Гренландия, блянът на Тръмп – отворена за бизнес, не за продан!

С малко над 50 000 души население, това е малък, но много горд остров
20 авг 2019 18:30,
30

Снимка: Reuters, архив

Господин Тръмп, Гренландия не е за продан. Гренландия принадлежи на себе си, наложи се да припомни министър-председатлят на Дания.

"Отворени сме за бизнес, а не за продажба", пояснява самото гренландско правителство.

Това натякване може би изглежда досадно, но е нужно да се припомни на Доналд Тръмп, че все пак това не е просто поредната имотна сделка. Стратегическото място на най-големият остров не променя факта, че това е автономна област.

Де факто Гренландия е част от Дания. Кралството има контрол върху външна политика, отбрана, както и финансовата политика. От там нататък обаче Гренландия е самостоятелна държава, дом на около 56 000 души.

Гренландия наистина се намира по-близо до Северна Америка, отколкото до Европа, поне географски. Културно обаче островът има много по-близки отношения с Европа.

Тясната връзка с Дания

През последните години Гренландия усилено се развива, особено след референдума от 2008 г., с който получава повече автономия от Дания.

"Имат добри отношения с Дания. Много е трудно за тях да си представят взаимоотношения с друга колониална сила", обяснява фотографът Килии Июян пред CNN. Той следи отблизо развитието на островът и подчертава, че все по-често се среща призив за независимост от Дания.

През 1979 г. Гренландия получава от Копенхаген правото на самоуправление, а след 2008 г. правата се разширяват още повече след референдум.

Почти 90% от населението е от инуитски произход и Июян казва, че страната е приела тези си корени, оформяйки политиките от тази перспектива. Само 20% от територията на Гренландия е населена, а останалата е покрита с лед.

Това например се изразява в липсата на частна собственост на острова. Не може просто да отидете и да си купите имот. Повечето от браншовете на острова също са под контрола на държавата.

Според фотографът Июян в Гренландия цари разбирането, че страната трябва да взима решенията като едно цяло, а не да позволява на индивидуални хора да взимат решения за всички останали.

В много случаи това е възспирало доста интереси към Гренландия, които не биха донесли нищо добро на острова.

Може би затова част от местното население приема с насмешка нешеговитото желание на президентът Тръмп да си купи пстрова.

"Мисля, че го приемаме като извратена шега от луд президент", обяснява пред NBC Анна Куко, 63-годишна жена, която е прекарала почти целия си живот в граничното градче Тасилак.

Местните приемат идеята на Тръмп със смес от насмешка и гняв. Още повече, че не за първи път САЩ вперва поглед към стратегическата територия. През 1867 г. американското правителство се е интересувало от острова, а през 1946 г. Хари Труман предложил 100 млн. долара на Дания, но страната отказала.

Гренландското министерство на външните работи обаче беше категорично в Twitter, че островът не си търси купуват.

"Гренландия е богата на ценни ресурси като минерали, най-чистата вода и лет, риби, морска храна, възобновяема енергия и е нова дестинация за приключенски туризъм. Отворени сме за бизнес, не за продан", пишат в социалната мрежа.

Това може би обяснява доста високия стандарт на живот на Гренландия. Според фотографът Июян стандартът е по-висок дори отколкото в повечето развити държави.

"И част от това се дължи на факта, че колонизаторите са датчаните", твърди той.

Датското влияние се вижда в архитектурата и икономиката, която разчита изключително много на риболова. Повечето от хората на острова говорят и датски, и местния език - гренландски.

Това обаче не спира силната национална идентичност.

"Независимо от отва колко датска кръв имате, или колко гренландска инуитска кръв, всички са гренландци. Те мислят за себе си преди всичко като за гренландци", обяснява той.

Защо обаче Доналд Тръмп би имал интерес към тази страна?

Отчасти интересът му може да бъде обяснен с ресурсите - въглища, цинк, мед и желязна руда. Но колкото и да е богата на минерали, страната разчита на Дания за 2/3 от бюджетните си приходи. Местните имат доста високи нива на самоубийства, алкохолизъм и безработица.

Пред New york times източници от Белия дом коментират, че за Тръмп Гренландия представлявала "интерес от национална сигурност" заради локацията си.

САЩ гледа на острова като на стратегически важен и още от времето на Студената война там има изградена военновъздушна база - "Туле". В Гренландия се намира и система за ранно оповестяване за балистични ракети, както и база за наблюдаване на Космоса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
-- преди 4 години
Гренландия - "малък" остров! Ох вицове...
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американския фюрер съвсем изтрещя вече знаем че освен луд е и ***.Все едно Ердоган да предложи да купи България вместо да я завладява.Той да внимава, че ако утре Китай си поиска заема обратно не само че ще купи САЩ ми ще ги купи без пари и даже ще трябва и нещо друго да купи че парите няма да стигнат.
23
0
 
7
 
! Отговори
Владислав преди 4 години
Можи ли еднa чистa водицa с леТче
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Тръмп ще излъже ли отново Америка?
21
4
 
5
 
! Отговори
Грийн преди 4 години
Какъв 'блян на Тръмп' бе? Ха ха ха оляхте се !След като номера с Мълър не сработи, антисемитизма на Тръмп не мина, а и Стормито увяхна и кандидатпрезидент Авенати е закопчан заради шмекериите си, тая ли тъпотия раздувате?Казали му на Тръмп на няква среща че Дания изпитва затруднение да издържа Гренландия и Тръмп се пошегувал и хоп....всичкото журналист на барикадата. Та и датските политици вкараха в карнавала.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че го приемаме като извратена шега от луд президент", обяснява пред NBC Анна Куко,Точно и ясно.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще е малък остров,бе.Гренландия е само 5 пъти по малка от САЩ...
18
5
 
2
 
! Отговори
iii преди 4 години
На тази територия са само мъртвопияни ескимоси и няколко датчани, които се грижат за тях. Въпрос на геополитика от страна на Дания, разбира се.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16А,Путин колко плати на украйнците за Крим?
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...най-чистата вода и лет..."Това лет, като лета ли да го разбирам? Или лед с Т, като сбогом със З!
15
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имат късмет, че не е бил Путин. Той не купува, той директно анексира в полза на Руската федерация.
14
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин колко плати за Крим? Построи мост, прекара газ, вода, ток. Плаща пенсии, заплати на Крим.
13
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига датски колониализъм. Свобода за Гренландия!Референдум на гренландсия народ. Те ще изберат да станат свободен щат на САЩ.Всички евроатлантици бурно и продължително ръкопляскат на мърдото решение на Тръмп, НАТО и Евроатлантическия алианс.
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горките гренландци. Да ти се напълни държава с дебели прости янкита - хич не им завиждам.
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гренландия може, а Крим не може. И без референдум?
10
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дания да отстъпи Гренландия на САЩ. За доброто на Гренландия. Струва им много издръжката и ще получат 1 долар. приватизация за 1 долар и поемане на разходите по Гренландия. Народът на Гренландия е колонизиран от колонизаторът Дания. САЩ ще го освободи и ще стане свободен американски щат.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Площ и се равнява на 20 Българии
8
12
 
12
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Кви бежанци ве, камиларите ще измръзнат там пък и няма какво да крадат и на чий гръб да лежат. На тях им трябва топличко, слънчице и от някъде да гепат и да папат без пари.
7
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак безпочвена хипи-гей либерастка атака спрямо Тръмп от демократите и техните медии в това число и тази тук. И не драги ми неграмотни google translate списвачи, не 20% от територията на Гренландия е населена, такъв процент от територията на острова приблизително не е покрита с лед целогодишно!
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То в началото всичко започва само с "бизнес" и в един момент, хоп, референдум както в Крим и присъединяване към щатите, без една стотинка платена на Дания... Но така е като имаш колонии далеч, рано или късно ще имат и автономия и един ден ще са загубени безвъзвратно. Една плюнка държава като Дания не може да мери сили с янките на международната сцена освен ако ЕС не се намеси, тогава ще бъде по интересно ако Гренландия е част от ЕС а не Дания....

Спонсорирани публикации