Електрически автомобил по-бърз от F-16? Възможно е!

Pininfarina Battista ще тръгне краси улиците през 2020 г.
21 апр 2019 15:20, Нели Христова
65
Електрически автомобил по-бърз от F-16? Възможно е!
Снимка: Automobili Pininfarina

Представете си кола, която е по-бърза от F-16 и стига от 0 до 100 км/ч за по-малко време от болид на F1. Към тези характеристики прибавете и задвижване само на ток и ще получите  Pininfarina Battista – най-мощната и луксозна електрическа кола, която е създавана в Италия. Поне според Top Gear.

Под капака си красивият италиански автомобил крие мощност от 1900 конски сили, като това му позволява не само да стигне 100 км/ч по-бързо от болид във Формула 1, но и преминава 290 км/ч по-бързо от F-16 и ще продължи да лети докато не стигне максималната си скорост от 350 км/ч.

Pininfarina Battista се захранва от 120 киловатова батерия и с едно зареждане може да измине около 450 километра.

Цената й никак не е скромна – красавицата  ще струва 2 милиона, но според компанията Battista тя ще донесе "удоволствие и лукс, без вина“ на своите собственици, първите от които, вече са поръчали своя автомобил.

Само 150  Pininfarina Battista ще бъдат произведени – по 50 за САЩ, Европа и Китай. Доставките им ще започнат през 2020 година.

Battista e по-позната като компания за автомобилен дизайн, отколкото за коли като цяло. Това е първият самостоятелен модел на марката, който обаче ще даде началото на още много. Той носи името на основателя на фирмата Бариста "Пини“ Фарина, който полага началото на Battista през 1930 година, а през 2020 г. дизайнерската фирма ще отпразнува своя 90-ти рожден ден.

Синът на Фарина – Серджо, който почина на 85 години през 2012 г., бе дизайнерът на едни от най-емблематичните коли в автомобилостроенето. Сред тях са Ferrari Testarossa, Ferrari Enzo и Ferrari Dino.

Сега компанията е в ръцете на внука на Серджо – Паоло, който прекарва десетилетия в правене на дизайн на автомобили за други компании.

"Дядо ми винаги казваше, че някой ден ще има самостоятелен модел кола Pininfarina“, споделя Паоло пред Top Gear.

Ако си мислите, че само защото Pininfarina Battista се задвижва от електричество, то тя няма да издава звук – грешите. Специален софтуер ще направи карането на колата още по-голямо удоволствие, като издава акустични звуци. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
До 56 преди 4 години
Абе то не е само до конски сили...ама ти механика едва ли си учил....танка има огромен въртящ момент в сравнение с кола....така че дори и с 1200кс задвижва 40т със скорост 70кмч
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и су 35 с путин на борда ще издуха ... Впрочем и всеки дракстър от 70 години го може
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1900 коня на кола а руските папуаси едни 1200 на армата немогат постигна :)))
46
3
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Българин!Ааааа, може, може! Нашия Ф16 блок 70 може! Всичко може, даже да си гони опашката и да я настигне! Не вярваш ли? питай Цецоу, той знае, или гледай едно клипче, дето е нахално като конска муха, и излиза на най неочаквани места в нета, за нашия нов ф16!
45
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
А за електромобилите-не забравяйте, че когато имаше още парни автомобили, наред с бензиновите, първия автомобил, преминал границата 100 км/час , е ил електрическя "Жаме констант"-"Никога доволна", на Камии Йенатци. Еектрическите имат огромно приемущество презд бензиновите-в една част от секундата могат да приложат максимален въртящ момент на трансмисията, без скоростни кутии, съединители и др. Най слабото място е батерията, но и това ще усъвършенстват.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен,видинския гъзар, със запорожеца.Не се подигравай, Запорожеца имаше уникален двигател.Много сложен, даже и за съвременния стандартт, и като механика, и като устройство. Автомобилите от онова време са правени да се поддържат буквално на поляната, и изкараха но 30-40 години експлоатация.По онова време се купуваше един път в живота автомобил. А като се подиграваш на Заз-а, какво би казал за едни английски триколки, френския 2hv ситроен, или италианските триколки , дето и сега ги правят
43
1
 
7
 
! Отговори
Българин! преди 4 години
Абе кой ги пише тия заглавия?!? Ф - 16 развива повече от 2100 км/ч, това нещо ще развива (ако изобщо го направят де) само ... 350 км/ч тоест ще е цели 6 пъти по-бавно! А това, че щяло ускорява по-бързо е съвсем логично! Самолета е направен да се движи във въздуха, но набира началната си скорост на земята където съпротивлението е много по-голямо тоест преди да излети нито може да ускорява както трябва, нито пък може да развие скорост от 2000 км/ч!
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До MaйMyнaтaНе се нерви нито един от пишещите тук няма да си купи нито ф16 нито това на снимката.Най-много да могат да си купят миг21 но и това е съмнително.Хайде със здраве
41
1
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
До 48Ей Джеки, не ми обяснявай на мене тея неща. Обясни ги на теэи, които нямат понятие от фиэика, математика...и химия дори
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До MaйMyнaтaф16 струва доста повече от 2 милиона освен това е самолет.Аз не сравнявам ф16 с този автомобил.Казвам само че ще си намери доста клиенти.И да от старт особено в ускорение 0-100 това е по-бързо.Самолетите всъщност са доста мудни докато не излетят.Говорим
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ем ... който има пари, ще се радва :)
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Когато българите караха лади пенсионерите не ровеха в кофите за отгризки от храна и хората не се замозапалваха с бензин от мизерия и отчаяние."Не че има нещо общо с темата ... Ама аз сега още си карам Ладичката.
37
1
 
2
 
! Отговори
До МайМуната преди 4 години
Съгласен съм на 100%. Запълват яко. И ТИР на сняг едно quattro може да го издърпа, но не и Тесла.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със сигурност веднага ще намери клиенти.Има много хора на тоя свят които имат пари и колекционират автомобили.Цената не е толкова висока например Мерцедес-Бенц 300SL от 1955год в добро състояние се предлага за подобна сума.
35
1
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Глyпaвa новина, но да има нещо эа паэара нали!Като: кола на Тесла, Тегли 22-тонен ТИР.....и то на сняг
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предпочитам Ф-16.
33
2
 
7
 
! Отговори
ined преди 4 години
Тея Ф16 ще са е.а.и бракмите щом един електрокар ги минава.
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на Lada Raven рисунките са по-яки.
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментаторите под мен живеещи в дьржава кьдето още каруцата и магарето преобладават ама иначе много разбират джингитайците
30
1
 
3
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
Нормално е електрически автомобил да е по-бърз от автомобили с вътрешно горене. Дори Тесла S е по-бърз 0-100 от повечето спортни автомобили.