното гласуване се компрометира, а ние тепърва ще го въвеждаме. Редица страни го отхвърлиха като манипулативно!
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те един Търговски регистър не могат да направят като хората, системата с винетките е пълна пародия, страницата на НАП пиши за липса на защити, какво е-гласуване ги гони? Нямало да има манипулиран вот... Точно пък от онлайн информацията няма по-лесен начин да се манипулират данните, при тези защити, с които разполагаме, т.е. при липсата им
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе верно нали от Русия се учим, там има ли е-гласуване?
9
13
 
2
 
! Отговори
РУСКИ ХАКЕР преди 5 години
Признавам си АЗ преведох парите на ЦВЪКО за апартамента 315 кв., Аз зомбирах МАЙКАТА НА НАЦИЯТА да обикаля ДУПКАТА докато и внуша да я купи тая ДУПКА, АЗ лично напих ВЕЖДАТА и под пиянски пари го накарах да купи на смешна цена един смешен апартамент в ЛЕТЕРА, АЗ съблазних една Зам, министърка да се подаде на изкушението, наречено ЛЕТЕРА, Аз, АЗ, АЗ....
8
0
 
7
 
! Отговори
8 преди 5 години
И така да го направят, че който не знае български да не може да гласува по този начин, както и да не може да гласуват повече от 4 човека от едно ip. Това може да стане с произволни контролни въпроси предполагащи грамонтност
7
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе, радефф, как разбра, че милиони българи искат е-гласуване. Бас държа, че мнозинството българи ще откажат да ползват и машините, където ги има, и ще си пуснат нормална хартиена бюлетина.
6
6
 
16
 
! Отговори
шш преди 5 години
До Гого- Нищо чудно че са ти изтрили коментара...За радев,путин и веницуелският Мъдуро трябва да пишеш само хубави неща...
5
6
 
16
 
! Отговори
TT преди 5 години
Радееев,Радев-кремълски храненико,много си прозрачен моето момче..Тука обаче кагебейските номера няма да минат...Върви и организирай електронно гласуване в любимата ти Рассия...

Спонсорирани публикации