Китайското население с пик през 2023 г. След това - идват проблеми

Това ще има сериозни последици за икономиката на най-многолюдната страна
4 май 2019 21:05, Екип на Investor.bg
46
Китайското население с пик през 2023 г. След това - идват проблеми
Снимка: Reuters

Населението на най-многолюдната страна в света - Китай, може да достигне своя пик шест години по-рано от очакваното, пише за CNBC Абигейл Ндж в сътрудничество с Йен Ний Лий и Ройтерс.

Китайското население вероятно ще спре да расте през 2023 г. според изследване на компанията за онлайн данни Global Demographics и аналитичната фирма Complete Intelligence. Досега китайското правителство оценяваше, че страната ще достигне своя максимум през 2029 г.

"Наблюдаваме, че раждаемостта се забавя доста бързо", коментира Тони Наш, главен изпълнителен директор и основател на Complete Intelligence. "Хората очакваха пикът на населението да дойде десетилетие по-късно, но той е зад ъгъла".

Според доклада спадът в раждаемостта се дължи на намаляването на жените във фертилна възраст (15-49 г.), които се очаква да намалеят до 318 млн. през 2023 г. от 346 млн. през 2018 г. Проучването предвижда, че през 2023 г. ще се родят 13,3 млн. китайчета спрямо 15,2 млн. през миналата година.

Китай започна разхлабването на политиката си за едно дете в края на 2013 г., за да се пребори със застаряването на населението, като това първоначално подпомогна раждаемостта, но ефектът може би вече се е изчерпал.

Броят на ражданията на 1000 жени нарасна рязко от 45,6 през 2015 г. до 49,9 през 2016 г., когато на китайските двойки им бе разрешено да имат по две деца. През 2018 г. обаче числото спадна драстично до 43,9, като общият брой на ражданията намаля с 12% спрямо 2017 г.

"Китай стабилизира успешно населението си, но отлагането на разхлабването на политиката за едно дете означава, че сега има по-малко жени във фертилна възраст", посочва Клинт Лорънт, основател на Global Demographics. "Китайското правителство наистина няма какво да направи, за да увеличи броя на бебетата, като е малко вероятно жените да решат да раждат повече със забогатяването на населението", отбелязва Наш.

Намаляването на населението на Китай вероятно ще засегне негативно някои бизнеси, особено такива, които се настроиха да посрещнат фалшивия сигнал за бум в раждаемостта през последните години.

"Бебешките и детски продукти ще бъдат първите засегнати", сочи Наш. Компаниите за потребителски стоки вместо да разчитат на растежа на пазара, вече ще трябва да се борят за пазарен дял. "Ситуацията ще става все по-конкурентна", изтъква той.

За разлика от САЩ, където има голям пазар за потребителите, родени през новия век, в Китай след бейби-бума ще се появи празнота. Спадът на раждаемостта в Китай предвижда значително влияние върху бизнесите от предучилищния пазар, като например играчките и ежедневната грижа. Училищата също ще трябва да се приспособят към намаляващия брой ученици за в бъдеще.

Още по-далеч в бъдещето потреблението може да спадне и заради повишаващото се съотношение неработещи към работещи.  "Това съотношение ще се влошава след 2023 г. Хората ще харчат и спестяват по-малко, след като ще трябва да се грижат за повече деца и възрастни", посочва Наш.

Според него Китай, заедно с останалата част от Северна Азия, ще трябва сериозно да се обърне към автоматизацията, за да запази конкурентните си предимства.

След 2023 г. страните от Североизточна Азия – Корея, Япония, Тайван и Китай – ще достигнат пика на населението си според предвижданията. "За да може тази част от света да продължи да произвежда около 35% от стоките глобално, тя ще трябва сериозно да се обърне към автоматизацията", казва Наш.

Без прилив на млади в работната сила, на Китай ще бъде много по-трудно да има среден разход на работник, който да е конкурентен глобално, изтъква Наш. "Може да има сериозна миграция на нискоквалифицирана работна ръка към страни като Бангладеш и Виетнам, след като заплатите в Китай ще се вдигнат".

Според него, отделно от тревогите за бизнеса и икономиката, друго голямо безпокойство е неравенството в доходите. "С намаляването на населението също така икономическата мобилност на хората спада".

Още икономически анализи от България и света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Китаи! Ето вече има население което да хвърли в няколко воини. Вярно, ще умрат много, но нали това е цената на прогреса и развитието. Ако някой си прави илузиите че Китай няма да изтрещят на война скоро да вземе да се събуди. С тези комунисти които ги управляват това е единствената посока за тях. Само ако може да си се трепят там по степите и с индииците и да не ни занимават с мегаломанията си.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китаиците в Китай ще намаляват. Но китайците в Руската телитория ще се увеличават.
25
2
 
4
 
! Отговори
Тошо артиста преди 4 години
БКП направи България колония на СССР. Мина му времето за нова колония. Сега се готви Русия да е колония на Китай. Китай каквато цена каже на Русия на такава продава газ, петлол
24
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Хонк-конг драги ми червенушко е Хонк-конг не защото е територия на Китай, а защото преди това беше 100 години територия на Обединеното кралство.А на тези дето си мечтаят България да става територия на чужда държава им избивам зъбите един по един.
23
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дано България стане територия на Китай нещо като Hongkong На бълканите иначе запада и глбалистите ще ни унищожат чрез така наречените малцинства и икономически
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 18Интересен и оптимистичен коментар. Интересно защо при сходна демографска ситуация при нас не чета такива оптимистични коментари.А това за четиридневната работна седмица под секрет по петълачката ли ти го докладваха?
21
3
 
20
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Нека малко и те се по борят за пазарен дял. Цял свят е заринат с тяхна продукция. Ето примерно ние, не произвеждаме дори клечки за зъби. Затворили сме производства, които биха били осигурили заетост на хората, защото е по-лесно и доходоносно да внасяме за жълти стотинки и препродаваме...ама виждаме до къде стигнахме нали? Не може икономиката ни да се крепи на услуги и администрация
20
13
 
12
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
За територия няма да имат проблеми , вече започнаха да преминават руската граница и да се заселват на руски земи ! Руската държава не реагира с нищо , а руснаците са разтревожени от това бездействие на Путин , дори качват клипове в ютуб в които се вижда как китайците се зазелват незаконно на руска територия и преместват границата навътре в русия ! Вероятно Путин е полечил няколко милиарда долара за това ?!
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На където Китай отива, ние от там се връщаме !...за демографията става въпрос
18
7
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Авторът прави изводи върху един безнадежно остарял неоколониален модел за икономиките от третия свят, при който трябва да има млада работна сила, която да блъска никопроизводителен ръчен труд по 10-12 часа дневно като двигател на икономиката. Мисля, че в близките години ще видим трансформацията на Китай във високотехнологична икономика типична за високоразвитите страни. Идва и още една китайка изненада -четиридневна работна седмица.
17
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можем да им услужим с 1 милион ромове, че да се стабилизират малко. Нас ни стабилизираха, сега ги преотстъпваме на следващият в нужда безвъзмездно.
16
2
 
8
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
"С намаляването на населението също така икономическата мобилност на хората спада". не е точно така! мобилността не спада, само превозните средства и законните начини за придвижване се променят. вж. европейците, зелените и африканците в парижкото споразумение за климата! :-)))говорим за самолети и джонките използвани за трафик на хора от нпо-тата, като оон, сеш се? :-)))
15
16
 
41
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 4 години
За 10 години Тиквата от Банкя намали населението на България с 2 000 000 души.
14
6
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Ами то голяма трагедия, че в близките 50 години населението на Китай ще спадне от милиард и четиристотин на милиард и триста милиона. Според авторът още по-голяма трагедия е, че се предвижда там да вдигнат заплатите
13
4
 
28
 
! Отговори
бе не знам преди 4 години
В Китай детските обущета струват 1 долар,а у нас същите ги продават по 40 лв!Така че,и аз ще почвам с тревогите за Китай,щото ние сме стабилни!
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им имаме проблемите !
11
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците са се разтревожили при 1 386 000 000 човека население. А какво да каже Баш Шефа на Гръмотевиците Царя Слънце и Бог Буда като от близо 9 000 000 народ останахме едва 5 000 000 от тези милиони като извадим близо милион Роми и близо 800 000 Турци какво правиме че нещо не се сещам. Аз съм притеснен за бъдещето на родината ми а дали така са притеснени Баш Управниците. Ако съдим по действията и нищоправенето изобщо не им дреме на деодовият. А и защо да са притеснени нали си имат милиони.
10
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
До АнонименКефи те че Сибир ще бъде превзет от Китай?Напълно възможно е,само че едва след като САЩ паднат или поне престанат да бъдат заплаха за Китай.
9
4
 
44
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Западът се загрижил за китайската демография!?Тия що не погледнат себе си?За справяне с демографския проблем не измислиха нищо по-добро от напълването на страните си с тара.мбуки!А в Китай проблемите се решават със замах,като финансовия ресурс е огромен.Ако решат,че е нужно-ще си произведат деца на конвеер,като всяко едно друго нещо!Впрочем вече имат и първите клонирани....Едно е сигурно-през 22 век в Китай ще си живеят китайци,а в С.Америка и Европа едва ли ще има бели(ако продължават така)!
8
5
 
15
 
! Отговори
Бо Велики преди 4 години
Наричайте ме Имтератор Бо Велики, Император на Булгaр и Китай!!

Спонсорирани публикации