Децата носят радост, но... чак когато напуснат дома

Хората в зряла възраст са щастливи, че имат поколение
21
Децата носят радост, но... чак когато напуснат дома
Снимка: Pixabay

Хората с деца са по-щастливи от бездетните, но чак на зряла възраст, когато наследниците вече са напуснали дома, съобщи Си Ен Ен.

Учени от университета в Хайделберг изследваха как децата се отразяват на психичното здраве на хората над 50 години в 16 европейски държави. Те установиха, че родителите са по-щастливи, стига децата им да са се изнесли от дома. Изследването е обхванало 55 000 души.

Големите деца допринасят за щастието на родителите си главно с подкрепата, която им оказват. Те са също като буфер срещу стресиращи събития.

Родителите не са и толкова самотни.

"С намаляването на стреса от балансирането на грижите за децата, работата и личния живот, когато хората остаряват и техните деца си тръгнат (от дома), важността на децата като осигуряващи грижи и социални контакти започва да доминира", каза ръководителят на екипа Кристоф Бекер.

Децата, които остават да живеят с родителите си, обаче могат да се отразят зле на щастието им.

Резултатите от предишните изследвания по този въпрос обаче не са категорични.

Според учени от Принстън и Стоуни Брук има "малка разлика" в задоволството от живота на родителите и на хората без деца. Екип на Отворения университет в Англия обаче установи, че връзката на двойките без деца е по-щастлива , отколкото на родителите, и те се стараят повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: семействородителидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Коко преди 4 години
България не става за живеене за тези, които са безпомощни. Кадърни хора познавам достатъчно много. А кака ми Пенка от майна си, където ми пише че деца не и в България. Лично й правя сандвич за рейса до Испания и баста. Няма нужда от такива хора.
19
1
 
2
 
! Отговори
Да де преди 4 години
Нормално - децата си излизат, след като тъкмо е минал онзи период от живота - пубертет.И затова на родителите им олеква и стават едни такива щастливи.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И с деца, и без деца, факт е че България вече не става за живеене
17
2
 
6
 
! Отговори
Мариана преди 4 години
Преди 1 год. момиче с което работя ми каза ,че няма да има деца ,не защото не може ,а защото светът е пренаселен и обречен да си отиде след около 10 години.В началото бях потресена,но имах време да осъзная ,че е истина.Не живейте ден за ден ,планетата ни вече изнемогва!
16
4
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До КокоКоко сигурна съм 4е маиката планета не мисли така :)
15
1
 
17
 
! Отговори
Латексов продукт преди 4 години
Децата винаги носят радост, особено ако: А)ги гледа баба им, В) са на училище/детска градина, и най-вече - С)когато гледате на улицата как малките *** тормозят родителите си.
14
10
 
13
 
! Отговори
не преди 4 години
Деца в България ?Момент да го обмисля.Ами - НЕ ,благодаря.Все пак имам съвест !
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да имаш много деца да, но само ако можеш да ги отгледаш и да ги направиш хора! По-добре без деца или с едно, отколкото с пет, които ще станат престъпници, наркомани, жрици и ще висят на социала!
12
13
 
12
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Семейство без няколко деца не е семейство. Прочетох само заглавието и до там. Децата са радост винаги и без тях човек не живее истински, а живурка. Който няма мозък да годи да щрака с пръсти по чалготеките, да хвърля салфетки и да няма кой да го запомни с нещо, когато почине от цироза.
11
10
 
17
 
! Отговори
релността е такава преди 4 години
80% са станали родители само ,защото не знаят какво друго да направят и как да осмислят безсмисленото си съществуване.Крайният резултат е мизерия и нещастие и психични проблеми.Не случайно умните хора имат максимално две деца и то след 35+ години.Всички останали - се.ля.ни,*** и обикновенни чал.гари просто си се размножават.
10
2
 
18
 
! Отговори
в миналото преди 4 години
Поради поддръжката на многото имот се раждаха много деца за наследници и работа.Сега какво да ми наследят? -сиромашията ли? Едно дете изяжда една лека кола!През робството многото деца запазваха нацията от изчезване! Природно явление!
9
8
 
17
 
! Отговори
старец-баща преди 4 години
Децата са само дар от Бога и нищо друго!
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О, нашите сигурно се радват, че ме има... защото ме виждат веднъж на няколко месеца.
7
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да са малко шантави тези деца, за да са благодарни, че са създадени в такъв гнусен свят.
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да са благодарни децата на родители те си. Децата от 17- 18тодишни да се отделят от родителите си. Такива деца осъзнават трудността на живота и истински обичат родителите си.
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБаце, никой не те е карал насила да правиш деца. Слагай гумата на б***ст.уна и не ни занимавай с глупости. Децата са отговорност и грижи, освен радостите. Ако не си готов на това, по-добре не мъчи себе си и децата си. Капиш?
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Песента "Бий хлапето" на Контрол казва всичко по темата!
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата носят радост, когато са благодарни на родителите/ ля/. Когато няма благодарност. Родителя се чувства ограбен или измамен за грижите.
2
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хората в зряла възраст са щастливи, че имат поколение"Не, баце, бъркаш. Радваш се, че си се оттървал! От време на време ги каниш за по малко, да се сетиш какъв ужас е било, после се радваш с нови сили!
1
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата носят най-голяма радост в момента на тяхното правене.

Спонсорирани публикации