Сезонните работници в Германия: По 14 часа на полето, но без 9,19 евро на час

Спазват ли се правата на сезонните работници, отишли да берат ягоди?
Обновена: 19 авг 2019 21:12 | 19 авг 2019 20:52,
83

В продължение на седмици наред 19-годишната Даниела Люквенко се е трудила в една ферма за ягоди край Хановер. Украинската сезонна работничка е в Германия, за да изкара пари през лятото. Тя обаче се чувства измамена.

"В договора ми пише, че ще работя по 6 часа на ден и ще получавам по 9.19 евро на час, а в крайна сметка ни плащаха на килограм", разказва тя пред DW.

Студентката споделя, че в някои случаи тя и останалите сезонни работници са били по 14 часа на полето, събота и неделя също. А заплащането им е според килограмите - по 60 цента.

Ако всичко това е така, то германските закони не са спазени, защото минималната ставка от 9.19 евро на час важи дори и за сезонните работници.

Пеер Зандер е от фермата, в която Даниела е работила. Той обяснява, че на постоянен договор са заети поляци и румънци, а лятото към тях се прибавят и 250 сезонни работници от Украйна.

"Плащаме им поне по минималната тарифа. Видовете труд са различни. При един вид труд се заплаща нас час, при други се оценява и качеството на извършената работа", споделя Пеер.

Украинците плащат по 6 евро на нощувка. В местата, които техният работодател е подготвил, има кухни, безплатен интернет. Пред камерата те изглеждат доволни и рядко се оплакват.

Външни хора обаче рядко могат да проверят това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
5
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Равносметката е елементарна. Румънци и Поляци са граждани на ЕС и законодателството ги защитава като такива. Там не могат да се базикат, но Украинеца е персона нон-грата дошъл от некъде си и без права. Къде да се оплаче и с какви пари да си плати разходите по съдебно дело което държавата няма да поеме за разлика от гражданите на ЕС? Германците не биха издали визи на сезонни работници без да знаят при какви условия ще работят - не могат да ги пипнат - за тях те са ***.
23
12
 
3
 
! Отговори
! преди 4 години
Къде да отидат в раша ли за по 3 ст/час хахахаха. В Германия са им платили но тези са изпили парите и сега се вайкат. Германия е нормална държава и не е като петата колона на раша България там колкото работиш толкова ти плащат ако не работиш пари няма!
22
6
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
Ужасно невъзпитан си,имаш много ниска култура и просташки речник,вероятно си с шопски произход и имаш дървена глава.Коя зодия си?
21
5
 
6
 
! Отговори
Колонии преди 4 години
Едно време колониите ги завоюваха със сила, а сега с обещания за светло бъдеще, а в действителност - източени еврофондове, двойни стандарти, емигранти и джендърство.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите са в Хамерика, колкото и да я мразя. Може да е скъпо, но и трудът е скъп, пълно е с всевъзможни некадърници, готови да платят за всичко.
19
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Догодина да идват по морето за 600-700 лева, всичко им е осигурено.
18
7
 
2
 
! Отговори
Млад човек преди 4 години
Как пък не !!! Аз искам : 8 часов работен ден, без събота и неделя, без нощни смени, без тежък физически труд. Нямам никакви умения и не знам инакъв език.За по малко от 2 000 лв, няма да ви работя.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз взимам 442,30 на месец и живея в кашони.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи грубо 20 лв/час, 160 лв на ден / за 8 часа/ и 3 500 на месец /без събота и неделя/В България за тия пари , никой няма да се хване да работи.
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В договора ми пише, че ще работя по 6 часа на ден и ще получавам по 9.19 евро на час, а в крайна сметка ни плащаха на килограм"Много ясно, че ще ви плащат на килограм, а не на ден. Може цял ден да имитирате работа и после да искате парички, никъде не ги дават неброени.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даниелче, ти пак си добре, *** ! Бежанците в Германия взимат 8 евро на час и то в строителството като общи работници. За справка обикновен общ работник германец в строителството взима 20 евро на час.
13
9
 
4
 
! Отговори
Да живее Испания! преди 4 години
Бягайте във все още несъсипаната Испания. В Арабойчланда И Гечелер, Гюнайдън и Тешекюр от сутрин до вечер. И лятно време, както е сега, кервани с бусове от Дортмунд, Щутгарт, Мюмюнхен, Нойкьолн, Дюселдорф и от къде ли не щеш към Шишли, Султан Тепе, Саръйер, Нишанташъ, Измир и Одрин, мющерито на Ома Меркел носи гюнстиге Гешенке - баклава, лахмаджун и локум. Ашколсун, Ома Меркел!
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
циничките другояче не заслужават, само бой и
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрация е свиквайте
10
6
 
10
 
! Отговори
cinik преди 4 години
С англичанка така и не съм го правил-просто толкоз не мога да пия, пък и няма много, повечето са пакита или афро, а това за мене си е чиста содомия. Ирландките са много особени, имат се за нещо много специално, но не са. То друг контингент по Англия няма- лесни са предимно рускини, украинки,румънки и българки.
9
5
 
7
 
! Отговори
кви пет лева преди 4 години
ми ако бере по 3 ягоди на час кви нойн ойро иска
8
7
 
10
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Някак пропаганда ми се струва.Познавам Германия и много чужди работници тук!Да има разлика спрямо германците/до колкото зная/,но подобни измами.....Та скритата пропагандата да се седи в България ,щото видиш ли и там е УЖАСНО .....Та те раздават купища пари на пришълци нощонеправщи,стига да имат надежда за подмладяване на нацията....
7
17
 
11
 
! Отговори
cinik преди 4 години
От всички *** дет съм таковал за последните 10 години по Англия най-*** са рускините- нечистоплътни и кавгаджийки, то не че има разлика между украйнки и рускини де... Румънките са като нашите - само за пари мислят, пълни ***...ки . А най-готини парчета беха полякините, винаги чисти и разбрани, никога не вдигат скандали- жени създадени за обич''...
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре я подредихте Украйна - месечна заплата $200, ушите им пукат да ратайстват в Германистан.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами така става когато законите за работа ги приемат политици без един работен ден в живота си.

Спонсорирани публикации