Убийци ли са лекарите, които извършват евтаназия?

Само в шепа страни процедурата е разрешена
14 юни 2019 21:30, Нели Христова
58
Убийци ли са лекарите, които извършват евтаназия?
Снимки: Reuters

Една малка ампула пълна със серум и една спринцовка – това е нужно на докторите, за да сложат край на живота на някой, който е пожелал да си тръгне от този свят по една или друга причина. Казват, че да умреш е като да заспиш завинаги. Същото е и с евтаназията – минута, след като серума вече е във вените на пациента, той заспива. После умира. Без страдание и без болка.

В последните седмици около темата за евнатазията отново се разшумя. Причината бе младата  Ноа Потховен, която реши да умре, защото животът й бе "непоносим“. Момичето бе спряло да се храни и да приема вода преди да почине, но недоразбиране от страна на медиите разпространи новината, че Ноа се е подложила на евтаназия, която е легална в Холандия.

В Белгия процедурата е легална от 2002 година. Тя е може би най-либералната държава в света, що се отнася до евтаназията. Миналата година 2357 са решили да прибегнат до услугите на доктори, за да сложат край на живота си.

Само в шепа държави тези медицински служители просто си вършат работата. В други, като Великобритания, евтаназията се смята за убийство, а докторите са престъпници, които, ако бъдат заловени, ще прекарат остатъка от своя живот зад решетките.

Почти всеки ден доктор Явс де Лохт получава документи на хора, които искат евтаназия. Той може да извърши само една на месец.

"Ние всички ще умрем и имам право да поискам качествен край на живота си.“

Алън има ALS – атрофия на мускулите, която вече го е лишила от възможността да ходи. Той пристига в кабинета на доктор Лохт от Франция, заедно с двамата си сина и линейка. Казва, че иска да е сигурен, че когато реши, ще може да сложи край на живота си.

"Най-вероятно това ще стане, когато загубя възможност да говоря и да се движа напълно“, обяснява той. Повечето хора с неговата болест умират до три години след поставената им диагноза.

"Трябва да приемем, че не може да излекуваме всички и е наша работа да облекчим пациента, да спрем болката му. Аз все още съм доктор, дори и до самият край", казва Лохт пред BBC. "Това е важен акт, труден и много емоционално въздействащ. Но не мога да нарека това убийство. По-скоро съкращавам неговата агония и страдание. Аз изпълнявам последните грижи за него, но не се чувствам така, сякаш го убивам".

Луис е на 79 години и е в отлично здраве. Знае, че ако сега поиска евтаназия, процедурата ще й бъде отказана. Тя не покрива нито едно от трите основни условия.

"Вярвам в това, че рано или късно трябва да се срещнеш със смъртта и ако можеш – трябва да го направиш изправен. Това е нещо, което засяга всички ни. Но искам да знам, че имам право да приключа живота си достойно. Не искам да свърша на място, което мирише на урина“, казва Луис пред BBC.

Доктор Лохт е сложил край на живота на близо 100 души. Преди няколко години започва да записва историите на някои от своите пациенти. Той разказва за жена, която можела да си говори с него само чрез компютърен софтуер. Последното й изречение било "Благодаря, че ме облекчихте. Толкова съм уморена".

"Трудно е да кажеш не"

Лохт обяснява, че трябва да преглежда множество кандидатури и не може да приеме всички от тях. За това избира най-тежките случаи. Понякога отказва интервенцията, не заради здравословното състояние на клиента, а защото става дума за негови приятели или хора от семейството му. "Просто не мога да го извърша аз", казва той.

Вечерта преди всяка процедура, доктор Лохт посещава пациентите си.

"Идвам за да се уверя, че не си променил мнението си през нощта?", казва той на 82-годишният Михаел, бивш полицай, който страда от фатален рак на челюстта. В началото мъжът е убеден, че ще се излекува или поне, че ще се бори до край. Но тежкото лечение не проработило, а болката, която Михаел изпитвал, била толкова силна, че дори обмислял самоубийство. Не го направил, защото искал да умре с достойнство.

"Бях облекчен, когато се запознах с доктор Лохт“, казва Михаел. От една година той се храни само с тръби. Признава, че се чувства не като човек, а като куче.

"Значи това е последната вечер от живота ти.“

Михаел е категоричен, че няма да размисли: "Тежко е, но се опитваме да се смеем. Поне Изабел, съпругата ми, е подготвена и знае, че ще умра. Нещо, което нямаше да е така, ако бях загинал в инцидент. Най-важното е, че не рака решава кога ще си отида. Това е изцяло мой избор.“

В 10 часа на 23-ти април, Михаел заспива завинаги. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм твърдо "ЗА" евтаназията. Ако се гърчиш с месеци в адски мъки е добре да имаш достойна алтернатива. Дали ще си месеци надрусан с морфин, разпадащ се, неподвижен....или ще си идеш бързи, мирно и без мъки.... Всеки би предпочел второто,освен ако не е религиозен фанатик. Виждала съм болен, който умолява близките му да го убият защото болката е ужасна.Който е против евтаназията да иде да види някой с терминален рак, парализи и прочие и тогава да говори, кое е хуманно и кое не.
36
4
 
5
 
! Отговори
..... преди 4 години
Не е вярно,че заспива без страдание и болка.Мъчи се да си поема въздух поне 5 минути.Задушава се бавно.Знам го от лично присъствали на евтаназия.Представете си как се чувстват най-близките, да знаят ,че тяхното дете, майка, сестра, брат, баща ще умрат утре в 11.00.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Боли те - значи още си жив" Ричард Марчинко.
34
2
 
13
 
! Отговори
Читател преди 4 години
В днешно време лекарите и без да се нуждаеш от евтаназия са убийци! Без милост, без съчувствие, без капка състрадание!
33
2
 
4
 
! Отговори
Щом отнемат преди 4 години
живот, да убиици са, но е оправдано, но само при смъртоностни и мъчителни болести,и когато човек сам е избрал.
32
2
 
16
 
! Отговори
дам... преди 4 години
Евтаназията би следвало да се прилага за доказано неизлечимо болни хора и при положение че се касае за нетърпими болки или пък ако болестта е довела човек до пълна неподвижност на легло. Виждал съм такива хора и колкото мъката за тях е голяма , двойно повече са мъките за този които трябва да се нагърби с грижата за подобен страдалец. Затова колкото и да казват някои че не е хуманно е по-добре да се ефтанизира човека в такива случаи.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
".....Понякога отказва интервенцията, не заради здравословното състояние на клиента, а защото става дума за негови приятели или хора от семейството му....."Що за лицемерие? На непознати пациенти може да "помага" а на роднини отказва.
30
4
 
16
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Където евтаназията е легална нито един лекар не прави евтаназия ей така само защото пациентът е поискал! За да се направи евтаназия освен желанито на пациента се искат и доказателства ,че той страда от нелечима болест ,която ежедневно му причинява нетърпими болки ! Където евтаназията е забранена се взимат предвид религиозните предразсъдъци отколкото научните факти ! Кухи вярващи казват - Бог е дал живота и той трябва да го вземе ! Вас никой насила няма да ви евтаназира ,но не пречете на другите
29
14
 
3
 
! Отговори
Шаман преди 4 години
Никой не ви е длъжен да ви евтаназира ! Има прозорци довлечете се до някой от тях болниците ни са достатъчно високи и право с главата надолу.Говоря само за болнавата старческата неграмотия от темерути ,които са си въобразили ,че лекарят и хората едва ли не са им длъжни и трябва да и им играят по свирката. Младите хора са ценни и трябва да живеят на всяка цена и не бива да си отнемат живота.Те трябва да си сменят мисленето и да внимават какво гледат, какво правят и какво ядат
28
16
 
5
 
! Отговори
Само при Аборти са преди 4 години
Тези които искат да се самоубиват нека имат смелостта сами да го направят и да се самоприключат ,а не да вменяват отговорност на лекарите безумните си и болни искания. Лекрят е убиец единственно в случай на АБОРТ , когато имам живот ,който сам не може да се защити и да изрази воля.Чисти убийци сав този случай и лекарят и майката убиец.Забрана за абортите и ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ЗАМЯНА ЗА МАЙКА И ЛЕКАР АБОРТИРАЛИ ВСЯКО ДЕТЕ.
27
1
 
27
 
! Отговори
D преди 4 години
Значи да оставиш човек да умре в адски мъки е по-добре от това просто да му спестиш мъчението за 1 мин. Крайния изход е един и същ, само начина е различен.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък съм си приготвил един патрон с кух връх и като му дойде времето ще се гръмна в сърцето не в главата защото искам да спестя неприятната гледка на близките си...!!!
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като си направих сметка за операциите, които ми предстоят - излезе, че едно погребение е 5 пъти по-евтино...
24
9
 
9
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Само наблюдавам, барабар с Ювеналната Юстиция, форсираната кафява, ислямска миграция от Третия свят, промоцията на морален упадък посредством *** идеологии и неофеминизъм, насаждане на омраза към Християнството, Мултирасовия Милтикултурализъм, Междурасовото Кръвосмешение, на дневен ред вече идва и Евтаназията! Остава само обявяването на частната собственост за незаконна и ще имаме пълна победа на Юдеомасонския Нов Световен Ред, а Луцифер ще тържествува! Анатема, Анатема, Анатема!!!
23
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекар да извършва евтаназия противоречи на всичко, на което се е клел. Самият факт, че евтаназия се извършва в лечебно заведение е нещо сбъркано. Всеки от вас е влизал в болница за лечение, как ще се чувствате като знаете, че на метри от вас някой си слага край на живота? Разбирам необходимостта от евтаназията, но тя не трябва да се извършва на място, където други се борят за живота си.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не съм натискал никакво копче с което да стартирам процедура за раждането си. обаче за да умра трябва да натискам копче. родителите ми са натиснали копчето да се раждам и да умирам,. това е едно и също копче, при натиснато положение се раждам като се върне прижината нагоре умирам. всичко останало са подробности.
21
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 22Това може и да е твое мнение и може и да имаш право на него, НО НЕ СИ ПРАВА! ВСИЧИ, ДАЖЕ УМИРАЩИТЕ ИМАТ ПРАВО НА НАДЕЖДА НА ЖИВОТ! Не съм виждал нито един, а аз съм погребал вече доста, да не се е вкопчвал в живота си, какъвто и да е лош и мъчителен. Абсолютно не си прав! ЖИВОТА СЕ ДАВА ОТ ГОСПОДА И САМО ТОЙ РЕШАВА КОГА ЩЕ СИ ОТИДЕМ!
20
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, не са никакви убийци! Много искам и в България да се узакони процедурата. Не пожелавам на никого да гледа как негов близък умира от рак! Бавно, мъчително, болезнено и буквално накрая се разлага жив няколко дни. Сигурна съм, че всеки би предпочел една инжекция, докато болките още не састаналинепоносими. Поне аз бих искала да имам този избор за себе си.
19
7
 
26
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Сократис:Ако човекът,който иска да умре ,за да прекрати агонията,но е неподвижен как точно ще натисне бутона сам?Иначе евтаназията смятам,че е благороден начин да умреш достойно когато това е наложително!Но волята на човека трябва да е лична,а не под натиск.
18
6
 
17
 
! Отговори
Не съм против преди 4 години
Това е много деликатна тема,защото е възможно и да избързаме! Само в наистина доказан случай може.

Спонсорирани публикации