Трима астронавти пристигнаха на МКС навръх 50-ата годишнина от кацането на Луната

САЩ отбелязаха юбилея с партита, състезания, игри и концерти
21 юли 2019 07:30, Анисия Иванова
132
Трима астронавти пристигнаха на МКС навръх 50-ата годишнина от кацането на Луната
Снимка: БТА

Трима астронавти пристигнаха на Международната космическа станция рано тази сутрин, около шест часа след излитането си от космодрума Байконур в Казахстан, предаде ДПА.

Астронавтите излетяха от космодрума Байконур в Казахстан. Излитането им, което се излъчваше в реално време от НАСА, бе осъществено точно 50 години след деня - 20 юли 1969 г., в който стъпиха първите хора на Луната.

Италианецът Лука Пармитано, американският астронавт Андрю Морган и руският космонавт Александър Скворцов пристигнаха в орбиталната лаборатория по график след пътуване, продължило около шест часа.

И тримата имат военна кариера зад себе си.

Вчера Съединените щати отбелязаха 50-годишнината от стъпването на американски астронавти на Луната с партита, състезания, игри и концерти, съобщи Асошиейтед прес.

В космическия център на НАСА "Кенеди" астронавтът Бъз Олдрин показа на вицепрезидента Майк Пенс стартовата площадка, откъдето е потеглила неговата мисия "Аполо 11" към Луната през 1969 г.

В родния град на астронавта Нийл Армстронг в щата Охайо близо 2000 души участваха в състезанието "Бягане към Луната". Участникът в 10-километровата надпревара Робърт Роко, 54-годишен пенсиониран служител на военновъздушните сили, каза че стъпването на Луната на Армстронг и Олдрин е "може би най-историческото събитие в живота ми, може би и в живота на всички". 

"Аполо 11" е единственото събитие от 20 век, което има шанс да бъде масово помнено и през 30 век", каза вицепрезидентът Пенс. Той приветства Армстронг, Олдрин и третия астронавт от мисията Майкъл Колинс, както и всички 400 000 американци, работили неуморно за успеха на "Аполо 11", пише БТА.

Осемдесет и девет годишният Олдрин хвана ръката на големия син на Нийл Армстронг, Рик, когато Пенс спомена думата "герои". Армстронг почина през 2012 година. Осемдесет и осем годишният колинс не участва в церемонията във Флорида.

"Малко моменти в американската история предизвикват по-голяма гордост от мисията на Аполо 11", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в посланието си по повод Деня на космическите изследвания. Той обеща отново, че ще се стреми към изпращането на астронавти до Луната през идните пет години, след което следващата голяма цел ще бъде изпращането на американски астронавти на Марс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Шит преди 4 години
Аз с влак пътувам от София до Варна за почти 8 часа бе....
55
1
 
3
 
! Отговори
до 64 преди 4 години
Гагарин го знае цял свят и знае какво е направил, а ти кой си?
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На някого може да му е мъчно, но руснаците са велика космическа сила! Правят ракети както други правят трамвайни мотриси - на конвейер. Продават двигатели и други високотехнологични изделия. Малцина знаят, че Русия консултира Южна Корея и им даде и двигатели за първата им голяма ракета "Наро". Консултират Индия, Иран, да не говорим за Китай!Русия е направила многократно повече за изследване на Космоса, отколкото UK, Франция, Германия, Италия и Япония, взети заедно.
53
3
 
5
 
! Отговори
смех преди 4 години
видели са Луната през крив макарон...... затова излитат от Байконур....строена от СССР.... всичко краварско е такова- въздух под налягане ....като долара .....кухо... лъжливо.... без стойност..... факт.....
52
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 55. По същата твоя логика да попитам а какво доказва, че Гагарин е бил в околоземна орбита?
51
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 53. Ти със сигурност не си, но американците го направиха. 6 пъти, повтарям словом, та да ти светне - ШЕСТ пъти.
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ха-ха-ха. А дали правиш ли разлика между не могат и не искат? И за какво да ходят сега пак - да съберат още камънаци или просто да се разходят? Трябва да има смисъл и да е изгодно. Просто е, ама не го схващаш.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До R2D2. Това вече си го писал няколко пъти. Стига си го повтарял. Не хваща дикиш.
48
4
 
14
 
! Отговори
R2D2 преди 4 години
И защо не отидоха да празнуват направо на луната? Защото никой никога не е ходил там. Американците са царе на измамите и фокусите. Сега чакаме Илон Мъск да отиде на Марс и да копае там картофите за марсианския Макдоналдс.
47
7
 
2
 
! Отговори
Загадъчно преди 4 години
Добре де те там в тая станция без гравитация като отидат по малка и голяма нужда навсякъде ли има..... нали се сещате мини във въздуха?
46
4
 
19
 
! Отговори
Пристигнаха преди 4 години
благодарение на Русияоще дълго време "проспериращия" и "напреднал" запад и САЩ ще има да си купуват Руско билетче когато искат на МКСзапада се превърна в жалко посмешище !!!
45
2
 
17
 
! Отговори
УбавиНовиниДнес преди 4 години
Много убави тези кормонаути. Много убави занимания измислиха, Бягане към Луната, качване кам МКС с руска ракета. Много велики!
44
2
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Преди 50 години кацали, а сега не могат.
43
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще построят ново студио по случай 50-годишнината от първото филмче?
42
6
 
20
 
! Отговори
Хюстън Лиикс преди 4 години
- Алйоу, Байконур , обажда се Хюстън, имаме проблем ...... - Здравствуйте Хюстон, скажите, каков ви е праблема ?- Луук сега, честваме 50 години от стъпването ни на Луната а няма с какво да отидем до МКС за да го отпразнуваме....- Панятно, Ще ви закараме до там, даже ще изпратим с вас наш человек, космонавт, да управлява ракетата . Ама НЯМА ДА ПИПАТЕ НИЩО по таблото, ЕЙ .... Седите кротко и чакате да пристигнем на МКС ..... Поняли ? _ Ъндърстенд, живи да сте ни , руски братушки ......
41
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото аз съм ходил на Луната, толкова и американците.
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минаха 50 години, а филмчето е все същото...Направете му анимационна версия, като Дисни и цар лъв, това ни омръзна до смърт.
39
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са им ракетите на великите американци?Какво правят при лошите изостанали руснаци?И най-важното, КОГА ще отидат на Луната?За Марс даже не питам...
38
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако изобщо са "ходили" до луната, то със сигурност са използвали руска техника, а руснаците си мълчат, защото тогава са били "кръвни врагове" и ако се разбере, че работят в тесни отношения ще е резил.Другият вариант изобщо да са били на луната е извънземните да са им организирали екскурзия, а филмчето, което е истинско, да е за масова употреба.
37
1
 
8
 
! Отговори
Асен преди 4 години
"Аполо 11" е единственото събитие от 20 век, което има шанс да бъде масово помнено и през 30 век", каза вицепрезидентът Пенс. Може би иска да каже единственото позитивно събитие. Мисля че и двете Световни Войни ще се помнят, докато съществуват хора.

Спонсорирани публикации