21 етапа, 3 460 км... 23 жени с колела във Франция искат дамски Тур дьо Франс

Те карат ден преди мъжете - заедно с колите, в трафика
16 юли 2019 17:44,
26
21 етапа, 3 460 км... 23 жени с колела във Франция искат дамски Тур дьо Франс
Снимка: Facebook, InternationElles

176 мъже, 3 460 км, разпределени в 21 етапа, маршрут, преминаващ през няколко държави. Това е тазгодишното издание на Тур дьо Франс в цифри.

Тур дьо Франс е едно от най-тежките спортни изпитания, "карнавал на мъченията", както го описва BBC.

176-мата състезатели в тазгодишното издание тръгнаха на 6 юли от Брюксел. Ден преди тях обаче 23 жени започнаха абсолютно същото състезание, с надежда да провокират повече хора да си зададат въпроса - защо няма женски Тур дьо Франс?

Дайте колела на момичетата

От 2015 г. насам група от френски колоездачи  "Дайте колела на момичетата", е карала по всеки един етап на тура, ден преди мъжете да минат по трасето.

Тази година, за първи път 13-те французойки от организацията ще бъдат придружени и от още 10 жени от цял свят. Отново ще се движат ден преди мъжете.

"Отсядаме в AirBnB, така че ние си готвим и перем", обяснява пред BBC Луиз Гибсън, една от петте британки в групата.

"Тренираме като професионалисти, но също така имаме професии, и някои от нас са майки, така че имаме доста на главата", признава тя.

Всички 23 състезателки се срещнали ден преди да тръгнат по маршрута. Три от тях са австралийки, една е американка, живееща в Швейцария, а групата е придружена и от една холандка.

За разлика от мъжете те ще карат по пътищата, редом с трафика. Ден след тях пътищата ще бъдат затворени за голямото шоу - мъжкия тур.

Дългият път до края

Тази година организаторите на тура са предвидили особено тежък маршрут, като три от етапите завършват на височина над 2000 м.

41-годишната Гибсън признава, че ще е трудно.

"Ден първи ще е най-дългото каране, което някога съм правила", казва тя. След ден първи ще й остават още 3 448 км до края.

Най-голямо предизвикателство и страх са изкачванията в Алпите и Пиринеите.

"Преди съм качвала Изоард (2 360м), но веднага след това трябва да качим и Кол дьо Галибие (2 642 м) на същия ден", добавя тя.

Състезанието за жените обаче има една основна разлика. Те не засичат време и не се състезават.

"Минаваме го като екип и ще го направим - просто понякога ще е доста болезнено", казва Гибсън, която е бивша бегачка.

Те не се състезават, а по-скоро искат да докажат, че ако група аматьорки могат да приключат състезанието, то техните професионални колежки заслужават своят собствен голям Тур.

Имат и друга мотивация - да покажат на следващото поколение, на малките момичета, че полът им не е основание да спират мечтите си.

Гибсън има двама сина - на 11 и 8 години, и за тях женския спорт е нещо нормално. Осъзнала колко абсурдно е всичко, когато се опитала да им обясни защо няма женско състезание.

"Опитваме се да помогнем на бъдещото поколение, защото промяната, за съжаление, няма да се случи в близките няколко години", казва тя.

Историята на женския тур

23-те колоездачки продължават да обикалят Франция, ден преди мъжете, но много преди те да се качат на велосипедите е имало Тур дьо Франс за жени. От 1984 г. в продължение на 5 г. Tour de France Feminin се е провеждал, с различни промени, пропуснати години и ребрандиране. Накрая се превръща в 4-етапния Гран Букле.

Организаторите на Тур дьо Франс, "Амори спорт", стоят и зад еднодневното състезание за жени - La Course. Давид Лапартиен, шефът на международната колоездачна асоциация, отдавна призовава състезанието да се разшири до 10 етапа.

Според "Амори спорт" това е "логистично невъзможно" - да провеждат 10-етапно състезание за жени по време на мъжкия тур.

Международен натиск?

23-те аматьорки смятат, че не само привличат внимание към проблема с липсата на женски тур, но и могат да окажат натиск на "Амори спорт".

"И двете", казва Гибсън. "Ще чуят директно за нас и ще узнаят за френския отбор, които са много внимателни. Дори не е нужно да се свежда до тях - не иказваме, че "Амори спорт" трябва да организира женски Тур дьо Франс, просто искаме еквивалент. Ако е нова компания, с нови спонсори - чудесно!", посочва Гибсън.

Може би именно в спонсорите е разковничето. Трябва да се провокира интереса на рекламодатели, ако жените искат повече състезания, по-голямо отразяване и по-стабилни отбори. Мъжките отбори също имат много финансови предизвикателства, като много отбори са уязвими от оттегляне на спонсори и дори собственици. Много от колоездачите пък са с краткосрочни договори с отборите си. Тези проблеми са още по-сериозни в женския спорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възможно е парите , след Тур Фр. да се разделът!!! Половината за 23 жени и другата половина за 176 мъже. Така мъжете и жените са по равно.
19
4
 
2
 
! Отговори
Колоездач, 51 г. преди 4 години
Не съм професионалист но карам в Калифорния по около 28-35 хиляди километри на година. На дълги разстояния от 100-200 км спокойно поддържам средна скорост 33-35км/ч. Карам за здраве, но с годините съм натрупал издържливост и умения да съхранявам силите си и да карам оптимално. При качване на върхове които отиват до 15% наклон карам с около 22км/ч.
18
2
 
2
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Нищо не разбрах...тръгвали ден преди истинския Тур...но не засичали време...т.е. истинския тур ще ги застигне..т.е. те ще пречат на иситнското съзтезание защото са бавни...т.е. женския вариант ще продължава 2 пъти повече от мъжкия...е те затова няма женски вариант тъй като няма да е интересен....колкото е интересено жеското световно първенство по футбол.... А защо няма мъжка художествена гимнастика...нали ще сме равни
17
0
 
3
 
! Отговори
Чичо Пей преди 4 години
Ксраме групове всяка неделя. В групата има и жени. От мене са по добри. Признавам си. Но все пак. Този спорт не е за жени. Те още малко ще искат и в Спецназ или САС. Как не я.
16
1
 
6
 
! Отговори
Kiki преди 4 години
Работата на женорята е у кухнята
15
3
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Имат ли колелата седалки?
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От много писане и закачки за дамския Тур. Стана ясно че е за парите на рекламодателя. По това състезание за парите кой ще иска още. Ще печелят жените. А възможно е, мъжете да загубят от рекламата.
13
1
 
5
 
! Отговори
Местанчев преди 4 години
Преместих....благодаря!!
12
1
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Абсолютно никой не им пречи да си направят женски отбори и да се състезават във състезанието наравно със мъжете. Нали цвилят за равенство. Щом могат и искат да минат 3460 км на колело начи евала щот аз не мога.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е тогава защо в леката атлетика има състезания за мъже и жени, да ги направят общи, да видим колко жени ще се класират за олимпиада да речем - аз залагам на нула, мисля най-сигурния залог на света.
10
1
 
8
 
! Отговори
Голям тур преди 4 години
Няма ли да им убиват седалките?
9
1
 
13
 
! Отговори
T преди 4 години
Правилно ли разбирам, че искат нещо, което не могат да си го изработят, т.е. да си покрият разходите, и го искат само защото са жени, а иначе за равенство говорят. Та те само горивото за хеликоптерите, които кръжат в един етап, не могат да си платят.
8
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната феминистка простотия и жалък опит за рекет! Жени и мъже в общо състезание пълна безсмислица, жените нямат шанс. Да си направят отделно състезание сами кат толкова искат, да си го организират от до, да си намерят спонсори и т. н. Жените не са мъже приемете този факт най-сетне, излагате се. Жената е майка, съпруга и домакиня, а не спортист, кариерист, бизнесмен, лидер и т.н.
7
4
 
10
 
! Отговори
:) преди 4 години
Директно да ги допуснат в Тур дьо Франс. Да покриват изискванията и да действат. Тука става дума за кардио и велосипеди, не за размяна на юмруци.
6
2
 
11
 
! Отговори
ИнтересаКлатиФеса преди 4 години
Те могат да искат още много неща, но е важното какво ще се получи! Който плаща, той си поръчва и музиката, така че, докогато няма спонсори( и то стабилни, защото това е голямо мероприятие), няма да има и състезание! Всичко опира до пари, а когато ги няма- ще си претендират и мечтаят.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами защо просто тур дьо франс не го направят смесен,какво им пречи да участват наравно с мъжете,нали искат да са равни във всичко,ако пък искат нека има и женски ,стига да има посещаемост,няма лошо
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Състезанието за жените обаче има една основна разлика. Те не засичат време и не се състезават"Дойдохме си на думата! Феминистките искат "равенство", ама не съвсем.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А художествена гимнастика за мъже?! Кога??
2
4
 
12
 
! Отговори
Ощетен мъж преди 4 години
И аз искам да имам още една дупка между краката за лична полза и изгода, ама нямам.
1
9
 
6
 
! Отговори
Подкрепям идеята преди 4 години
Всички професионални спортове са разделени на мъжки и женски турнири. Защо да няма и женски Тур Дьо Франс?

Спонсорирани публикации